Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!

Lubuskie: Na ziemiach zachodnich. Żary i Łęknica 15-20 września 2024

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Lubuskie: Na ziemiach zachodnich. Żary i Łęknica 15-20 września 2024

Post autor: Comen » 2 paź 2024, o 17:51

Wyjazd trochę zbiegł się z sytuacją powodziową w południowo-zachodniej Polsce. Na szczęście tam gdzie jechałem wielkiej wody prawie nie było. W Żarach nie ma w zasadzie żadnej dużej rzeki.
Żary.jpg
W Łęknicy poziom Nysy Łużyckiej był podwyższony, ale nie utrudniało to spacerów po Parku Mużakowskim i przekraczania mostów w jego obrębie.
Nysa w Parku Mużakowskim.jpg
Natomiast ze względu na wysoką wodę ominąłem Żagań. Może dałoby się tam pojechać w poniedziałek 16 września, bo Bóbr osiągnął kulminację dopiero 2 dni później, ale pewności nie było i stan alarmowy ogłosili już wtedy. W newralgicznym okresie w mieście zamknięto most Żaganny i małe mostki do stacji kolejowej. Pewnie też zalane zostały tereny parku pałacowego nad rzeką. Więc do Żagania trzeba będzie kiedyś wrócić. 2 noce w Żarach oraz 3 noce w Łęknicy. Po drodze były oczywiście jeszcze inne miejsca. Krótkie wizyty w Legnicy, Lubsku i Zielonej Górze.
Lubsko.jpg
Ciekawe okolice miast wypadowych. W ramach wycieczki jednodniowa trasa po stronie niemieckiej, którą opisałem już tutaj. Graniczny Bad Muskau sąsiadujący przez rzekę z Łęknicą opiszę w tym temacie. Byłem tam w każdym kolejnym dniu.
Granica w Bad Muskau.jpg
Pogoda poza pierwszym deszczowym dniem była całkiem przyjemna. Słoneczko i dość chłodno. Niesławny niż genueński właśnie ustępował.
Bachusek Podróżnik z Zielonej Góry.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Re: Lubuskie: Na ziemiach zachodnich. Żary i Łęknica 15-20 września 2024

Post autor: Comen » 3 paź 2024, o 21:27

Legnica
W oczekiwaniu na pociąg krótki spacerek po mieście, w którym byłem już jakieś kilkanaście lat temu. Niestety w deszczu. Baszta Głogowska i zamek.
Baszta Głogowska.jpg
Z dziedzińca nie pamiętam drzewa na środku. Musiało tam jednak być, bo nie wygląda na zbyt młode.
Zamek w Legnicy.jpg
Drzewo na dziedzińcu.jpg
Kościół Panny Marii i ulica o tej nazwie prowadząca w stronę katedry.
Kosciół Panny Marii.jpg
Ku katedrze.jpg
Przy niej Filip, czyli maskotka festiwalu kabaretowego.
Filip.jpg
Kolorowe kamieniczki w okolicach rynku w tym zdobiona graffiti kamienica pod przepiórczym koszem.
Kramy śledziowe.jpg
Kamienica pod przepiórczym koszem.jpg
Pod samą katedrą przybyła nowa rzeźba, czyli Julek. To chłopczyk z czapką zrobioną z gazety.
Julek.jpg
Imponująca kamienica przy placu Katedralnym czyli tzw. Nowy Ratusz.
Nowy ratusz.jpg
Sporo w tym mieście rozmaitych rzeźb na placach i skwerach.
Rzeźba na Plantach.jpg
Na koniec odrestaurowana hala peronowa - jedna z kilku w Polsce.
Hala dworca.jpg

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 4 paź 2024, o 20:21

Czyli remont hali peronowej w Legnicy dobiegł końca.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 6 paź 2024, o 12:24

