Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Beskid Niski: Busov zimą > 29.12.2024
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Beskid Niski: Busov zimą > 29.12.2024
Startuje przed 7 z Wysowej, w planie miał być wschód słońca na Przełęczy Cigelka, ale zastałem tam tylko gęste mleko, mróz i szron. Zbiegam do Cigelki, mijam osiedle śpiących "kuzynów" i podchodzę na Busov. Robi się coraz cieplej, śnieg zmienia się w mokrą breję, od około 800 m n.p.m. wychodzę ponad mgłę, jak to podczas inwersji na szczycie do słońca jest +7 stopni, a poniżej dookoła morza mgieł. Schodzę zielonym w stronę Gaboltova (południowe wystawy są niemal bez śniegu, na północnych zalega kilkadziesiąt cm śniegu, spotykam nawet małe zaspy). Na granicy lasu skręcam w prawo na stokówkę i biegnę z powrotem do Cigielki. Odwiedzam jeszcze źródła mineralne (przed Wielką Wojną w Cigelce podobno działało małe uzdrowisko) i wracam z powrotem zielonym szlakiem. Dla urozmaicenia odbijam do sanktuarium Łemków pod Górą Jawor i o 11:30 melduję się z powrotem w Wysowej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Beskid Niski: Busov zimą > 29.12.2024
Ładnie (szczególnie morze mgieł) tylko za szybko:)
Mleko w Niskim ma swój klimat.
A propos czasu trwania wycieczki, jak odniesiesz się do tematu obuwia?viewtopic.php?f=293&t=5129#p62409
A propos czasu trwania wycieczki, jak odniesiesz się do tematu obuwia?viewtopic.php?f=293&t=5129#p62409
Kuzyni nie wyszli pozdrowić?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/