Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Beskid Wyspowy: Lubogoszcz 3 maja 2026

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Beskid Wyspowy: Lubogoszcz 3 maja 2026

Post autor: Comen »

Praktycznie pierwsza w tym roku moja poważniejsza wycieczka górska, bo spacery w tatrzańskich dolinach czy na Pogórzu trudno za takie uznać. Lubogoszcz.
Lubogoszcz tablica.jpg
Pod grzbietem.jpg
Szczyt zalesiony, więc widoki były tylko w prześwitach i w niższych partiach stoku. Z Mszany szlakiem zielonym, który biegnie przez stare centrum miejscowości, a potem wzdłuż peryferyjnych osiedli rozciągających się na płaskich grzbietach poniżej głównego masywu.
Rynek Mszany Dolnej.jpg
Tu jeszcze widokowo.
Luboń i Szczebel.jpg
Śnieżnica Ćwilin i Mogielica.jpg
Wchodzę w krótką dolinkę wcinającą się w główny grzbiet.
W stronę Lubogoszcza.jpg
Od charakterystycznego majdanu szlak idzie drogą ponad jej dnem, a następnie odbija w prawo stromym zakosem i holwegiem na boczną odnogę grzbietu.
Stromy holweg.jpg
Nią zrazu płasko, a potem skosem pod górę z otwierającymi się w prześwitach panoramami Gorców i ośnieżonych Tatr.
Gorce i Tatry.jpg
W partiach szczytowych panuje jeszcze przedwiośnie.
Buczyna na szczycie.jpg
Buki bez listowia, ale kwitnie już sporo wiosennych kwiatów w runie.
Szczawik zajęczy.jpg
Główna kulminacja jest po wschodniej stronie grzbietu Lubogoszcza o wysokości 968 m npm (na mapach są małe rozbieżności). Na szczycie jest wiata, tabliczka z oznaczeniem szczytu, mapa oraz ławeczka beskidzka. Jest także żelazny krzyż, kopia podobnego ze szczytu Sass Pordoi we włoskich Dolomitach.
Krzyż na Lubogoszczu.jpg
I jest tablica pamiątkowa w kształcie nagrobka poświęcona Andrzejowi Cyrwusowi. Nie chodzi zapewne o znanego aktora, bo on żyje, tylko o miejscowego pszczelarza i działacza klubu sportowego Turbacz Mszana Dolna zmarłego w 2014 roku. Zresztą wizerunek na tablicy raczej rozprasza wątpliwości.
Andrzej Cyrwus.jpg
Jakiś wandal pomazał zieloną farbą drzewa. Ale że mu się chciało tak wysoko chodzić aby coś pomalować.
W stronę wiaty.jpg
Wzdłuż grzbietu za znakami czerwonymi wracam na środkowy szczyt Lubogoszcza, nieco niższy i położony kilkadziesiąt metrów w bok od szlaku.
Lubogoszcz zachodni.jpg
Przysiągłbym, że w tej okolicy dziki chrumkały, ale schowane były gdzieś w młodniku. Schodzę szlakiem czarnym. W drugą stronę to spora golgotka, zwłaszcza że odcinkami prowadzi dość wątpliwymi ścieżkami po stromym stoku. Schodzę do Bazy Lubogoszcz - ośrodka szkolnego z domkami kempingowymi i kilkoma większymi obiektami.
Baza Lubogoszcz.jpg
Jest boisko sportowe i stołówka z tanimi obiadami (20-30 zł). Tyle że serwują jedynie menu dnia.
Domki.jpg
W okolicy miała być ścieżka dydaktyczna po osuwisku, ale chyba już nie istnieje. Na zapleczu boiska znalazłem jakieś dwa zatarte żółte trójkąty na drzewach, ale dalej już zupełne chaszcze - trudno zgadywać którędy trasa biegła. Poniżej ośrodka jest stawek w niszy osuwiskowej Żabie Oko, ale też słabo dostępny. Jeśli to miejsce czerpania wody, to dość mocno przeobrażone przez człowieka. Obejrzeć można natomiast zabytkową drewnianą willę Szczepanówka w bok od szlaku.
Szczepanówka.jpg
Wygląda na opuszczoną, ale jednak jest przy niej niewielki klomb i wygląda, że jakieś prowizoryczne remonty tam zrobiono (np. balustrady na balkonach). Ciekawe czy to własność prywatna czy gminna. Z pól poniżej otwierają się ładne widoki na Szczebel i Zembalową.
Widoki na Szczebel.jpg
Zejście do głównej drogi Mszana Dolna - Lubień. Autobus powrotny złapałem prawie zaraz na lokalnym przystanku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Re: Beskid Wyspowy: Lubogoszcz 3 maja 2026

Post autor: Adler »

12 lat temu też zrobiłem tę trasę:
viewtopic.php?p=21692#p21692
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Post autor: Comen »

Teraz już pod kolorowym znakiem szlaku PTTK jest domalowany znak z napisem GSBW (Główny Szlak Beskidu Wyspowego)
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Post autor: Adler »

Nawet dobrze jest ten szlak oznaczony w Wyspowym. Ostatnio na Mogielicy też go dość często widziałem.
ODPOWIEDZ