Rano przyjechaliśmy na Przełęcz Widomą, która jest doskonałym punktem widokowym m.in. na dolinę Sanki, Pasmo Łososińskie, Beskid Wyspowy, a przy odpowiedniej pogodzie – Tatry, które tym razem były ledwo widoczne.
Z przełęczy podjechaliśmy tak daleko, jak można było i rozpoczęliśmy naszą najbardziej ekstremalną wyprawę w tym roku – na jeden ze szczytów Beskidu Wyspowego, Kamionną (802 m npm) – trwała ona ok. 20 minut i było to AŻ 200 m przewyższenia.
Mam nadzieję, że wyczuliście sarkazm...
![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)
Widoków z Kamionnej nie ma żadnych, trochę widać poniżej, znad ośrodka narciarskiego. W sumie było mi żal, że nie przyjechałam na narty, bo warunki były super.
Tak więc po powrocie do auta, totalnie wycieńczeni, ale szczęśliwi kontynuowaliśmy naszą wycieczkę

Na pierwszy ogień poszły Kamienie Brodzińskiego, które znajdują się na północno-wschodnim wierzchołku Paprotnej. Jest to grupa 9 ostańców w kształcie grzybów, baszt itp. Największy – Wielki Kamień – ma 10 m wysokości i 16 m długości.
Następnie podjechaliśmy kilkanaście kilometrów do Rezerwatu Kamień Grzyb, położony na północnym stoku wzgórza Bukowiec. Jest to skała z piaskowca istebniańskiego o kształcie grzyba, wysokości 7 m, obwodzie czapy 26 m i obwodzie trzonu 17 m.
Kolejny przystanek – Lipnica Murowana. W tym roku był Jubileuszowy 60 Konkurs Lipnickich Palm. Wokół ciasnego rynku były różne stoiska z pysznościami i ozdobami wielkanocnymi, a pośrodku, przy pomniku Św. Szymona z Lipnicy ustawiono konkursowe palmy. Najdłuższa miała ponad 32 m.
W tej małej wsi są aż 3 kościoły.
Sanktuarium Św. Szymona, XVII w.
kościół Św. Andrzeja Apostoła, XVI/XVII w.
wpisany na listę UNESCO kościół Św. Leonarda, XV w.
Z Lipnicy jedziemy do wsi Chronów i stamtąd w ciągu kilkunastu minut przychodzimy do pomnika przyrody, znajdującego się na grzbiecie Kobylej Góry – do Skałek Chronowskich. To są ostańce zbudowane z piaskowców istebniańskich, tworzące skalną grzędę o długości około 75 m i wysokości do 2,5 m .
Na tym kończymy nasz wyjazd.
https://photos.app.goo.gl/4FOEEwrgVQLDp87S2
https://photos.app.goo.gl/p6Xn7dRbccNqvdwt1