Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Śląskie: Kalety, dawna kopalnia Bibiela, Miasteczko Śląskie 20 czerwca 2025

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Śląskie: Kalety, dawna kopalnia Bibiela, Miasteczko Śląskie 20 czerwca 2025

Post autor: Comen » 22 cze 2025, o 14:49

Jednodniowa runda piesza w lasach nad Małą Panwią stanowiących północny obwód ochronny GOP.
Obrazek
Start w Kaletach położonych w środku tych leśnych rewirów. Miasteczko reklamuje się hasłem "Leśny zakątek Śląska".
Obrazek
Centrum trochę w schemacie dzikiego zachodu. Główna ulica biegnie od stacji kolejowej do siedziby "szeryfa" (w naszych realiach to urząd miejski plus policja). Przy niej także stara szkoła, dom kultury i kilka "saloonów".
Obrazek
Na placu obok także niewielki lokalny targ: kosmetyki, owoce, odzież. Po drugiej stronie torów odwiedzam niewielki tzw. ichtiopark założony nad stawem.
Obrazek
Są tu stanowiska do wędkowania, wiaty grillowe i wystawa opisująca rozmaite gatunki ryb. Podobnie jak w Trzciance, tylko że podpisy przy kolejnych modelach całkiem wyblakły i się zamazały.
Obrazek
Niestety park jest ogrodzony i nie da się przejść skrótem, więc musiałem wrócić się do torów, aby kontynuować spacer ścieżką prowadzącą wzdłuż alei starych dębów. Boczna droga prowadzi do przysiółka Truszczyca, a wzdłuż niej pojawiają się co rusz okazy starych drzew.
Obrazek
Czasami pozostały już tylko same pnie.
Obrazek
Są też ustawione przy drodze modele leśnych grzybów. Okoliczne lasy słyną podobno z dobrych warunków na grzybobranie.
Obrazek
O tej porze jeszcze za wcześnie by to ocenić. Zamiast tego pojawiają się borówki vel czarne jagody. Za osadą ścieżka przyrodnicza się kończy. W środku lasu przekraczam most nad Małą Panwią i dochodzę do kolejnej części Kalet.
Obrazek
Każda miejska osada jest ozdobiona podobną rzeźbą przedstawiającą jakiegoś miejscowego rzemieślnika przy pracy.
Obrazek
Mijam osadę Miotek z neobarokowym kościołem położonym nieco w bok od trasy przemarszu.
Obrazek
W kolejnej osadzie Zielona nad brzegiem stawu znajduje się pałacyk myśliwski Donnersmarcków. Teren jest zamknięty - to siedziba jakiejś firmy, ale elewację można sobie obejrzeć zza ogrodzenia.
Obrazek
Nad samym stawem znajduje się ośrodek turystyczny.
Obrazek
Jest tutaj mała plaża, promenada, wyspa ze starym wiatrakiem i budka gastronomiczna.
Obrazek
Dalsza droga prowadzi lasami zrazu na wschód, a potem co raz bardziej ku południowi. Szerokie drogi wysypane ciemnym żużlem, który niestety wzbija tumany kurzu, kiedy od czasu do czasu przejeżdżają tędy pojazdy mechaniczne.
Obrazek
Wstępuję na szlak żółty, który w prawo prowadzi do rezerwatu Pasieki. To główny cel wycieczki. Dawna zatopiona kopalnia Bibiela. Miejsce przypomina trochę odwiedzoną przeze mnie w tamtym roku kopalnię Babina pod Łęknicą. Jest tu kilka jeziorek o całkiem sporym uroku.
Obrazek
Z dna sterczą kikuty drzew a kolor wody sugeruje że znajdują się w niej jakieś mniej lub bardziej toksyczne domieszki. Aczkolwiek przy pierwszym stawie słychać rechot żab, więc jakoś chyba sobie radzą w tej wodzie. Jest tu też czerwonawa hałda ze stokiem schodzącym bezpośrednio do jeziorka.
Obrazek
