Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Śląskie: Koziańskie Stawy - 23.04.20 r.

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
evil
User

Post autor: evil » 23 kwie 2020, o 21:04

Dzisiaj po południu wybrałam się na rowerze do Kóz.
To wieś granicząca z Bielskiem-Białą. Według wikipedii Kozy są największą pod względem liczby ludności wsią Polski - liczą 13 000 mieszkańców (dane z tego roku).
Moim celem był kamieniołom, w którym jeszcze nigdy nie byłam. Przy okazji podjechałam do również mi nieznanych Wilczych Stawów.
Wcześniej jednak zajrzałam do parku, gdzie znajduje się pałac Czeczów.
Wszystkie te miejsca są bardzo urokliwe.

pałac Czeczów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stary Wilczy Staw

Obrazek

Obrazek

Nowy Wilczy Staw

Obrazek

Obrazek

kamieniołom

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://photos.app.goo.gl/kfdr9nmdsHiwAmfj8
"...wobec potęgi gór prościej odkrywa się siebie, a przynajmniej to, że większość granic i lęków to tylko ułomność naszego umysłu, poza którą zaczyna się wolność..."

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Koziańskie Stawy - 23.04.20 r.

Post autor: Comen » 23 kwie 2020, o 21:55

To drzewo przy dworku wygląda na platan i to całkiem pokaźny stary platan - w Małopolsce to raczej rzadkość. Jeziorko jest rozumiem sztuczne i powstało po zalaniu kamieniołomu czy to jakaś forma osuwiskowa?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

evil
User

Post autor: evil » 24 kwie 2020, o 07:09

Comen pisze:
23 kwie 2020, o 21:55
To drzewo przy dworku wygląda na platan i to całkiem pokaźny stary platan - w Małopolsce to raczej rzadkość. Jeziorko jest rozumiem sztuczne i powstało po zalaniu kamieniołomu czy to jakaś forma osuwiskowa?
info na temat platana

Obrazek

info na temat kamieniołomu znalezione w necie
https://www.kozy.pl/krotka-historia-kam ... te/78.html
"...wobec potęgi gór prościej odkrywa się siebie, a przynajmniej to, że większość granic i lęków to tylko ułomność naszego umysłu, poza którą zaczyna się wolność..."

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 24 kwie 2020, o 08:33

Korzystacie z tych kodów QR przy tego typu atrakcjach turystycznych?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 24 kwie 2020, o 14:23

Czy z kamieniołomu da się wejść bezpośrednio na Hrobaczą Łąkę?

evil
User

Post autor: evil » 24 kwie 2020, o 15:31

salewiak pisze:
24 kwie 2020, o 08:33
Nie korzystam.
Comen pisze:
24 kwie 2020, o 14:23
Czy z kamieniołomu da się wejść bezpośrednio na Hrobaczą Łąkę?
Bezpośrednio z kamieniołomu chyba nie. Ale poniżej kamieniołomu wyrąbali konkretną autostradę, tj. drogę pożarową i z mapy wynika, że można nią dojść/dojechać na rowerze (to kiedyś z pewnością wypróbuję) na Hrobaczą. Podobno prowadzi tamtędy szlak papieski. Nie widziałam żadnego znaczka, ale też nie wypatrywałam, bo nie byłam zainteresowana.

Lekko Ci to zobrazuję na fotkach.
Parking znajduje się na wprost sporo poniżej, a tą drogą w lewo w górę dojdziesz do kamieniołomu

Obrazek

tą drogą możesz dojść do Wilczych Stawów, znajdują się kilkanaście minut dalej po lewej stronie, trzeba wypatrywać między drzewami, bo nie ma żadnego oznaczenia. A z prawej strony drogi są odbicia w kilku miejscach i prawdopodobnie jakieś odbicie prowadzi do górnej części kamieniołomu, a inne na Hrobaczą.

