W programie: Olejarnia w Mikułowicach, Sosna "na szczudłach" w Wełczu i odpłatne wejście na teren tężni solankowej w Busku Zdroju.
Jestem pod wrażeniem pomysłu na olejarnię (produkcja olejów tradycyjną metodą). To gospodarstwo agroturystyczne w Mikułowicach, kilka km za Buskiem w stronę Pińczowa. Na terenie działki znajduje się szopa do warsztatów i pokazów dla grup zorganizowanych, sklepik z lokalnymi wyrobami, w tym z ok. 15 rodzajami olejów, miejsce na ognisko oraz nowoczesna wiata z piecem, ławkami, zmywarką i klimatyzatorem. Tu nagrywał kiedyś swój program Karol Okrasa korzystając z tych produktów. Najsmaczniejsze były dla mnie rydzowy i musztardowy, ale kupiłem dla siebie lniany, bo ponoć najzdrowszy.

Miejsce na pozór nieznane, ale w ciągu wakacji gospodarz zaliczył odwiedziny 150 wycieczek i grup zorganizowanych. Będę polecać to miejsce.

O Sosnie w Wełczu juz było w innym wątku. Tym razem udało się wejść na teren wielkiej tężni w Busku. Wstęp: 6 zł (z wejściem na taras). Ludzi w październiku niewiele. Głównie starsi kuracjusze. 30 min. wdychania solanki wystarczy. Tak słyszałem.