Żary
Najważniejszym zabytkiem Żar jest wielki Zamek Bibersteinów vel Dewinów połączony w jedno z pałacem Promnitzów. Oba te obiekty są niestety mocno zrujnowane i możliwe do oglądnięcia tylko z pewnej perspektywy.
Pałac Promnitzów.jpg
Bez wątpienia robią wrażenie, ale to chyba jeden z nielicznych w Polsce przypadków utrzymania się takiej wielkiej niezagospodarowanej ruiny w centrum miasta. Z ostatnich planów miała tu powstać galeria handlowa, ale na miejscu nie widać na razie żadnych śladów wskazujących na rozpoczęcie się inwestycji. Z komentarzy w Internecie można się dowiedzieć, że zamek w Żarach to dobry obiekt do "robienia finansowych wałków".
Zamek Bibersteinów.jpg
Ale Żary wbrew temu całkiem mi się podobały jako miasto. Straszono jakimiś ruinami starych fabryk. Tego praktycznie nie zauważyłem.
Kominy w centrum miasta.jpg
Na przedmieściach jest całkiem spektakularny i funkcjonujący kombinat płyt pilśniowych szwajcarskiej firmy Kronospan. Podobne fabryki widziałem w Szczecinku i Czarnkowie. Ciekawie prezentują się kamienice w miejscowym jugendstilu. Jakoś nie są specjalnie opisywane w przewodnikach, więc to na pewno odkrycie.
Secesyjna kamieniczka.jpg
Przed zamkiem jest całkiem ładnie zagospodarowany klomb, ale właściwe parki pałacowe rozciągają się na północ od terenu zamkowego.
Dawna brama parku pałacowego.jpg
Dziś podzielone są na kilka kompleksów. W centralnej części wznosi się altanka na tzw. Winnej Górze.
Winna Góra i Domek Winiarza.jpg
Na jej zapleczu dostępny jedynie z drugiej strony ukrywa się mały wczesnogotycki kościółek św Piotra. Podobno jego narożniki zbudowane są z rudy darniowej.
Kościółek św Piotra.jpg
W parku jest jeszcze spory stawek, fontanna oraz różane klomby.
Stawek parkowy.jpg
Na rynku Żarów obok ratusza znajduje się ławeczka Georga Filipa Telemanna kompozytora, który przebywał tutaj w dobrach Promnitzów. Pewne fragmenty rynku wzorują się na głównym placu Wrocławia. Jest tu podobna fontanna górski kryształ, a także ciekawa kamienica w stylu industrialnym, zapewne przedwojenny dom handlowy.
Fontanna i kamienice rynkowe.jpg
Początek handlowej ulicy Bolesława Chrobrego znaczy kolorowy parawan rozpięty ponad brukiem.
Początek ulicy Chrobrego.jpg
W centrum Żar sporo jest rozmaitych figur i pomniczków. Dziewczyna goniąca kaczki na Kaczym Rynku.
Kaczy rynek.jpg
Muzycy przy ulicy Bolesława Chrobrego przypominający o festiwalu Woodstock.
Woodstock.jpg
Kamienna studnia na rynku.
Kamienna studnia przed ratuszem.jpg
Inna studzienka zwana Studnią Tkaczy w pobliżu kościoła farnego.
Fontanna Tkacza.jpg
Ceglana świątynia Najświętszej Marii Panny swoją wieżą góruje nad żarską starówką.
Fara NMP.jpg
Od strony centrum wyróżnia ją piękny gotycki szczyt.
Szczyt fary.jpg
Na murze kościoła zachowało się wiele starych epitafiów i rzeźb, choć wnętrze prezentuje się dość skromnie.
Rzeźba w kruchcie.jpg
Nieopodal kościoła wznoszą się dwie ocalałe wieże z dawnych murów miejskich. Pierwsza stoi na osi ulicy i pełni funkcję bramy a druga w zabudowie przykościelnej jest dawną dzwonnicą.
Żary wieża farna i baszta Wartowników.jpg
Dzwonnica.jpg
Relikty murów miejskich zachowały się w kilku częściach miasta. Przy ulicy Cichej jest fragment, gdzie można wejść na przymurną galeryjkę. Niestety w tym dniu był zamknięty, ale i tak można się było wspiąć na schody i obejrzeć widok z pewnej wysokości.
Cicha mury miejskie.jpg
Z Żarami wiąże się kilka legend. Jedna z nich opowiada o córce piekarza pięknej Aldonie. Jej niedoszły zalotnik postanowił się zemścić na niej spuszczając z uwięzi szalonego rumaka. Ten gonił za nią, choć dziewczyna uciekła na wieżę niewielkiego kościółka Podwyższenia Krzyża. Gdy skończyły się schody znalazła się w pułapce. Ale wypatrzyła okienko w murze i przeżegnawszy się, wyskoczyła. Nie zginęła, bo fragment jej długiej sukni zaczepił się o załom gzymsu i zamortyzował upadek. Koń wsunął łeb w wąskie okno i zaklinował się w nim. Trzeba go było na miejscu poćwiartować, aby odblokować dostęp. Dzisiaj na pamiątkę z wieży kościoła wystaje kamienna głowa konia.
Koński łeb.jpg

