Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Kotlina Kłodzka
Kotlina Kłodzka
Błędne Skały najlepsze są w czasie mgły. Wtedy też zazwyczaj jest spokojnie. W tym roku weekend w Stołowych na złotą polską jesień mam już zaplanowany (trasy jeszcze nie).
-
- User
Kotlina Kłodzka
Czy naprawdę bankomat to wyznacznik tego iż dane miejsce jest piękne? Moim zdaniem brniemy trochę w absurd, a przynajmniej część z nas, akurat bankomat niem a nic do rzeczy, cóż to za problem zabrać gotówkę, Kotlina Kłodzka oraz Sudety to bez wątpienia miejsce gdzie warto być
Kotlina Kłodzka
Szczytna.
Nie byłem, a będę tam niebawem nocować.
W napiętym grafiku trzeba będzie znaleźć chwilę na Zamek Leśna i ciekawe dwie "ławeczki do kolekcji" (Szwejk i Zagłoba).
Nie byłem, a będę tam niebawem nocować.
W napiętym grafiku trzeba będzie znaleźć chwilę na Zamek Leśna i ciekawe dwie "ławeczki do kolekcji" (Szwejk i Zagłoba).
Kotlina Kłodzka
Warto być.
A będąc na górze, na Szczytniku, poza zamkiem (normalnie niedostępnym) i platformą widokową, polecam unikalną, niedaleką, ( przy żółtym szlaku ku Polanicy) Kalwarię Góraką/drogę krzyżową ze stacjami wykutymi w skałach piaskowca. Za ostatnią stacją zobaczysz jeszcze wolnostojący wśród skał krzyż z figurą Chrystusa.
Kotlina Kłodzka
Podejrzewam, że nie zobaczę tego.
Będę w grupie turystycznej, czas mocno ograniczony z przewidzianym tam noclegiem.
Ale dzięki za polecenie tych miejsc.
Będę w grupie turystycznej, czas mocno ograniczony z przewidzianym tam noclegiem.
Ale dzięki za polecenie tych miejsc.
Kotlina Kłodzka
Pałac w Gorzanowie powoli się zmienia na lepsze. Jeszcze kilka lat remontu (fundacja go ratująca działa 6 lat) i może będzie okazja wejść oficjalnie do środka na zwiedzanie. Nympheum po kilku latach przerwy też dostępne. Szkoda, że w stanie agonalnym i jest ryzyko, że coś człowiekowi spadnie na głowę, ale pasjonaci mogą wejść, zrobić rewelacyjne zdjęcia i nacieszyć się faktem, że większość stiuków jeszcze się trzyma.
Re: Kotlina Kłodzka
Mówią coraz głośniej o remoncie drogi wjazdowej do Międzygórza (w miejsce starej i nierównej kostki asfalt). Chodzi rzecz jasna o ulicę Wojska Polskiego. Mieszkańcy już w 2017 r. protestowali i nadal protestują:
Władze powiatu argumentują bezpieczeństwem i zabezpieczeniem osuwającej się skarpy na tym odcinku. Ciekawe, kto wygra spór władze lokalne, czy mieszkańcy?"Ten rodzaj nawierzchni (kostka granitowa) jest w naszej wypoczynkowej miejscowości od kilkudziesięciu lat i wrósł w jej charakter."
"Kostka w Międzygórzu to urok całego, choć malutkiego zakątka zabytkowego miasteczka. Asfalt to wszystko zmieni, będą powstawać dziury i co to za urok będzie."
Kostka poniemiecka jest z pewnością lepsza od tego naszego niby-asfaltu. A co ścigać się tam muszą samochodami, że asfaltu im potrzeba. A remont to można zrobić z poszanowaniem tradycji.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Pamiętam, jak nie wiele brakowało wjechałby w nas jakiś wariat właśnie na tym odcinku z kostką. Pędzą tam niemiłosiernie.
Ostatnio kostką najeździłem się na Mazurach, Warmii i Pomorzu. Kilkaset metrów takiej drogi da się zdzierżyć, ale na dłuższą metę jest to moredercze dla samochodu i mało przyjemne dla kierowcy i pasażerów. Nie chciałbym kupić samochodu, który po takich drogach przejechał solidną dawkę kilometrów.
