Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Relacja - Tam gdzie śnieg .. i rakiety 23-25.01.2015

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Deleted

Post autor: Deleted » 28 sty 2015, o 18:49

Drugą imprezę rakietową w tym roku, po rozważaniach nad Masywem Śnieżnika planuję ponownie w Górach Izerskich, cóż zrobić, że Izery to fenomen jeżeli chodzi o zimę.

Obrazek

23.01.2015

Wrocław - Szklarska Poręba Górna - Rozdroże pod Wysokim Kamieniem

Na imprezę rakietową jedziemy z Redem, który też chciał odkurzyć sprzęt, a jak wiadomo rok ubiegły w kwestii rakietowych wędrówek, okazał się klapą po całości. Także piątkowym popołudniem toczymy się furmanką do Szklarskiej Poręby Górnej. Wóz bojowy parkujemy przy dworcu kolejowym, miejscóweczka w miarę bezpieczna i ... bezpłatna. Jadę z mieszanymi uczuciami, trasa znana na pamięć, lekko zniesmaczony, zastanawiam się czy coś mnie zaskoczy? Zdaje się, że nie ma takiej możliwości.. Nic bardziej mylnego. Z własnego doświadczenia, śmiem twierdzić, że można być na danej trasie 10 razy i za 11 razem baaaardzo mocno się zdziwić, w sensie pozytywnym. Tak było i tym razem. Ze stacji Szklarska Poręba Górna potrzebujemy ok. godzinki na dojście do naszego pensjonatu /szlak czerwony/, czyli wiaty na Rozdrożu pod Wysokim Kamieniem, kluczowej miejscóweczki na imprezę grzbietem Gór Izerskich. Ostatnie podejście i nagle ... widzimy poświatę, mówię do Reda:

- albo mam omamy, albo jest ognisko!!

Nie mam omamów. Zachodzimy do wiaty, przed którą zabawa w pełni. Rozpoczęły się ferie zimowe i w związku z tym trwa impreza poparta ogniskiem. Pierwsze pytanie, które uważam za stosowne zadać, bo idziemy bez namiotu :

- macie zamiar spać w wiacie?

Na szczęście nie, zajęliśmy wobec tego lewą cześć pensjonatu i poszliśmy do ogniska pogadać czy też się ogrzać. Podczas gawędy, miła sympatyna kobieta pyta się czy nie zechcemy się poczęstować giętą, ja nie umiałem powiedzieć nie w takiej chwili. <rotfl> "Feriowicze" zaczynają się zbierać, w spadku zostawiają nam trochę giętej, pieczywo, musztardę, ketchup. Byłoby wielce niestosowne odmówić przyjęcia takich darów, "balujemy " na maxa. Obżarci jak bąki, uwalamy się w puchy, pora na dobranoc..

Obrazek

24.01.2015

Rozdroże pod Wysokim Kamieniem - Wieża widokowa Smrk 1124 m npm

Obrazek

Ranek ciepły, jest trochę na minusie ale nie ma wiatru. wyłazimy z barłogu, śniadanie, herbata do termosu, ostatnie luknięcie czy aby coś nie zostało i idziemy na Wysoki Kamień 1058 m npm.

Schronisko zamknięte :

Obrazek

Idziemy łypnąć na skały, i tak, lewym oczkiem "misia-rysia" :

Obrazek

Waruneczki rzekłbym przyzwoite, w opcji ocet widok na Karkonosze niszczy wszystko. Kontynuujemy dalszą imprezę grzbietem. Na Zwalisku 1047 m npm :

Obrazek

Docieramy do "Staszka", czyli nieczynna obecnie odkrywkowa kopalnia kwarcu "Stanisław". Warto dodać, że to najwyżej położony tego rodzaju obiekt w Europie Środkowej.

Obrazek

Dalszą trasę obieramy przez Izerskie Garby, szlak poprowadzony jest innym wariantem. Wprawne oko dojrzy zacną miejscóweczkę, która latem przy dobrej pogodzie może wnieść w życie wiele radości :

Obrazek

A my tymczasem wskakujemy w rakiety, w laczach zaczyna się źle iść, sztwa marynara!! Warun w pyte, co?

Obrazek

Wjeżdżamy do wiaty przed Wysoką Kopą otrzeć pot z czoła i golnąwszy po garnuchu herbaty idziemy na najwyższy szczyt Gór Izerskich, Wysoka Kopa 1126 m npm :

Obrazek

Zimowy klimacik w Górach Izerskich :

Obrazek

"Małe pięć" robimy na Sinych Skałkach 1122 m npm. Dalej to już z górki, mijamy Rozdroże pod Kopą i z Mokrej Przełęczy odbijamy w lewo, w nieoznakowaną a także nieprzetartą ściechę. Celowo zaproponowałem ten wariant, niedawno szliśmy z Michunem Rudym Grzbietem przez Szerzawę i Podmokłą.

Obrazek

Przy okazji sprawdziliśmy jak się miewa "Zielona Budka" przed Polaną Izerską :

Obrazek

Służba nie drużba, Drwale :

Obrazek

Do schroniska na Stogu Izerskim niedaleko, Karkonosze mają się dobrze :

Obrazek

Zachodzimy do schroniska, w ramach zupy dnia jest kartoflanka za 8 zyla, fenomenalna! Wchodzę w temat. Red mnie opuszcza, idzie na zachód słońca do wieży, ja zostaję. Posilony zapodaję na "ostatnią prostą".
Stóg Izerski 1108 m npm :

Obrazek

Zanim zejdę na Łącznik 1066 m npm, notuję opad kopary :

Obrazek

Ostatnie metry!

