Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
15 rocznica powstania forum - spotkanie w Dusznikach Zdroju (19-21 września)

Góry Świętokrzyskie: Z Łagowa na Święty Krzyż 11 lipca 2025

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Góry Świętokrzyskie: Z Łagowa na Święty Krzyż 11 lipca 2025

Post autor: Comen » 13 lip 2025, o 11:54

Obrazek
Obrazek
Dojazd na miejsce z pewnymi perturbacjami. Są jakieś przeróbki na trasie kolejowej z Krakowa do Kielc tak pomiędzy Kozłowem a Sędziszowem. Ranny pociąg osobowy spóźnił się tak około godziny. Gdzieś po drodze ścigał się z towarowym, który jechał po równoległym torze. Raz my byliśmy w przodzie, raz tamten nas przeganiał. Do Kielc dojechał w sam raz, aby zdążyć na kolejnego busa z Kielc do Łagowa. Mało brakło a ten bus startujący ze starego dworca busów przy Żelaznej kompletnie "olałby" pasażerów czekających na stanowisku. Kierowca tłumaczył się, że rzadko ktoś tam wsiada. Dziwne podejście. Pociąg powrotny tym razem IC Żeromski już w Kielcach był spóźniony 20 minut a potem systematycznie "poprawiał" osiągi tak że w Krakowie był już tak godzinę po czasie.
Ale pomiędzy całkiem ciekawa wycieczka w przyjemnej choć zmiennej aurze. Trochę słońca, trochę chmur. Nie za gorąco, ale raczej bez deszczu nie licząc paru kropel.
Obrazek
Na rynku w Łagowie jest ładna fontanna składająca się z kilku nałożonych na siebie dzbanów oraz oryginalny bufet-autobus.
Obrazek
Obrazek
Nieco powyżej stoi gotycki kościół, w którym zajrzeć można jedynie do przedsionka.
Obrazek
Najciekawsze są chyba malowane stacje drogi krzyżowej we wnękach w murze.
Obrazek
W samym mieście ciekawy jest też niedawno urządzony park czy skwer georóżnorodności. Nawieziono tu mnóstwo świętokrzyskich skał.
Obrazek
Do tego tablice edukacyjne, po prawdzie jednak trochę "przegadane".
Obrazek
Miejsce dość ukryte w pobliżu wielkiej szkoły "trzydziestolatki". Na przedmieściach Łagowa odwiedzam krasowy wąwóz Dule. Duża jego część jest zabudowana, na samym końcu teren otwarty ze skałką ponad dnem kryjącą otwór jaskini Zbójeckiej.
Obrazek
Wiązana jest z osobą zbója Madeja grasującego w okolicy. Ponoć miał się zreflektować, gdy zesłany anioł pokazał mu jaki wymyślny przyrząd jest już dla niego przygotowywany w piekle. Nawrócił się i został pustelnikiem.
Obrazek
Jaskinia jest otwarta i można do niej wejść z latarką. Środek niestety jest dość zaśmiecony a na ścianach pojawiają się napisy typu graffiti.
Obrazek
Boczna odnoga prowadząca do sali naciekowej i korytarzy na kilku poziomach jest niestety trudna do znalezienia w półmroku. Zapewne jest to bardzo niski i ciasny ciąg.
Obrazek
Ze szczytu wzgórza ponad jaskinią widoki sięgają Świętego Krzyża na północy.
Obrazek
W tamtą stronę wędruje wzdłuż szlaku zielonego. Na polach wsi Płucki szlak trochę się gubi. Są tam stare kładki przez rzeczkę a potem trasa zarastającym wąwozem.
Obrazek
Miejscowość o dość psychodelicznej nazwie słynie podobno z odkrycia szczątków ryb pancernych, ale nie mam pojęcia gdzie mieści się to stanowisko paleontologiczne.
Obrazek
Za wsią już w lesie stoi duża kapliczka wystawiona na pamiątkę wizyty Jana Pawła II w 1991 roku.
Obrazek
Szeroka droga leśna przecina niewysoki Wał Małacentowski, jedno z pomniejszych pasm Gór Świętokrzyskich. Porastają go piękne lasy szpilkowe z jodłami i świerkami.
Obrazek
Szlak zielony odbija potem w boczną drogę prowadzącą na szczyt Kobylej Góry. Teren ten jest podmokły a ścieżka kluczy omijając drobne młaczki. W tym miejscu byłem już rok temu przechodząc ze Szczytniaka do Nowej Słupi. Tym razem skręcam na szlak czerwony schodzący w kierunku głównej szosy nr 753. Po drodze kamień pamiątkowy poświęcony cywilnym ofiarom II wojny światowej.
Obrazek
Mostek i stok z malinowym chruśniakiem.
Obrazek
Maliny całkiem dobre, natomiast inaczej jak rok temu o podobnej porze nie ma tu ani jednego grzyba. Podejście na Łysiec niejako z boku szlakiem obok tzw. mamucich jodeł. Niestety największa z nich powalona przez siły natury jakieś 10 lat temu. Został tylko wykrot i próchniejący pień.
Obrazek
Mam wrażenie, że większość starych drzew opisywanych w przewodnikach zniknęło w ostatnich latach. Sosna Powstańców w Kampinoskim Parku Narodowym, wielka topola w Lesznie, dąb w Międzychodzie, Gruba Jodła pod Babią Górą, itp, itd. Klasztor na św Krzyżu prezentuje się okazale.
Obrazek
Jest trochę turystów, głównie większe wycieczki. Najwięcej ludzi podziwia klasyczny widok na wschód.
Obrazek
Na wieżę widokową nie wchodzę (cena 10 zł), muzeum przyrodnicze ŚPN wygląda na zamknięte.
Obrazek
Wewnątrz obejrzeć można kościół, kaplicę i zakrystię oraz niewielką wystawę klasztorną z eksponatami misyjnymi.
Obrazek
Obrazek
Do Nowej Słupi schodzę mniej uczęszczaną ścieżką edukacyjną znaczoną na czerwono. Na początku mija się ciekawy obiekt zwany kopcem Adama Czartoryskiego. Powstał na pamiątkę księcia który po powstaniu listopadowym zmuszony był do opuszczenia kraju. Miejsce niedawno zostało zrekonstruowane.
Obrazek
Przy ścieżce już w pobliżu polany w Nowej Słupi mija się cmentarzyk nad skałą z pochówkami ofiar egzekucji z czasów II wojny światowej oraz niewielkie skałki Massalskiego.
Obrazek
Obrazek
Na Centrum Kulturowo-Archeologiczne i Park Legend nie ma już niestety czasu.
Obrazek
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Góry Świętokrzyskie: Z Łagowa na Święty Krzyż 11 lipca 2025