Ostatnio oglądałem w TVP "Wielkiego Szu".
Akcja filmu z roku 1982 rozgrywa się w fikcyjnej miejscowości Lutyń.
Chodzi rzecz jasna o Wambierzyce. "Restauracja Turystyczna", a w niej Dom Wycieczkowy to miejsce (aktualnie Dom Pielgrzyma), do którego przyjechał i nocował Jan Nowicki. Miejscowość jest dokładnie przedstawiona, a mnie zastanawia kapliczka, znajdująca się naprzeciw filmowej restauracji. W filmie jeszcze drewniana, aktualnie murowana. Studnia Maryjna znajduje się od niej na lewo, po linii prostej.
Akcja filmu z roku 1982 rozgrywa się w fikcyjnej miejscowości Lutyń.
Chodzi rzecz jasna o Wambierzyce. "Restauracja Turystyczna", a w niej Dom Wycieczkowy to miejsce (aktualnie Dom Pielgrzyma), do którego przyjechał i nocował Jan Nowicki. Miejscowość jest dokładnie przedstawiona, a mnie zastanawia kapliczka, znajdująca się naprzeciw filmowej restauracji. W filmie jeszcze drewniana, aktualnie murowana. Studnia Maryjna znajduje się od niej na lewo, po linii prostej.
No to ładnie...
źródło: radiowroclaw.pl1700 mieszkańców Międzygórza i Wilkanowa zostało od początku lutego pozbawionych jakiejkolwiek komunikacji publicznej. Z rozkładu kłodzkiego PKS-u zniknęły kursy do tych miejscowości.
Międzygórze, jedna z pereł dolnośląskiej turystyki, zostało pozbawione komunikacji z resztą świata. W nowym rozkładzie jazdy PKS-u Kłodzko, który wszedł w życie 1 lutego nie ma dwóch połączeń, dzięki którym można się było dostać nie tylko tam, ale też do pobliskiego Wilkanowa. W internecie zbierane są podpisy pod petycją skierowaną do kłodzkiego PKS-u o przywrócenie tych kursów.
I gdzie te rządowe subsydia do transportu publicznego?
Na Ziemi Kłodzkiej działał PKS Kłodzko o którym było bardzo głośno ze względu na dość specyficzny sposób zarządzania, a co się z tym wiąże z likwidacją wielu kursów.
Do Międzygórza doejżdżają obecnie 3 autobusy z PKS Kłodzko i chyba 6 busów z prywatnej firmy (w weekendy jest tego znacząco mniej). Niestety nie da się już dojechać z Bystrzycy Klodzkiej do Lasówki, Młotów, Starej Łomnicy, Różanki czy Nowej Bystrzycy. Z Bystrzycy Kłodzkiej poza pociągami są kursy do Międzygórza, Miedzylesia oraz 1 do Lądka Zdroju.
źródło: turystyka.wp.plSytuacja jest dramatyczna. Spadek na poziomie nawet ok. 80 proc.
Kłodzko to jedno z miast Dolnego Śląska, które najbardziej ucierpiało przez wrześniową powódź. To odbiło się na branży turystycznej, a odpływ gości z tego regionu Polski jest ogromny. - Spadek jest na poziomie 50-60 proc. W innych miejscach, Polanicy-Zdroju i Szczytnej spadek jest nawet na poziomie ok. 80 proc. - powiedział nam Michał Piszko, burmistrz Kłodzka. - Najważniejsze jest to, aby poinformować Polskę i turystów zagranicznych, że tutaj jest już bezpiecznie i można korzystać z atrakcji turystycznych. Apeluję o to, aby przyjeżdżali państwo na Ziemię Kłodzką - dodał.
To że w tej chwili tam jest bezpiecznie to zrozumiałe. Tylko nigdy nie ma pewności czy sytuacja się nie powtórzy po kolejnym deszczowym okresie. To trzeba wziąć pod uwagę przy planowaniu wyjazdu, chyba że robi się to spontanicznie z dnia na dzień. Dlatego ważne jest aby tam wreszcie wdrożyć strategię ochrony miast i dobytku w taki sposób, żeby katastrofalne powodzie nie zdarzały się raz za razem.