Obrazek

Dzisiejszy dzionek uznaję za wielce udany, wieża na najwyższym w Czechach, Smrk 1124 m npm :

Obrazek

W wieży nocujemy, a jakże, rozkładamy bajzel, gdy około godz. 20-stej wjeżdżają Czesi, lokalny "lumpen-proletaryat", do północy jest wesoło, niestety, tu jeden z uroków darmowych miejscówek, trza to znieść.. <rotfl>
Co trzeba przyznać Czechom, mimo sensownej dawko alko, nie zaczepiali nas, aczkolwiek zazdrościli, że śpimy na ławkach, im niestety przyszło spać na glebie, kolejna strona medalu darmowych pensjonatów - brak rezerwacji, obowiązuje zasada, kto pierwszy, ten lepszy. Szacuję, że ok. pierwszej w nocy, polegliśmy wszyscy. <rotfl>

25.01.2015

Wieża widokowa Smrk - Hala Izerska - Jakuszyce - Szklarska Poręba Górna - Wrocław

Impreza dobiega końca, zawijamy się na kwadrat. Przed ósmą rano wylegamy ze śpiworów. Pakujemy bajzel, wcześniej ustalamy z Redem, że na śniadanko wbijamy do schroniska, także w wieży pijemy tylko po garnuchu herbaty i żegnamy czeską brać.

Obrazek

W schronisku schodzi nam ok. 1,5 godziny. Powrót ustalamy szlakiem niebieskim, czyli do Polany Izerskiej czerwonym.. <rotfl>

Do Chatki Górzystów nie zachodzimy, Red nie ma po co a ja jestem obrażony.. <rotfl>

Ostatni kadr na Halę Izerską :

Obrazek

Na Rozdrożu pod Cichą Równią stać nas na słodycza i garnuch gorącej herby, co skutkuje tym, że dosłownie sprzed nosa odjeżdża na "Jarek" do Szklarskiej Poręby, 14.12 planowy odjazd. A my jak na twardzieli przystało, czekamy sobie grzecznie 2 godzinki na kolejny kurs...

Dziękuję za uwagę.

Obrazek

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 28 sty 2015, o 22:36

Schronisko na Stogu Izerskim. Szkoda że bez gadżetu forumowego. Byłby wpis na Koronę Schronisk Górskich. Tak na marginesie zastanawaiam się jeszcze na ile ciekawa jest północna część Gór Izerskich na północ od doliny Kwisy i drogi ze Świeradowa do Szklarskiej
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 28 sty 2015, o 23:17

Comen pisze:na ile ciekawa jest północna część Gór Izerskich na północ od doliny Kwisy i drogi ze Świeradowa do Szklarskiej
To zależy co dla kogo jest ciekawe. Jak dla mnie zdecydowanie słabsza strona Izerskich (ale jest spokojniej).
Pamiętam niezłe widoki z okolic Sępiej Góry (nie wiem czy jeszcze są). Tam też jeszcze można było spotkać trochę ludzi - im dalej na wschód grzbietu tym puściej, żeby nie napisać, że kompletnie pusto.

Deleted

Post autor: Deleted » 29 sty 2015, o 07:33

gar pisze:Pamiętam niezłe widoki z okolic Sępiej Góry (nie wiem czy jeszcze są).
Są, są.
gar pisze:Jak dla mnie zdecydowanie słabsza strona Izerskich (ale jest spokojniej).
Ja uważam, że jest niedoceniona, może to wynikać z lichej a raczej brakiem infrastruktury turystycznej, co dla mnie akurat jest ogromnym plusem.
Comen pisze:na ile ciekawa jest północna część Gór Izerskich na północ od doliny Kwisy i drogi ze Świeradowa do Szklarskiej
Ja sobie również cenię północną stronę mocy Gór Izerskich, nie chcę składać deklaracji, która część lepsza gdyż :

biwak na Bobrowych Skałach tuż przy "okręcie" to nielichy temat :

Obrazek

ognisko tamże, kolejny element, który zapadnie w pamięci :

Obrazek

Bobrowe Skały, nie zapomnijmy, to piękny punkt widokowy :

Obrazek Obrazek

Godna uwagi jest Kozia Szyja, okoliczne polanki to majstersztyk. Nie zapomnijmy o gołoborzach na Tłoczynie, gdzie jak nie na północnej stronie mocy?

Obrazek

a dawny punkt widokowy na Jelenich Skałach? A przechadzka Czarnym Wądołem? Przy "schodkach" Byczej Chaty kolejne zacne miejsce na namiocik, ze Żródła Wolfganga zwane również Wolframowym, można golnąć zdroju :

Obrazek

Owszem są monotonne odcinki, jak wszędzie, ale czy to jest słabsza strona? Uważam, że nie. Są na pewno dziksze i zdecydowanie mniej uczęszczane, co akurat wg mojej opinii jest na plus, jak i brak schronisk po drodze. Góry Izerskie w pyte są, właśnie takie jakie są.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 29 sty 2015, o 15:05

Zdjęcia z zachodem słońca piękne. <okok>
Panorama z Bobrowych Skał przednia.
menel pisze:Góry Izerskie w pyte są
Nie rozumiem? <mysli>

Deleted

Post autor: Deleted » 29 sty 2015, o 15:42

Galicjanin pisze:Nie rozumiem? <mysli>
Są godne uwagi , zjawiskowe, kameralne, dające wycisk, jednym słowem w pyte tudzież zacne.

ODPOWIEDZ