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 8 paź 2024, o 19:17

Zielony Las Żarski
Na południe od Żarów znajduje się duży zagospodarowany kompleks leśny zwany Zielonym Lasem.
Zielony Las.jpg
Jest tam sporo szlaków turystycznych, ścieżka edukacyjna oraz różne urządzenia sportowo-rekreacyjne. W kilku miejscach altany do schronienia przed deszczem albo zwykłe ławeczki pod gołym niebem. Dojście z centrum zajmuje jakieś pół godziny, ale mimo nie najlepszej pogody przychodzi tu trochę ludzi.
Brama Zielonego Lasu.jpg
Przed bramą do lasu odkryty basen kąpielowy. Ta atrakcja była zapewne oblegana miesiąc wcześniej, teraz zamknięta.
Basen odkryty.jpg
Po wejściu do lasu po prawej znajdują się resztki dawnej kopalni węgla brunatnego Marie III. Przedsmak tego co zobaczyć można pod Łęknicą. Są tu stare zapadliska wypełnione wodą i ślad dawnej drogi transportowej w postaci wyraźnego nasypu.
Ścieżka dawna kopalnia.jpg
Iść można wzdłuż ścieżki dydaktycznej. Przechodzę tylko krótki odcinek i wracam. Zmierzam bowiem na Górę Żarską najwyższą w województwie lubuskim, znajdującą się w Koronie Polski. Prowadzi tam szlak trzech wież. Ostro pod górę. Po drodze mija się większe i mniejsze głazy narzutowe.
Jeden z głazów narzutowych.jpg
Pierwszy obiekt to ruiny dawnej wieży Bismarcka.
Wieża Bismarcka.jpg
Do środka można wejść na własną odpowiedzialność. Nic specjalnego tam nie ma, ale budowla dość wysoka. Z zewnątrz zbudowana z kamienia a wewnątrz z cegły.
W środku wieży Bismarcka.jpg
Druga wieża jest przeciwpożarowa i znajduje się na szczytowej polanie na Górze Żarskiej.
Wieża Ppoż.jpg
Zamknięta dla turystów, obok są tylko tabliczki z wysokością wzgórza bez adnotacji o Koronie Polski.
Góra Żarska.jpg
Natomiast jest to wzgórze w Koronie Powiatu Żarskiego. Najciekawsza jest trzecia wieża znajdująca się na niedalekiej Górze Gołębiej.
Wieża Widokowa na Gołebiej Górze.jpg
Faktycznie zamieszkują ją jakieś leśne gołębie, które spłoszyłem przechodząc obok drzew. To wieża widokowa na której taras można wejść. Roztacza się stąd panorama na południe i przy lepszej widoczności można by dojrzeć Karkonosze i Śnieżkę.
Panorama z wieży widokowej.jpg
Wieża ma rdzeń z kamienia i ramę z cegieł. Została zbudowana w 1864 roku. Dalsza trasa prowadzi wschodnią częścią Zielonego Lasu.
Żródełko w wąwozie.jpg
Po drodze źródełko w wąwozie, kilka starych buków i dębów oraz głaz poświęcony zmarłemu leśniczemu.
Głaz Leśniczego.jpg
Osiągam stary trakt pocztowy wybrukowany kamieniami i nim dochodzę do tzw. Żarskiej Arkadii.
Żarska Arkadia.jpg
To miejsce dość tajemnicze. Kiedyś znajdował się tutaj pałacyk myśliwski Promnitzów. Dziś nie ma po nim praktycznie żadnego śladu poza sztucznym wzgórzem na którym został postawiony.
Wzgórek Pałacowy.jpg
Otaczał go park, który dziś już jest całkiem zdziczały i jedynym śladem są skupiska starych drzew w lesie.
Dąb szypułkowy.jpg