Obrazek

Awatar użytkownika
Wiolcia
User

Post autor: Wiolcia » 24 kwie 2020, o 16:14

Spod kamieniołomu na Chrobaczą Łąkę prowadzi szlak papieski (ale on na rower się nie nadaje). Można też iść nad kamieniołomem i rzeczywiście dojść do szutrówki, tyle że ona nie prowadzi na sam szczyt, trzeba wyjść na kolejną stokówkę.
Natomiast na rower nadaje się stokówka odbijająca od żółtego szlaku z Kóz. Jechałam nią na szczyt parę dni temu.

http://www.kuzniapodrozy.pl/chrobacza-l ... o-lipnika/

Za to nad tymi stawami jeszcze nie byłam i chętnie kiedyś się wybiorę.
Zwróciłaś uwagę na pełno czosnku niedźwiedziego wokół pałacu Czeczów?

evil
User

Post autor: evil » 24 kwie 2020, o 17:41

Info o dojeździe na Hrobaczą Łąkę od strony Kóz bardzo mi się przyda, dziękuję! Wjeżdżałam tam kiedyś od Żarnówki.
Czosnku niedźwiedziego ani nie widziałam, ani nie czułam :)

Awatar użytkownika
Wiolcia
User

Post autor: Wiolcia » 24 kwie 2020, o 18:18

Oba warianty zapisu funkcjonują, ja używam tego przez "ce ha".
Do Żarnówki zjeżdżałam kiedyś po wyjeździe tą szutrową. Fajne kółko można z tego zrobić.
Też nie czułam czosnku i nawet się zastanawiałam, czy to nie konwalie albo inne rośliny. Ale już nie miałam czasu, by sprawdzać.

evil
User

Post autor: evil » 24 kwie 2020, o 18:26

Wiolcia pisze:
24 kwie 2020, o 18:18
Oba warianty zapisu funkcjonują
Niby tak, ale skoro schronisko na Hrobaczej Łące tak właśnie zapisuje swoją nazwę, to wypadałoby przyjąć, że jest oficjalna i prawidłowa :)

A ten czosnek to w którym miejscu miałby być? Bo jeśli w okolicach mostku (ścieżka w stronę kościoła), to tym razem tam nie podeszłam.

Awatar użytkownika
Wiolcia
User

Post autor: Wiolcia » 24 kwie 2020, o 18:38

evil pisze:
24 kwie 2020, o 18:26
Wiolcia pisze:
24 kwie 2020, o 18:18
Oba warianty zapisu funkcjonują
Niby tak, ale skoro schronisko na Hrobaczej Łące tak właśnie zapisuje swoją nazwę, to wypadałoby przyjąć, że jest oficjalna i prawidłowa :)
Akurat schronisko nie jest dla mnie wyznacznikiem poprawności językowej. Mam w książeczce GOT pieczątkę z nazwą pewnego obiektu noclegowego, zaczynającą się tak: "HATKA..." :)
Na mapach (a przynajmniej mojej) jako określenie szczytu funkcjonuje "Chrobacza Łąka" a obok przy symbolu schroniska jest jego "nazwa" - Hrobacza Łąka. Więc dla mnie to kwestia wyboru, choć mapa sugeruje, że "wychodzimy na Chrobaczą Łąkę", a zjeść idziemy do "Hrobaczej Łąki".
Ale nie będę się spierać w tak mało istotnych sprawach, bo profesorem Miodkiem nie jestem :)
evil pisze:
24 kwie 2020, o 18:26
A ten czosnek to w którym miejscu miałby być? Bo jeśli w okolicach mostku (ścieżka w stronę kościoła), to tym razem tam nie podeszłam.
Właśnie tam. Przejeżdżałam drogą w stronę kościoła i widziałam całe połacie.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 24 kwie 2020, o 19:20

salewiak pisze:
24 kwie 2020, o 08:33
Ja nie korzystam.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 24 kwie 2020, o 19:33

W każdym razie ten wariant szlaku przydałby mi się jako droga zejściowa i przy okazji można jeszcze obejrzeć tych kilka atrakcji we wsi Kozy.

Awatar użytkownika
Wiolcia
User

Post autor: Wiolcia » 24 kwie 2020, o 19:54

Comen, jak najbardziej ten wariant polecam. Schodząc, jest nawet łatwiej trafić na papieski szlak. Spod krzyża idziesz czerwonym szlakiem w stronę Bujakowskiego Gronia. Po paru minutach łączy się on ze stokówką idącą nieco niżej, równoległe. Szlak nadal idzie prosto, w las, a ty skręcasz w tę stokówkę, która zakręca tu o 180 stopni. I po paru krokach tą drogą masz w prawo odbicie ścieżki w dół - to właśnie szlak papieski. Wyjdziesz przy samym kamieniołomie.
Możesz też zejść inaczej, ale to już trudniejszy wariant. Wtedy schodzisz pod kamieniołom z drugiej strony. Opcja dobra na pętlę, jeśli auto zostawisz w pobliżu kamieniołomu.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 24 kwie 2020, o 20:42

Wiolcia, brawo za odwagę. (B)

ODPOWIEDZ