Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Ocena sprzętu: Polar Arcteryx Covert Cardigan

Po zakupie. Oceny i recenzje sprzętu outdoorowego okiem forumowicza.
Awatar użytkownika
Bezimienny2007
Stały bywalec

Ocena sprzętu: Polar Arcteryx Covert Cardigan

Post autor: Bezimienny2007 »

Kilka cech polaru od producenta:

-Model wykonany z materiału Heathered Alpenex II™ ze 100% recyklingowanego poliestru

-Izolacja średniej wagi zapewniająca ciepło przy zachowaniu komfortu

-Wykończenie materiału przypominające wełnę

-Średniej wysokości kołnierz chroniący przed chłodem

-Laminowane kieszenie na ręce oraz kieszeń na rękawie z zamkiem

-Regularny krój z wyprofilowanym szwem dla swobody ruchów
-Możliwość noszenia jako warstwa bazowa lub główna

-Elegancki wygląd pasujący do różnych stylizacji zimowych.

- Gramatura 330g/m²

Polar posiadam tak samo długo jak i ten od Patagonii. Ogólna jakość stoi na topowym poziomie i nie mam się do czego przyczepić. Szwy piękne, zajmie działają bez zarzutu w przeciwieństwie do tych u Patagonii. Polar jest zarazem bardziej kompaktowy i ma lepszy krój taki bardziej atletyczny względem "workowatego" w Patagonii.

Kolor jaki mam to Lodestar, który według mnie wygląda najlepiej z wszystkich dostępnych. Rozmiar oczywiście XL, pasuje perfekcyjnie na mnie.

Kieszeń na ręce jest malutka, ja w niej nosiłem etuiu od słuchawek bezprzewodowych, pomieści również moją niedużą latarkę (Olight S1R II Baton Spring), która czasem też nosiłem bądź zapalniczkę Zippo. Kieszenie dolne są duże zamki działają bez zarzutu. Polar jest bardzo ciepły tak samo jak polar Patagonia Better Sweater Jacket z tym że bardziej kompaktowy i według mnie jeszcze lepszej jakości.

Minusem jest brak kieszeni na piersi w zamian dostajemy tą na ręku która jest mało użyteczna. Do tego cena, która tutaj jest niestety zaporowa. Sam kupiłem ją praktycznie w regularnej cenie z niewielką obniżką.

Pomijając cenę polaru można było by dać mu ocenę 10/10 niestety z racji że jest tak drogi osobiście dam mu 8/10. Owszem wypada lepiej jak Better Sweater z tym że kosztował mnie osobiście prawie 2x tyle co Patagonia przez co nie mogę dać mu wyższej oceny. Jeśli jednak cena nie gra roli wybrał bym polar Arcteryxa jeśli nie to zostają inni producenci, sam kupil bym jeszcze coś od Fjallraven jednak polarów mi wystarczy na razie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Re: Ocena sprzętu: Polar Arcteryx Covert Cardigan

Post autor: Comen »

Pewnie zdjęcie tak jest zrobione, ale wygląda jakby te rękawy były mocno sztywne.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Dziwnie tak bez tej kieszeni z przodu. Nie znam technologii "Heathered Alpenex II". Jak oddychalność pod kurtką w terenie?
Awatar użytkownika
Bezimienny2007
Stały bywalec

Post autor: Bezimienny2007 »

Adler pisze: 2 mar 2026, o 14:22 Dziwnie tak bez tej kieszeni z przodu. Nie znam technologii "Heathered Alpenex II". Jak oddychalność pod kurtką w terenie?
Osobiście też jest mi ta technologia obca. Co do oddychalności to za te cenę mogło by być trochę, nie jest źle jednak jak dość mocno byłem aktywny to musiałem go rozpinać by szybciej wytracić temperaturę. Mimo wszystko trochę lepiej pod tym względem wypadł jak drugi polar od Patagonii. Może to dlatego że jest w nim delikatnie ciepłej.

Rękawy tylko tak wyglądają na zdjęciu, normalnie nie są aż tak sztywne a na samym końcu rękawa jest taka gumką i rękaw lekko się rozciąga, bardzo fajny pomysł z tak zakończonym rękawem.

Dla mnie tutaj największym minusem jest cena, obciąć tak z 150 zł i spoko no i ten brak kieszeni na klatce bo ta na bicepsie to po założeniu kurtki jest po prostu niedostępna a na klatce zawsze łatwo dostępna, dziwny zabieg z ich strony.

Mogłem kupić Patagonia R1 Air Hoody czy jakoś tak to się nazywa z pełnym zamkiem tyle że nie byłem przekonany do kaptura.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