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 10 paź 2024, o 10:34

Kolej na dwa miasta, które mają tak trochę z polskiego punktu widzenia wizerunek "końca świata". W sumie całe lubuskie może być tak postrzegane, ale tutaj są to ośrodki prowincjonalne zagubione w olbrzymich kompleksach leśnych Borów Dolnośląskich do których dojazd nie jest wcale taki łatwy, a prowadzi niekiedy przez wsie, gdzie kończy się w ogóle asfaltowa droga.
Lubsko
Zemsz dawna nazwa Lubska.jpg
Lubsko ma ładną, choć niezbyt rozległą starówkę. Jej główną osią jest miejski rynek na którym znajdują się dwa najważniejsze zabytki miasteczka: ratusz i wiekowy kościół.
Ratusz w Lubsku.jpg
Określa się go mianem późnoromański, ale nosi na sobie ślady wielu przebudów. Mnie bardziej wydał się gotycki ale ma też elementy renesansowe i barokowe. Niestety zamknięty na głucho a przynajmniej wg opisów ciekawy jest także w środku.
Kosciół Nawiedzenia NMP w Lubsku.jpg
Lubsko raczej rzadko widzi turystów i z tej perspektywy wygląda, że nie ma jakiegoś specjalnego pomysłu, aby tego turystę przyciągnąć. Reklamowano ścieżkę turystyczną w miejskim parku. Parkiem nazwać ten kompleks leśny to brzmi dumnie. Niemiecka nazwa Stadtbusch chyba lepiej oddaje charakter tego miejsca. Fakt kiedyś był to rozległy ogród pałacowy, ale po tym czasie chyba niewiele pozostało. A ścieżka to po prostu wykoszona droga biegnąca wzdłuż rzeki Lubszy, czy może związanego z nią kanału.
Park w Lubsku nad Lubszą.jpg
Lubsza rozdziela się na kilka ramion, kilka z nich biegnie wzdłuż ulic miasta i tworzyła dawniej obronną fosę. Nad rzeką jest choćby stosunkowo rzadka na terytorium Polski aleja platanowa.
Aleja nad Lubszą.jpg
Są też stare obiekty poprzemysłowe. Za PRL-u funkcjonowały tu zakłady przemysłu wełnianego Luwena.
Stary zakład przemysłowy.jpg
Malowniczym zakątkiem miasta jest ulica przy zachowanej baszcie z zegarem zwanej Basztą Pachołków. Ustawieniem wobec ulic przypomina mi nieco wieżę w Kluczborku.
Baszta Pachołków.jpg
Stąd ładnym zaułkiem można dojść do lubskiego zamku.
Ulica Zamkowa.jpg
Dziś mieści się w nim zakład opiekuńczy NZOZ-u, ale wejść na dziedziniec chyba można, w każdym razie nikt mnie nie przeganiał.
Zamek w Lubsku.jpg
Większy ruch toczy się na dawnym przedmieściu, którym przebiega główna droga w kierunku granicy państwowej.
Kościół neogotycki w Lubsku.jpg
Znajduje się tutaj neogotycki dawny kościół ewangelicki - dzisiaj parafia rzymskokatolicka a także kilka pałacyków i willi ulokowanych na skarpie doliny Lubszy.
Pałacyk w Lubsku.jpg
Łęknica
Łęknica to dziwne miasto, w którym praktycznie trudno wskazać centrum. Nawet małe miasteczka zazwyczaj coś takiego posiadają. Jeśli nie Rynek to główną ulicę, na której koncentruje się handel i usługi. Są jakieś reprezentacyjne kamienice itp. Tutaj to wszystko jest porozrzucane i pomieszane. Plac na którym jest kilka ciekawych kamieniczek znajduje się raczej na uboczu miejscowości, urząd miasta w zupełnie innym miejscu.
Placyk w Łęknicy.jpg
Cały ten melanż zabudowy XIX-wiecznej przeplatają jakieś rachityczne bloczki i domy jednorodzinne różnego autoramentu. Na domiar wszystkiego ulica w środku tego puzzle jest całkowicie rozkopana i trudno nią nawet chodzić, stąd autobus do Łęknicy, aby przemieścić się między dwoma przystankami musiał na krótką chwilę opuścić granice miasta. Jeśli można coś jednak uznać za centrum to chyba słynny bazar Europa rozpoczynający się zaraz przy granicznym moście na Nysie Łużyckiej. Blaszaki z lat 90-tych.
Blaszak.jpg
Mało jest takich miejsc, które tak wyraźnie pokazują różnicę kulturową między Polską a Niemcami. To dzisiaj nie jest już żadna reguła, raczej ekscentryczny wyjątek. Ale wygląd dwóch miejsc oddzielonych o siebie o te 100 m mostu nad rzeką pokazuje 2 różne światy.
Witamy w Łęknicy.jpg
Witamy w Bad Muskau.jpg
Handel jest tu specyficzny, bo dominuje w zasadzie alkohol i "zigaretten nach Berlin". Trafiają się jeszcze obuwie i odzież.
Kościół od Cygaretów.jpg
Ciekawie wygląda sąsiadująca z targiem Biedronka. Ja rozumiem, że w dyskontach jest pewien rozgardiasz, ale tam stojący na środku palety dość skutecznie uniemożliwiają wyciągnięcie towarów z półek. Często trzeba się wciskać we wnęki albo wspinać na palety. Szukałem w tym miasteczku długopisu. Mimo że obszedłem kilka sklepów i stacji benzynowej, chyba nie ma takiego towaru w tutejszym asortymencie. Ostatecznie kupiłem dopiero w Zielonej Górze. Miasto praktycznie nie ma jakiegoś reprezentacyjnego placu, klombu z pomnikiem, fontanną czy jakąś instalacją artystyczną.
Figury ogrodowe.jpg
A mimo wszystko jest to jedna z najatrakcyjniejszych lokalizacji w województwie lubuskim ze względu na cała otoczkę miasta z Parkiem Mużakowskim, Kopalnią Babina czy rezerwatem Nad Młyńską Strugą. Aż dziwi że tutejsze władze zupełnie nie dbają o ten nowy wizerunek miasta, który wydaje się być sporą szansą w stosunku do lekko podupadającego jednak handlu transgranicznego.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 16 paź 2024, o 20:32

