Mieliśmy dwa warianty logistyczne. Odrzuciliśmy wariant: trzy noclegi w jednym miejscu i przenosiny na trzy kolejne w inny rejon. Wybraliśmy stałą bazę w Krościenku z dojazdami w interesujące nas zakątki rejonu.
Wybraliśmy pokój, bardziej agro w prywatnej posesji z oddzielnym wejściem z podwórka.
https://www.nocowanie.pl/rezerwuj/14701 ... -dunajcem/
Cena oficjalna (chyba na Nocowaniu ?) 1140 zł za 6 nocy dwie osoby.
Bezpośrednio u właścicieli utargowaliśmy za 1000 zł za całość. Bez dodatkowych opłat typu miejscowa, sprzątanie...
Wychodzi 83,33 za osobo/dzień, akceptowalne.
Swojsko, bez luksusów, ale sympatycznie, wszystko, co potrzebne było. Duży plus: 250 m od rynku- przystanku busów. 3-4 minuty.
Dobrą pogodę mieliśmy przez 2 i pół dnia. Później z przejściowymi opadami.
Tatry z Przeł. Szopka.

Widoki z Trzech Koron

Przejście w kierunku Sokolicy Sokolą Percią, czyli przez Czerteż i Czertezik. Pisaliśmy o tym grzbiecie w wątku o sztucznych ułatwieniach w górach.

W Krościenku oczywistym dla mnie miejscem do odwiedzenia był Zachodniogalicyjski cm.w. 377

Gorce. To, co najbardziej przyciąga w Gorce, to tamtejsze polany i widoki z nich.
Widok z jednej z takich polan w drodze z Ustrzyku w Ochotnicy Górnej na Magurki.

Wieża na Magurkach

Widok z wieży.

Miejsce upadku w grudniu 1944 r. Liberatora w pobliżu polany Pańska Przehybka.

W górach, m.in. w Beskidzie Niskim rozpowszechnione jest pojęcie "chaszczowanie". Nie wiem jak określić przedzieranie się przez wiatrołomy. Oj było tego, chyba ponad 50 - nad, pod i po (jak na zdjęciu).

"Poprawianie", udostępnianie szlaków w naszych górach ma różne formy, różny zakres, często do przesady.
Jak na zielonym szlaku w okolicach Średniaka w Gorcach. Takie jest moje zdanie, z którym nie wszyscy muszą zgadzać się.

Kolejna widokowa polana w Gorcach: Polana Przysłop.

Gorc. Wieża i widoki z wieży.

Na ostatnich zdjęciach widać, że nadciąga pogorszenie pogody. I rzeczywiście tego dnia po południu delikatnie pokropiło, ale peleryn nie trzeba było wyciągać.
c.d.n.