Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Tydzień w Krościenku (13-19.05. 2026r)

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Tydzień w Krościenku (13-19.05. 2026r)

Post autor: tadeks »

Cele na tym wyjeździe były w różnych pasmach: Pieniny, Gorce, Beskid Wyspowy, Beskid Sądecki.
Mieliśmy dwa warianty logistyczne. Odrzuciliśmy wariant: trzy noclegi w jednym miejscu i przenosiny na trzy kolejne w inny rejon. Wybraliśmy stałą bazę w Krościenku z dojazdami w interesujące nas zakątki rejonu.
Wybraliśmy pokój, bardziej agro w prywatnej posesji z oddzielnym wejściem z podwórka.
https://www.nocowanie.pl/rezerwuj/14701 ... -dunajcem/
Cena oficjalna (chyba na Nocowaniu ?) 1140 zł za 6 nocy dwie osoby.
Bezpośrednio u właścicieli utargowaliśmy za 1000 zł za całość. Bez dodatkowych opłat typu miejscowa, sprzątanie...
Wychodzi 83,33 za osobo/dzień, akceptowalne.
Swojsko, bez luksusów, ale sympatycznie, wszystko, co potrzebne było. Duży plus: 250 m od rynku- przystanku busów. 3-4 minuty.
Dobrą pogodę mieliśmy przez 2 i pół dnia. Później z przejściowymi opadami.

Tatry z Przeł. Szopka.
Obrazek

Widoki z Trzech Koron
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przejście w kierunku Sokolicy Sokolą Percią, czyli przez Czerteż i Czertezik. Pisaliśmy o tym grzbiecie w wątku o sztucznych ułatwieniach w górach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Krościenku oczywistym dla mnie miejscem do odwiedzenia był Zachodniogalicyjski cm.w. 377
Obrazek

Gorce. To, co najbardziej przyciąga w Gorce, to tamtejsze polany i widoki z nich.
Widok z jednej z takich polan w drodze z Ustrzyku w Ochotnicy Górnej na Magurki.
Obrazek

Wieża na Magurkach
Obrazek

Widok z wieży.
Obrazek

Miejsce upadku w grudniu 1944 r. Liberatora w pobliżu polany Pańska Przehybka.
Obrazek

W górach, m.in. w Beskidzie Niskim rozpowszechnione jest pojęcie "chaszczowanie". Nie wiem jak określić przedzieranie się przez wiatrołomy. Oj było tego, chyba ponad 50 - nad, pod i po (jak na zdjęciu).
Obrazek

"Poprawianie", udostępnianie szlaków w naszych górach ma różne formy, różny zakres, często do przesady.
Jak na zielonym szlaku w okolicach Średniaka w Gorcach. Takie jest moje zdanie, z którym nie wszyscy muszą zgadzać się.
Obrazek

Kolejna widokowa polana w Gorcach: Polana Przysłop.
Obrazek

Gorc. Wieża i widoki z wieży.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnich zdjęciach widać, że nadciąga pogorszenie pogody. I rzeczywiście tego dnia po południu delikatnie pokropiło, ale peleryn nie trzeba było wyciągać.
c.d.n.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Re: Tydzień w Krościenku (13-19.05. 2026r)

Post autor: Comen »

Podobnie jest chyba między Kiczorą a Jaworzyną Kamienicką. Podobno ze względu na erozję przy udziale turystów i wód opadowych. Fakt że na grzbiecie bywa miejscami podmokło. Z Magurek przeszliście na Średniaka przez "wiatrołomy"?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Comen pisze: 28 maja 2026, o 13:44 Z Magurek przeszliście na Średniaka przez "wiatrołomy"?
z Magurek do miejca upadku samolotu. Dalej ... bez komentarza
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Ostatnie trzy dni ze zmienną pogodą. Przejściowe opady lub ciągła mżawka.
W drodze na Modyń.
Obrazek

Na Modyni.
Obrazek

Widoki z wieży.
Obrazek

Obrazek

Ostatnie chwile względnej pogody.
Obrazek
Zaczęło delikatnie kropić, pełne zachmurzenie, Zmieniliśmy plany: rozważaliśmy wędrówkę na Skiełek, a zeszliśmy do Łącka.