Nocleg miałem na ulicy Wybrzeżnej to jest blisko wejścia do parku. Przy samym wejściu jest kiosk informacji turystycznej z pamiątkami i ulotkami o parku, także z jego niemiecką częścią. Na początku udałem się jednak na obrzeża całego kompleksu, aby obejrzeć kilka zabytkowych obiektów takich jak wiadukt nad głębokim wąwozem oraz tzw. Szkółka.
Wiadukt.jpg
Opodal wiaduktu tuż nad skarpą wąwozu znajduje się tzw. Grób Nieznajomego.
Grób Nieznajomego.jpg
Z kolei Szkółka to rzadko odwiedzane miejsce gdzie rosną stare odmiany drzew owocowych i znajduje się tzw. Jezioro Skowronków.
Aleja w Szkółce.jpg
Aczkolwiek akwen ten jest mocno zarośnięty i raczej trudno nawet dotrzeć nad sam jego brzeg. Z tych dawnych części parku warto wspomnieć także o Arboretum które odwiedziłem dzień później spacerując w kierunku kopalni Babina. Ten fragment jest całkowicie zarośnięty i stanowi gęsty las, a kiedyś było to miejsce, gdzie "na próbę" sadzono sprowadzane do Mużakowa orientalne gatunki drzew. Kontynuuję trasę górną częścią parku po polskiej stronie.
Wiadukt z łukami.jpg
W kolejnych miejscach otwierają się perspektywy widokowe na płynącą w dole Nysę oraz położony dalej zespół pałacowy Pucklera.
Widok parkowy.jpg
Ponad mostem angielskim.jpg
Chyba najlepszy widok jest od tzw Głazu Pucklera położonego na wzniesieniu tuż ponad płynącą dostojnie Nysą Łużycką.
Kamień Pucklera.jpg
Widok spod kamienia Pucklera.jpg
Wyżej mijam wiadukt oraz miejsce zwane mauzoleum, gdzie chyba w planach była budowla grobowa a pozostał jedynie krzyż.
Krzyż w Mauzoleum.jpg
W górnej części parku po polskiej stronie zachowało się sporo starych dębów. Najpiękniejsze dźwigają się na szerokiej polanie na górnym tarasie a zwane są dąb Hermanna i dąb Odyna.
Dąb Odyna.jpg
Przy jednym z nich znajduje się także krąg kamienny. To rodzaj romantycznej imitacji obiektów charakterystycznych dla kultury celtyckiej.
Dąb Hermanna i kamienny krąg.jpg
Trasa schodzi w kierunku Nysy w okolicach fundamentów dawnego Domku Angielskiego.
Domek Angielski.jpg
Drugą część parku położoną na terasie Nysy można zwiedzać przekroczywszy odrestaurowany most zwany mostem angielskim. Stąd widać rozlewisko rzeki, która mimo że nie spowodowała powodzi to jednak zalała najniższe obszary nadbrzeżne w parku.
Rozlewisko Nysy.jpg
Nysa przybrała.jpg
Po niemieckiej stronie znajduje się sztuczny przekop rzeki zwany Nysą Hermanna czy Nysą Pucklera. Wzdłuż niej znajduje się kilka malowniczych jeziorek oraz sztucznych kaskad. Jedną z nich przy ujściu do jeziora Dębów (Eichsee) obłożono workami z piaskiem. Akcja przeciwpowodziowa jednak trwała.
Jezioro Dębów.jpg
Widok na pałac Pucklera rozciąga się spod parkowej altanki w tej niemieckiej części kompleksu.
Pałac Pucklera spod altany.jpg
Można stąd odbić do starego kościoła ewangelickiego znajdującego się już przy głównej ulicy w Bad Muskau.
Stare epitafia pod kościołem w Bad Muskau.jpg
W pobliżu pałacu Pucklera na trawnikach z wystrzyżoną murawą uganiają się dwie małe sarenki.
Sarenka.jpg
Elewacja pałacu przechodzi remont tak więc wejście od strony parku jest niestety przyozdobione rusztowaniami.
