To taka moja zaległość. Wspólnie z córką zwiedzamy to niewielkie muzeum, które znajduje się w starej kamienicy przy rynku. Ma się wrażenie, że miejsca na zbiory powinno być nieco więcej. Bilety w przystępnej cenie: 10 zł (normalny), 7 (ulgowy). W muzeum trzy ekspozycje/tematy. 1. Bitwa pod Gorlicami, 2. Ignacy Łukasiewicz i rozwój przemysłu naftowego oraz 3. Łemkowie/Pogórzanie (znani mieszkańcy pochodzący z Gorlic). Nie ukrywam, że głównie historia I wojny światowej skłoniła mnie tu do przyjazdu. Najciekawsza wydaje się być wielka makieta Gorlic i okolic podczas Bitwy Gorlickiej. Pani, która nas oprowadzała, zachęciła do ściągnięcia specjalnej aplikacji do e-przewodnika. Przy niektórych stanowiskach zagadki dla młodszych. Aplikacja w Androidzie działa bez zarzutu, w iOS przerywa w momencie zaznaczania odpowiedzi. Chyba nie została zaktualizowana do najnowszej wersji systemu. W każdym razie warto odwiedzić to miejsce, bo można się sporo ciekawych rzeczy dowiedzieć. Polecam.
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Małopolskie: Muzeum Regionalne PTTK w Gorlicach (28.06.2024)
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Małopolskie: Muzeum Regionalne PTTK w Gorlicach (28.06.2024)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Małopolskie: Muzeum Regionalne PTTK w Gorlicach (28.06.2024)
Pozostałe ekspozycje:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dodam jeszcze, że dokładnie dziś przypada 110 rocznica zamachu na arcyksięcia Ferdynanda w Sarajewie (28 czerwca 1914r.). Czyli trochę podświadomie odwiedziliśmy Gorlice akurat dzisiaj. 

Całkiem ciekawa ta wystawa. Motto Zoli można uznać, że niestety, ale pasuje jak ulał do dzisiejszych czasów.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Tam wyświetlało się kilka cytatów. Ten wybrałem świadomie.