Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Relacja: Na jurajskim szlaku 21 czerwca 2014

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 22 cze 2014, o 11:09

Trasa: Kroczyce - Góra Zborów - Zamek Morsko - Okiennik Wielki - Skarżyce - Kromołów, około 5 godzin
Środkowa część Szlaku Orlich Gniazd. Punktem wypadowym Zawiercie. Stamtąd kursują busy do miejscowości początkowych Kroczyce (trasa do Szczekocin) i Kromołów (autobus miejski "czerwony" nr 3).
Na Górze Zborów skalne miasto. Oprócz uroczych wapiennych skałek piękne rozległe widoki. Teoretycznie wstęp jest płatny 2 zł, ale jak wchodzisz szlakiem "od tyłu" to raczej nie grozi ci skasowanie tej opłaty. Za 2 zł można też zwiedzić z przewodnikiem jaskinię Głęboką. To nowa atrakcja. Bilety kupuje się w Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego Jury w Podlesicach u podnóża góry Zborów przy drodze nr 792. Niestety duża kolejka chętnych i miejsca na 12.00 już wyprzedano, a kolejne wejście było dopiero za godzinę. Trochę za długo trzeba by było czekać. Mundial wzywa <lol> Będzie okazja wrócić.
Dalej przez zalesione Wzgórza Podlesickie do zamku w Morsku. Chyba najbrzydszy na Szlaku Orlich Gniazd. Kamienna zabudowa dość dokładnie wkomponowana w skałę. Przypomina to trochę skrzyżowanie szopy z bułgarskim schroniskiem górskim. Na szczycie skały jest jakaś balustradka, ale wejść się tam nie da. Szkoda bo byłby ładny widok. Tuż obok zamku jest hotel, domki kempingowe i stok narciarski.
Z tego miejsca dalej czerwonym szlakiem, który na tym odcinku trochę zmienił ostatnio trasę. Przez wieś Piaseczno a potem lasem pod imponującą skałę Okiennik Wielki. Szlak ją wprawdzie omija, ale i tak jej wielkie cielsko widać jak na dłoni. Charakterystycznym szczegółem jest okrągłe okno skalne na samej górze.
Opuszczamy Szlak Orlich Gniazd. W Skarżycach uroczy kościół z trzema kaplicami symbolizującymi Trójcę Świętą. Wewnątrz obraz Matki Boskiej Śnieżnej. Teraz bezleśną wierzchowiną w kierunku Kromołowa. Widoki na Okiennik Wielki. Na wzniesieniu wiata dla rowerzystów. Trochę ją już niestety zepsuli miejscowi żule do spółki z wiatrem, ale i tak dobre miejsce na odpoczynek i posiłek. W Kromołowie zwraca uwagę kapliczka św. Jana Nepomucena zbudowana nad źródłami rzeki Warty oraz studzienka z figurą św. Floriana na rynku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 29 cze 2014, o 12:24

Comen pisze:Za 2 zł można też zwiedzić z przewodnikiem jaskinię Głęboką. To nowa atrakcja. Bilety kupuje się w Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego i Kulturowego Jury w Podlesicach u podnóża góry Zborów przy drodze nr 792.
Rzeczywiście to nowe, bardzo ciekawe miejsce na wycieczki rodzinne.
Ale czytałem kiedyś, że wstęp do jaskini kosztuje w tym sezonie: 10zł (normalny) i 7zł (ulgowy). <mysli>

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 29 cze 2014, o 12:35

Możliwe, bo ja tylko na chwilę podszedłem do tej kolejki i orientując się, że szanse na wejście są za godzinę z hakiem poszedłem dalej. Natomiast taka informacja dość nieprecyzyjna wisiała na kartce przy wejściu na Górę Zborów. Wynikało z niej że płaci się 2 zł za wejście na wzgórze (jak się ma pecha), kasa jest w Centrum Edukacji Przyrodniczej, tam również opłata za wejście do jaskini.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

ODPOWIEDZ