Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Które raczki?
Które raczki?
Ok. Mam raczki Veriga. Dobrze mi je polecono?
Re: Które raczki?
Jeden ze sklepów outdoorowych przygotował ranking najlepszych raczków. Wyniki:
1. VI.6+ Pro Traxion
2. Climbing Technology Ice Master Plus
3. VI.6+ Pro Traxion Lite
4. C.A.M.P Ice Traxion
Inny dodaje również swój Top3:
1. Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
2. Camp Ice Master Evo
3. Grivel Explorer
Kto i dlaczego zasugerował Ci Verigę?
1. VI.6+ Pro Traxion
2. Climbing Technology Ice Master Plus
3. VI.6+ Pro Traxion Lite
4. C.A.M.P Ice Traxion
Inny dodaje również swój Top3:
1. Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
2. Camp Ice Master Evo
3. Grivel Explorer
Kto i dlaczego zasugerował Ci Verigę?
Szczerze, nie słyszałem o opcji wypożyczenia raczków. Jeśli planujesz więcej wędrówek zimą, warto zainwestować. Mnie do tej pory nie były potrzebne, choć kilka razy musiałem się ratować przed lodem na szlaku, odbijając w krzaki (np. zejście z zimowej Tarnicy).
Mam prośbę. Kolejne posty umieszczaj w odpowiednim wątku:
- o butach na zimę / viewtopic.php?f=293&t=5139 /
- o raczkach / viewtopic.php?f=293&t=5140 /
- o bieliźnie termoaktywnej / viewtopic.php?f=293&t=633&p=51729&hilit ... wna#p51730 /
![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Mam prośbę. Kolejne posty umieszczaj w odpowiednim wątku:
- o butach na zimę / viewtopic.php?f=293&t=5139 /
- o raczkach / viewtopic.php?f=293&t=5140 /
- o bieliźnie termoaktywnej / viewtopic.php?f=293&t=633&p=51729&hilit ... wna#p51730 /
Po przeczytaniu i obejrzeniu kilku recenzji jakie raczki polecacie?
VI.6+ PRO TRAXION
Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
Rapeks Icetrak
Veriga Mount Track
VI.6+ PRO TRAXION
Climbing Technology Ice Traction Crampons Plus
Rapeks Icetrak
Veriga Mount Track
Zdaj się na wyniki wspomnianego wcześniej rankingu. Tyle w temacie.
Dopowiem z doświadczenia, ze ludzie są trochę nadgorliwi w kwestii raczków. Wczoraj w Beskidzie Małym widziałem kilka osób nerwowo zakładających raczki w warunkach - określiłbym to - "względnie dobrych". Śnieg zalegający tylko na otwartych przestrzeniach, w lesie jak w jesieni czyli zupełnie sucho. Nieliczne miejsca ze śliskim śniegiem można obejść bokiem lub posiłkować się kijkami. W zupełności wystarczy. Bez nerwów i emocji.
No chyba, że ktoś planuje liczne wędrówki po stromych i oblodzonych ścieżkach (chętnie poczytam, jakie to pasma, które odcinki, itp.). Trochę przeszedłem km w górach w zimie i tylko raz, czy dwa przydałyby mi się takie raczki.
Dopowiem z doświadczenia, ze ludzie są trochę nadgorliwi w kwestii raczków. Wczoraj w Beskidzie Małym widziałem kilka osób nerwowo zakładających raczki w warunkach - określiłbym to - "względnie dobrych". Śnieg zalegający tylko na otwartych przestrzeniach, w lesie jak w jesieni czyli zupełnie sucho. Nieliczne miejsca ze śliskim śniegiem można obejść bokiem lub posiłkować się kijkami. W zupełności wystarczy. Bez nerwów i emocji.
No chyba, że ktoś planuje liczne wędrówki po stromych i oblodzonych ścieżkach (chętnie poczytam, jakie to pasma, które odcinki, itp.). Trochę przeszedłem km w górach w zimie i tylko raz, czy dwa przydałyby mi się takie raczki.
A ja kupiłem dla całej rodziny normalne raczki firmy Mountain GOAT dla dzieci i dorosłych, nie żadne firmowe, wyglądają bardzo dobrze.Od jutra w terenie codziennie, zobaczymy jak się sprawdzą. 

Wolę zakupić i w razie potrzeby mieć je w plecaku