Pałac z parkowego frontu lwy.jpg
Warto odwiedzić obie wystawy w pałacu: wieżę widokową oraz trasę opowiadającą o Pucklerze.
Pałac w Bad Muskau.jpg
Przy okazji otrzymuje się audioguide'a z tekstem w języku polskim, który jest dostępny na całej wystawie. W wieży oprócz tarasu widokowego na najwyższym piętrze jest trochę eksponatów związanych z historią Bad Muskau i pałacu w tej miejscowości. Zwraca uwagę obraz ukazujący pożar miasta.
Pożar miasta.jpg
Widok z wieży ukazuje park i pałac w pełnej krasie.
Widok z wieży na wieżę.jpg
Widok z wieży na park i figury na dachu.jpg
Druga wystawa jest multimedialna i koncentruje się na postaci Hermanna Pucklera, księcia i dandysa, podróżnika, kobieciarza, aktora i reżysera.
Wystawa Puckler.jpg
A przede wszystkim twórcy tego ogromnego parku docenianego do dzisiaj z rozmaitych względów, nie tylko krajobrazowych. Wyhodowano tu bowiem rozmaite odmiany drzew.
Sala biblioteczna.jpg
Na wystawie oglądnąć można między innymi fragment sztuki teatralnej związanej z Pucklerem oraz odbyć przejażdżkę powozem po trasie symbolizującej różne przestrzenie parku. Tu trzeba zaznaczyć operatorowi, że potrzebujemy polską wersję komentarza. Ja przy wejściu widocznie doskonale dogadałem się po niemiecku ;), stąd potem (kiedy nie poszło mi już tak dobrze) to miałem okazję przejechać się jeszcze raz z komentarzem w wersji polskiej.
Na parkowym powozie.jpg
Oprócz samego pałacu w sąsiedztwie znajduje się także tzw. Dom Kawalera oraz folwark z wewnętrznym podwórkiem.
Folwark.jpg
W pobliżu pałacu są też rozmaite ogrody kwiatowe, gaj różaneczników, sztuczna kaskada i ozdobne mostki.
Park na Tarasach ogrody.jpg
Kaskada na Nysie Pucklera.jpg
Po parku można naprawdę długo chodzić i wciąż odkrywać nowe miejsca, rozmaite perspektywy widokowe czy stare drzewa.
Pałac od strony stawu.jpg
Jeden z parkowych mostów.jpg
Aleja w Parku Mużakowskim.jpg
Do kompleksu Pucklera należy także park zdrojowy w południowej części Bad Muskau z budynkami sanatoriów oraz oranżerii.
Hermannsbad.jpg
Na zapleczu oranżerii jest stacja kolejki wąskotorowej kursującej stąd do Weisswasser a nawet do Kromlau. Taka atrakcja działa codziennie w wysokim sezonie. Ale we wrześniu już tylko w weekendy.
Stacja kolejki w Bad Muskau.jpg
Powyżej parku zdrojowego znajduje się tzw. park górski.
Górski Park.jpg
Normalnie prowadzi tam nawet szlak turystyczny, niestety duża część tego terenu była zamknięta ze względu na niebezpieczeństwo spadających konarów i walących się drzew. Udało mi się dostać do fragmentu tego parku schodami w innym miejscu Bad Muskau. Na tarasie ponad pałacem Pucklera wznoszą się kamienne ruiny dawnej gotyckiej kaplicy z XIV w.
Ruiny kaplicy w Górskim Parku.jpg
Z tarasów łąkowych dobrze widać położony niżej pałac Pucklera i głęboką dolinę Nysy Łużyckiej.
Widok z górskiego parku.jpg
Samo Bad Muskau to raczej senne miasteczko.
Główna ulica w Bad Muskau.jpg
Nazwy ulic zapisywane są w języku niemieckim oraz górnołużyckim. Tego drugiego jednak trudno usłyszeć. Turyści wędrują głównie po terenie parku. Na rynku znajduje się natomiast duża i dość oblegana Eiskafe.
Rynek w Bad Muskau.jpg

