Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 14 lat!

Alpy Zillertalske z Zillergründl do Plauener Hütte 13.07.2022

Byłeś/Byłaś w górach? Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki górskiej, trekkingu.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Pasmo górskie: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Beskid Niski: Nieznajowa (15.07.2020)
Dolnoślązak
User

Alpy Zillertalske z Zillergründl do Plauener Hütte 13.07.2022

Post autor: Dolnoślązak » 19 sie 2024, o 21:38

Kilkugodzinna wycieczka w Alpach Zillertalskich z tamy na jeziorze Zillergründl 1850 m n.p.m do schroniska Plauener Hütte 2364 m n.p.m i krótki rekonesans po okolicach wśród rumowiska skalnego. Trasa rozpoczyna się od tunelu o długości 300 metrów, po drodze mija się dwa wodospady, których wody wpływają wprost do jeziora, po czym pojawia się szlak do schroniska, a kto nie jest zainteresowany wejściem wyżej, może kontynuować spacer wzdłuż jeziora, aż do miejsca zwanego "Klein Tibet" czyli Mały Tybet. Wybrałem wariant pierwszy i po kilkunastu minutach przedzierania się wąską ścieżką wśród krzewów i następnie kosodrzewiny, ukazał się piękny widok na Alpy Zillertalske. Jeszcze tylko przejście kładką nad potokiem i od tego miejsca, zaczęło się podejście aż do samego schroniska. Podejście nie jest trudne, jedynie krótki odcinek zabezpieczony linami nad miejscem, z którego spływa woda, więc może być ślisko. Schronisko pięknie położone, w otoczeniu szczytów przekraczających 3000 m częściowo pokrytych lodowcem, z widokiem na fragment jeziora. Zdecydowałem się na krótki "spacer". Teren to jedno wielkie skalne rumowisko, jednak w pełnym słońcu woda w jeziorze położonym 500 m niżej przybierała fantastyczny kolor. Powrót nieco inną trasą, już łatwiejszą bo non stop w dół ;) Trasa do schroniska nieco ponad 4 km. Kto dysponuje większą ilością czasu, może dojść na sam skraj jeziora i kierując się w dół, wrócić ścieżką prowadzącą tuż nad samym jeziorem aż do tamy o wysokości 186 metrów, nad którą na skale wznosi się restauracja o nazwie Adlerblick. Stąd powrót autobusem do Mayrhofen.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Alpy Zillertalske z Zillergründl do Plauener Hütte 13.07.2022

Post autor: gar » 20 sie 2024, o 18:17

Widoczki zacne. Ta wycieczka to część jakiegoś dłuższego wypadu ?

Dolnoślązak
User

Post autor: Dolnoślązak » 20 sie 2024, o 20:23

gar pisze:
20 sie 2024, o 18:17
Widoczki zacne. Ta wycieczka to część jakiegoś dłuższego wypadu ?
To był mój trzeci urlop w Alpach, niestety nieudany, a zapowiadał się rewelacyjnie, bo miejscówka była wyśmienita - Mayrhofen w Zillertall.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 21 sie 2024, o 07:32

Dlaczego nieudany ? Pogoda czy jakaś kontuzja przeszkodziły ?

Dolnoślązak
User

Post autor: Dolnoślązak » 21 sie 2024, o 10:36

Niestety to drugie, bo pogoda przez cały czas sprzyjała jak nigdy wcześniej (jak nie deszcze, to mgły i chmury, jak to w górach) a tu jak na złość, przez 7 dni było pogodnie - słonecznie i sucho. W planach było jeszcze m. in. wejście na Ahornspitze i wyjazd nad Schlegeisspeicher z wejściem na Olperer Hütte i pozostał tylko niedosyt, częściowo zrekompensowany wizytą nad tyrolskim "morzem" czyli Achensee. Kto nad nim nie był, a będzie w okolicy, to musi koniecznie zobaczyć to miejsce.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 21 sie 2024, o 19:20

Ciekawe jak to jest w Alpach. Lipiec to dobry czas na górskie wędrówki czy tak jak u nas lepsze jest późne lato np. wrzesień?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Dolnoślązak
User

Post autor: Dolnoślązak » 21 sie 2024, o 19:53

W Alpach byłem trzykrotnie, za każdym razem w lipcu na 7 dni. Pogoda bywa zmienna, raz pada, raz świeci słońce, potrafi być w miarę gorąco jak i chłodno. Jak to w górach zwłaszcza wysokich, należy się liczyć z nagłą zmianą pogody i wtedy trzeba się ewakuować w spokojniejsze miejsce. Zwykle było tak, że na 7 dni 4 były słoneczne, 3 pochmurne i mniej lub bardziej deszczowe, a byłem w trzech różnych regionach w austriackich Alpach.