Post autor: Adler » 13 lip 2025, o 12:20

Nie wchodziłeś do krypty Księcia Jeremiego Wiśniowieckiego?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 13 lip 2025, o 15:11

Jest krypta z boku klasztoru. Chyba płatna, chociaż cennika nie wywiesili. W sumie czasowo nie było już jak.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 13 lip 2025, o 15:29

Gdy tam wchodziliśmy kilka lat temu był jeszcze dostępny fragment krypty z trumnami zakonników. Aktualnie tylko część z Wiśniowieckim udostępniona dla turystów.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 13 lip 2025, o 19:57

Trumny zakonników widziałem dawno temu, ale wtedy chyba jakoś inaczej tam się wchodziło.

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 14 lip 2025, o 21:08

Tam gdzie spoczywają zakonnicy można jedynie zajrzeć. Wieża widokowa fajna, ale że 2 lata temu była za 5.
Widzę, że cmentarzyk trochę się zmienił.
Byłeś na cmentarzu jeńców radzieckich? Parę lat temu odmówili? W klasztorze była oryginalna tabliczkaw- "kanibalizm będzie karany śmiercią"

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 14 lip 2025, o 21:48

Faktycznie gdzieś mi mignął taki napis. Nie skręcałem na cmentarz, poszedłem drugą stroną stoku.

ODPOWIEDZ