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 20 paź 2024, o 15:29

Drugim ciekawym miejscem w okolicach Łęknicy jest teren dawnej kopalni węgla brunatnego Babina.
Brama północna.jpg
Eksploatację zakończono tutaj w latach 70-tych ubiegłego wieku. Od tego czasu teren objęła we władanie przyroda, aczkolwiek pozostało mnóstwo śladów dawnej eksploatacji a najważniejszym z nich są jeziora czy stawy powstałe w dawnych zatopionych wyrobiskach. Podobnie jak W Rudawach Janowickich tutejsze stawy odróżniają różne kolory wody w której rozpuszczone są rozmaite minerały i związki chemiczne. Nie poleca się kąpieli a nawet wchodzenia do wody, bo nie są to raczej roztwory zdrowe dla skóry.
Nad brzegiem Afryki.jpg
Przez teren prowadzi trasa ścieżki przyrodniczo-edukacyjnej z licznymi przystankami. Spacer rozpoczynam w miejscowości Nowe Czaple do której dojść można pieszo z Łęknicy, choćby prze teren nazywany arboretum - zdziczałą część dawnego Parku Mużakowskiego. Już na początek zboczyć można na lewo aby obejrzeć punkt widokowy nad tzw. Błękitną Laguną. Woda w tym jeziorku jest mocno szmaragdowa co wynika z podłoża zawierającego iły i drobnoziarniste piaski kwarcowe.
Szmaragdowe wyrobisko B2.jpg
Z kolei po lewej stronie drogi widać niewielki zbiornik, który powstał na miejscu dawnego szybu upadowego. Wejście do kopalni następowało tutaj pod pewnym kątem w stosunku do płaskiej powierzchni.
Szyb Upadowa.jpg
Największy akwen na terenie antropogenicznego pojezierza nosi obiegową nazwę Afryka ponieważ jego linia brzegowa przypomina z grubsza zarys konturów Czarnego Lądu.
Zbiornik Afryka.jpg
Można się o tym przekonać wychodząc na wieżę widokową stojącą na północnym brzegu zbiornika na niewielkiej górce.
Wieża widokowa.jpg
Dookoła lasy i niewielkie morenowe wzgórza.
Na Bory Dolnośląskie.jpg
W jezioro Afryka wrzyna się wąski półwysep zwany Grzbietem Słonia. To jedno z miejsc, gdzie oglądać można charakterystyczne formy erozyjne.
Grzbiet Słonia.jpg
Ale lepszy dostęp jest do tych położonych po wschodniej części zbiornika. Skoro to Afryka to można tu sobie pofantazjować i ponazywać rozmaite fantastyczne formy. Np. Sfinks,
Sfinks.jpg
Np. Góry Smocze albo też Góry Księżycowe,
Góry Smocze.jpg
Góry Księżycowe.jpg
Np. Wielki Rów Afrykański albo delta Nilu.
Wielki Rów.jpg
Ponad Deltą.jpg
Na południowym brzegu Afryki jest szeroka plaża z dostępem do wody która w tym miejscu przybiera czerwony odcień.
Czerwona Plaża.jpg
Szlak prowadzi dalej mijając kolejne stawki. Jeden z nich przybiera wyraźny seledynowy odcień.
Seledynowy Stawek.jpg
Inne powstały przez zapadanie się dawnych komór podziemnych charakteryzują się barwą pomarańczową i obecnością kikutów drzew w tafli wodnej.
Cmentarzysko drzew.jpg
Wody w stawach są mocno kwaśne o ph 2-4, stąd raczej nie uświadczy się w nich ryb albo innych żywych stworzeń. Inną osobliwością terenu jest niewielka odkrywka węgla brunatnego odznaczająca się jako brązowa wstęga na powierzchni gruntu.
Odkrywka węgla brunatnego.jpg
W wyniku nasunięcia lądolodu warstwy skalne zostały tu lekko sfałdowane, stąd też płaty węgla brunatnego znalazły się w miejscu dogodnym do eksploatacji. W lasku sosnowym obejrzeć też można źródełko żelaziste wybijające pod lekkim ciśnieniem i tworzące spore pole zalane rdzawo-brązową zawiesiną.
Żródełko żelaziste.jpg
W jednym z głębszych wyrobisk znajduje się staw na którego dnie rosną glonowe maty.
Staw z glonami.jpg
Wreszcie jeden z ostatnich stawów które mijam odznacza się wodą o kolorze brązowym.
Rudy staw.jpg
Na terenie kopalni zbudowano kilka wiat turystycznych, w dogodnych widokowych miejscach znajdują się ławeczki a w niektórych miejscach zbudowano dogodne platformy, schodki i pomosty.
Pomost.jpg
Jest dużo tablic informacyjnych i sporo oznakowanych ścieżek umożliwiających zbaczanie z głównej drogi do interesujących miejsc.
Tablica szyb upadowy.jpg
Cała trasa spaceru zajęła mi jakieś 4 godziny.
Brama południowa.jpg