Dolnoślązak
User

Post autor: Dolnoślązak » 21 sie 2024, o 20:11

Jeszcze ważna kwestia. Doliny w Alpach są o wiele dłuższe od tatrzańskich, średnio mają po kilkanaście kilometrów, wiadomo też że i przewyższenia są większe, więc wczesne lato z uwagi na długość dnia ma przewagę nad późnym latem czy wczesną jesienią. Tak więc jeżeli ktoś chce wybrać się na dłuższą eskapadę z wchodzeniem na szczyt czy szczyty, to bez nocowania w schronisku, których na szczęście nie brakuje, się nie obejdzie.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 22 sie 2024, o 08:14

Jedno że dłuższe, drugie że zdecydowanie szersze i przewyższenia potężne, ale z drugiej strony o wiele wyżej dociera komunikacja publiczna (najwyżej dojechałem na 1725 m, ale widziałem nawet na ponad 2350 m) i w wielu miejscach można się wspomagać kolejami linowymi.

Dolnoślązak
User

Post autor: Dolnoślązak » 22 sie 2024, o 10:37

gar pisze:
22 sie 2024, o 08:14
Jedno że dłuższe, drugie że zdecydowanie szersze i przewyższenia potężne, ale z drugiej strony o wiele wyżej dociera komunikacja publiczna (najwyżej dojechałem na 1725 m, ale widziałem nawet na ponad 2350 m) i w wielu miejscach można się wspomagać kolejami linowymi.
Zgadza się. Są też takie miejsca, w których jest możliwość zadzwonienia po prywatne taxi, które zawozi kilka czy nawet kilkanaście kilometrów w głąb doliny. Pewnie kosztuje to kilkanaście euro, ale można z kolei sporo zaoszczędzić na czasie. Co by nie mówić, to komunikacja zbiorowa w ramach określonego kraju związkowego, jest w Austrii bardzo dobrze zorganizowana i na bilecie np. tygodniowym można korzystać z niemal wszystkich środków transportu, wyjątkiem są prywatne drogi, na których pobiera się myto, a takich dróg w Austrii też nie brakuje. Kolejki linowe to inna bajka, których w bardziej turystycznych miejscowościach, jest nawet kilka.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 22 sie 2024, o 17:36

A jak jest tam z względną stabilnością pogody i burzami?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
petruss1990
User

Post autor: petruss1990 » 22 sie 2024, o 21:15

Dolnoślązak pisze:
22 sie 2024, o 10:37
gar pisze:
22 sie 2024, o 08:14
Zgadza się. Są też takie miejsca, w których jest możliwość zadzwonienia po prywatne taxi, które zawozi kilka czy nawet kilkanaście kilometrów w głąb doliny. Pewnie kosztuje to kilkanaście euro, ale można z kolei sporo zaoszczędzić na czasie. Co by nie mówić, to komunikacja zbiorowa w ramach określonego kraju związkowego, jest w Austrii bardzo dobrze zorganizowana i na bilecie np. tygodniowym można korzystać z niemal wszystkich środków transportu, wyjątkiem są prywatne drogi, na których pobiera się myto, a takich dróg w Austrii też nie brakuje. Kolejki linowe to inna bajka, których w bardziej turystycznych miejscowościach, jest nawet kilka.
Ja że te taksówki płaciłem 10-12E (Ost Tirol), a dzwoniło się przez budkę telefoniczną z jednym przeciskiem (żeby zarezerwować miejsce).

Pogoda stabilna, jak pada to dzień, dwa... Na gwałtowną burzę nie trafiłem.

Dolnoślązak
User

Post autor: Dolnoślązak » 22 sie 2024, o 22:16

Jak wspomniałem, wszystkie moje pobyty w Alpach były w lipcu i przytrafiła się tylko raz burza i 6 dni z deszczem, przy czym 2 dni były wybitnie deszczowe, tak więc w sumie nie było tak źle, jak na łącznie 3 tygodnie. Większym problemem są chmury i mgły na większych wysokościach. Niestety właśnie te chmury, ale też i mgły kilka razy zasłaniały skutecznie to, co chciałem właśnie zobaczyć.

ODPOWIEDZ