Prehyba.
Przyszliśmy ze Szczawnicy w delikatnej mżawce.
Obrazek

Godzinny popas w schronisku. Gdy wyszliśmy mżawka intensywniejsza.
Obrazek

Podeszliśmy jeszcze na Rozdroże pod Średnią Przehybą, brak szans na poprawę pogody. Decyzja: rezygnacja z Radziejowej. Schodzimy na pd. do Szlachtowej. To chyba był rzadko znakowany szlak narciarski, którym dotychczas nie chodziłem. Ostatnie 10 minut w zejściu do Szlachtowej, to jedyny intensywniejszy deszcz podczas całego tego tygodnia.

Jeden dzień poświęciliśmy na Szczawnicę z bliższymi i dalszymi zakamarkami. W międzyczasie msza, i obiad w Jakubówce. Niedziela. Mżawka, więc nawet na Placu Dietla pusto.
Obrazek

Obrazek

Reprezentacyjna ulica Zdrojowa - tragedia.
Ok. 20 lat temu znaczna część Szczawnicy przeszła w ręce Andrzeja Mańkowskiego i kogoś tam jeszcze, czyli spadkobierców po Adamie Stadnickim. Pamiętam jaki był wówczas szum i jakia świetlista przyszłość była przedstawiana dla Szczawnicy.
Nie wiem do kogo należą obiekty na poniższych fotkach, ale złe świadectwo wystawiają właścicielowi.
Obrazek

Obrazek

Okolice dolnej stacji wyciągu na Palenicę. Wyciąg nie kursuje, jakaś głośna impreza przy minimalnej frekwencji, lokale gastronomiczne puste. Deptak wzdłuż Grajcarka w stronę Dunajca ładnie utrzymany, ale kompletnie pusty.
Reasumując ten dzień: niedziela, a Szczawnica wymarła.

Wypad na Stylchyn.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Comen pisze: 9 sty 2026, o 18:54 Stylchyn - rodzaj nieformalnego skansenu, na półwyspie nad jeziorem Czorsztyńskim zgromadzono grupę drewnianych budynków w przeważającej części starych turystycznych pensjonatów, są też góralskie piwniczki ziemne z drewnianym pięterkiem i kilka wiejskich chat. Aż dziw, że miejsce nie jest lepiej wykorzystane jako atrakcja turystyczna.
Półwysep ten staje się coraz bardziej popularny, zabudowywany niewielkimi pensjonatami nie zawsze wpisującymi się w dotychczasową zabudowę,
Obrazek

i wielkimi apartamentowcami. Całe takich osiedle już częściowo wykończone.
Obrazek

To było na tyle.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Post autor: Comen »

Mam wrażenie, że wieża na Modyni trochę jednak za niska.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Post autor: Adler »

Stylchyn. Ostatnie zdjęcie nad jeziorem to dopiero klimat irlandzki lub szkocki.
Jakie wrażenia po pobycie w schronisku na Przehybie? Jedzenie smaczniejsze? Jak tam nowy dzierżawca?
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Adler pisze: 1 cze 2026, o 12:07 Jakie wrażenia po pobycie w schronisku na Przehybie? Jedzenie smaczniejsze? Jak tam nowy dzierżawca?
W sali, mimo nieciekawej pogody na zewnątrz było tłoczno, kolejka do bufetu. Sporo rowerzystów, piechurów, biegaczy. Była też ekipa, która przybyła na koniach. poznałem po strojach.
Dzierżawca sprzedawał i przyjmował zamówienia w bufecie. Krótką rozmowę przeprowadziłem po, której wywnioskowałem, że to szef. Tak ogólnie, o frekwencji, warunkach na szlakach. Pozytywne wrażenie, kontaktowy.
Jedzenie? Nie mam bieżącego porównania. Ostatnio jadłem kilkanaście lat temu.
Zaś pierwszy raz jadłem i nocowałem (sprawdziłem notatki) 27/28.05.1978 r.
ODPOWIEDZ