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 23 paź 2024, o 15:47

Zielona Góra
Ostatnich kilka godzin spędzonych w słonecznej Zielonej Górze. W zasadzie starówka plus wzgórze winne z przyległościami.
1 Plac Niepodległości.jpg
Od dworca dochodzi się długim deptakiem przy którym mija się kilka placów i kilka budowli prestiżowych, np. teatr, galerię sztuki, stare kino Nysa i bodaj dwa kościoły.
2 Galeria BWA.jpg
14 Kino Nysa.jpg
Oczywiście jest też lokalny żużlowiec Falubazu Andrzej Huszcza w efektownej szarży.
13 Huszcza.jpg
Idąc zielonogórską promenadą od strony dworców pierwsze kroki skierowałem jednak do Muzeum Lubuskiego. Jest tu dość ciekawa i spora kolekcja składająca się z kilku wystaw. Do biletu dołączony jest audioguide, który oczywiście jak każdy bywa trochę przydługawy, ale dość dobrze się reguluje po zmianie miejsca, więc można pominąć mniej interesujące części wystaw, a nastroić na informacje, tam gdzie jest to bardziej ciekawe i przydatne.
3 Muzeum Witkacy.jpg
Generalnie w muzeum zielonogórskim mamy wystawę sztuki współczesnej, w tym trochę Witkacego, trochę socrealizmu i trochę dziwnych obrazów ustawionych np. ramą do przodu,
4 Wystawa sztuki współczesnej.jpg
piętro niżej wystawę historyczną poświęconą rozwojowi miasta oraz wystawę starej sztuki śląskiej trochę mniej rozbudowaną niż ta we Wrocławiu, jednak z pięknymi starymi ołtarzami.
6 Grunberg.jpg
7 Gotycki ołtarz.jpg
Na parterze jest galeria nowoczesnych witraży wprowadzających w temat winobrania, a w piwnicach mamy muzeum winiarstwa oraz lochy z narzędziami tortur.
12 Witraż Winobranie.jpg
Całości dopełnia kilka mniejszych galerii poświęconych mniej znanym malarzom i artystom.
8 Dziwna galeria.jpg
Interesująco urządzona jest wystawa historyczna dotycząca Zielonej Góry z multimedialnym stołem-mapą na której obejrzeć można kilka spektakli opowiadających o mieście średniowiecznym oraz bardziej współczesnym.
5 Multimedialny stół.jpg
Muzeum tortur nawiązuje do procesów czarownic, które w tym mieście toczyły się całkiem długi czas, odwrotnie do terenów ówczesnej Polski.
9 Proces czarownic.jpg
10 Kościotrup.jpg
W części poświęconej winiarstwu mamy dużo beczek, wyciskarek oraz rzeźby przedstawiające bachusa z różnymi minami, może po degustacji wina.
11 Mina Bachusa.jpg
W Zielonej Górze królują zresztą bachuski.
15 Wielki Bachus.jpg
Główny pomniczek znajduje się w centrum miasta na placyku przy ulicy Żeromskiego, ale mniejsze rzeźby opanowały całe miasto na podobieństwo wrocławskich krasnali. I oczywiście każdy przedstawia inną scenę z innym ubiorem i atrybutami. Pod filharmonią zielonogórską jest na ten przykład Bachusek - śpiewak operowy.
17 Śpiewak.jpg
Zielona Góra ma trochę taki śródziemnomorski koloryt. Kamieniczki na rynku, ratusz otoczony drzewami, podcienia, stare uliczki.
18 Rynek zielonogórski.jpg
19 Uliczka w centrum.jpg
21 Podcienia.jpg
W jednej z nich baszta będąca pozostałością dawnych fortyfikacji miejskich.
29 Baszta Głodowa.jpg
Na placu ceglana katedra zielonogórska z dość bogatym wnętrzem.
20 Katedra w Zielonej Górze.jpg
Inny kościół przy głównej promenadzie był ewangelicki zbudowany z pruskiego muru. Na oko przypomina trochę kościoły pokoju, choć nie jest tak duży jak te ze Świdnicy czy Jawora.
16 Pod kościołem ewangelickim.jpg
Miasto zdobi też kilka kolorowych murali. Jeden z nich przedstawia np. Marylę Rodowicz, która wychowała się w tym mieście.
31 Mural z Marylą Rodowicz.jpg
Starówka zielonogórska jest dość niewielka. Przy jej końcu stoi nowoczesny budynek planetarium wspominającego zamieszkującego tu kiedyś Johannesa Keplera.
22 Planetarium Keplera.jpg
Stąd niedaleko już na Winną Górę na której szczycie znajduje się zielonogórska palmiarnia.
25 Pod palmiarnią.jpg
Dookoła niej jest park z niewielką winniczką, labiryntem roślinnym, pomniczkami, bachuskami i napisem I Love Zielona.
23 I love Zielona.jpg
27 Labirynt.jpg
Palmiarnię generalnie zwiedza się za darmo. W tym dniu w restauracji była rezerwacja, ale można było wejść na wyższe piętro i obejrzeć tropiki z góry.
26 W palmiarni.jpg
Temperatura wewnątrz przypomniała wiedeńskie i bratysławskie upały z sierpnia. Faktycznie ciężko tam wytrzymać, nie wiem co na to goście restauracyjni. Ja miałbym raczej problem z konsumpcją w takich warunkach.
24 Winnica na Winnej Górze.jpg
Schodząc z Parku Winnego przechodzę jeszcze Parkiem Tysiąclecia. W samym parku jest trochę zaniedbany pomnik winiarki Emmy, zaś na pobliskim wzgórku przy ulicy Chrobrego ciekawa współczesna rzeźba Generacje wykonana z błyszczącej nierdzewnej stali.
28 Generacje.jpg
W ogóle w Zielonej Górze dużo jest rozmaitych rzeźb i pomników. Wspomnieć trzeba jeszcze patrona miasta św. Urbana oraz Ignacego Łukasiewicza stojącego na placyku w nowszej części miasta.
30 Pomnik Łukasiewicza.jpg

ODPOWIEDZ