Nad lasem krąży wielki ptak drapieżny z białą grzywką: prawdę mówiąc przypomina amerykańskiego bielika.
Obrazek
Drugiego orła lub jastrzębia spłoszyłem z gałęzi kończąc wędrówkę w tym miejscu. Stawy w dalszej części ścieżki nie są bezpośrednio dostępne i można je oglądać tylko ze skarpy zza drzew.
Obrazek
Przydałoby się lepsze zagospodarowanie miejsca, opis dydaktyczny i organizacja punktów widokowych. Ponad ostatnim stawkiem jest charakterystyczne drzewko z oryginalnym układem gałęzi - nawiązując do miejsca nazwałbym je Okiem Szarleja (to dawny duch kopalniany, który wg wierzeń spowodował ostateczne zatopienie zakładu w 1917 roku).
Obrazek
W lesie zachowały się też fragmenty ruin dawnych zabudowań dziś mocno zarośnięte pokrzywami.
Obrazek
Miejscami tworzą taki leśny tor przeszkód.
Obrazek
Przy drodze do Miasteczka Śląskiego umieszczone są tablice opisujące historię osady oraz różne ciekawe obiekty na jego terenie. Tablice ukształtowane są na kształt otwartych książek.
Obrazek
Najważniejszym zakładem jest uruchomiona w latach 60-tych huta cynku, której kominy widać po wyjściu z lasu. Wielu mieszkańców w wyniku jej emisji cierpiało na ołowicę, dziś jednak udało się chyba zredukować poziom zanieczyszczeń. Chyba jej "zasługą" są także olbrzymie połacie nieużytków przypominające trochę pustynię.
Obrazek
Samo Miasteczko Śląskie ma dość ciekawą starą ceglaną zabudowę.
Obrazek
Przy parku Rubina znajduje się ciąg murali opisujący najciekawsze miejsca.
Obrazek
W samym parku lokalna grupa pod okiem instruktora odbywa gimnastykę. Z miejscem sąsiaduje dwór lekarza i rządcy miejscowych kopalni.
Obrazek
W centrum przy rynku warto odwiedzić kompleks dwóch kościołów: drewnianego i murowanego.
Obrazek
W tym drugim akurat odbywało się nabożeństwo z dziećmi komunijnymi. Spojrzałem jeszcze na ratusz i zabytkowy budynek szkoły.
Obrazek
Na miejscowym cmentarzu rosną stare drzewa w tym wielki klon Teodor. Stacja kolejki wąskotorowej wygląda na świeżo odremontowaną, ale nie ma tam jeszcze żadnych rozkładów jazdy, więc, póki co, to chyba tylko atrapa. Obrazek
Zaraz przy stacji na nasypie znajduje się natomiast nowy przystanek kolei normalnotorowej na linii z Tarnowskich Gór do Zawiercia.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Śląskie: Kalety, dawna kopalnia Bibiela, Miasteczko Śląskie 20 czerwca 2025

Post autor: Adler » 22 cze 2025, o 16:37

No i proszę. Wszystkie zdjęcia od razu widoczne w postach.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 22 cze 2025, o 19:25

Z tego powodu lepiej, aczkolwiek nie wyświetla tytułów zdjęć.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 23 cze 2025, o 07:15

Stacja kolei wąskotorowej wygląda tak ładnie od jakiegoś czasu. W tym roku pociągi wąskotorowe jeżdżą na trasie Bytom - Tarnowskie Góry. Może coś pojedzie do Miasteczka Śląskiego w wakacje, ale póki co nie ma jeszcze wakacyjnego rozkładu jazdy, a do wakacji ledwie kilka dni.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 23 cze 2025, o 08:48

Kiedyś linia kolejki docierała ponoć nawet do kopalni Bibiela. Ciekawym projektem byłoby dociągnięcie trasy ponownie w tamto miejsce, z pewnością jest to osobliwość turystyczna dla której znaleźliby się pasażerowie.

ODPOWIEDZ