Książki, które ostatnio przeczytałem/łam

Awatar użytkownika
dinksiarz
User

Książki, które ostatnio przeczytałem/łam

Post autor: dinksiarz » 22 paź 2018, o 20:20

W dziale seriale polecałem wam 3 sezonowy serial The Expanse nakręconego na podstawie powieści James'a S.A. Corey.
Serial był rewelacyjny, a obecnie jestem w 3 tomie powieści i muszę powiedzieć jedno wow!!!! Książki czyta się jak z takim łaknieniem jak kawa łaknie dymka o poranku :)
W Polsce jak dotąd wydano tylko 3 tomy:
1. Przebudzenie Lewiatana
2. Wojna Kalibana
3. Wrota Abaddona.
O czym więc seria..... dawno dawno temu w odległej galaktyce.... nie, żartuje. Ziemia skolonizowała Marsa oraz asteroidy pasa zewnętrznego. W Pasie czerpane są złoża dla potrzeb Planet Wewnętrznych. Ziemia, Mars i Pas są na skraju wojny, wystarczy drobny punkt zapalny i cały układ słoneczny zamieni się w układ wojny. Wszystko było by ok, gdyby nie ktoś trzeci..... W to wszystko wmieszani zostają Jim Holden i jego załoga oraz policjant ze stacji Ceres.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Książki, które ostatnio przeczytałem/łam

Post autor: gar » 31 sty 2019, o 10:25

Od kilku tygodniu delektuję się sporą objetościową książką (dobrze ponad 1100 stron): Jacek Kaczmarski, Między nami. Wiersze zebrane Już znalazłem kilka perełek, których wcześniej nie dane mi było poznać, a wszystko wskazuje na to, że najlepsze dopiero przede mną. Szykuje się długie czytanie, bo jak to z taką literaturą - wszystko musi się odbywać spokojnie i powoli.

Rozmak
User

Post autor: Rozmak » 23 lut 2019, o 15:46

Dzika droga - moim zdaniem obowiązkowa lektura dla wszystkich podróżników :)

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 10 cze 2019, o 19:38

W ramach wolnych chwil nad Bałtykiem czytam "Wizę do Iranu" Artura Orzecha. Nieźle się czyta, ale jeszcze mnie do wizyty w Iranie nie przekonał. Ma na to kolejne 130 stron :)

anastazja
User

Post autor: anastazja » 25 lip 2019, o 13:32

Ostatni książka o Coco Chanel

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 21 sty 2020, o 10:49

"Mój mąż Żyd" Sylwii Borkowskiej. Niezłe, choć "Izrael oswojony" Eli Sidi (która pojawia się w książce Borkowskiej) bezdyskusyjnie i zdecydowanie lepszy.

Jan M.
Ekspert

Post autor: Jan M. » 21 sty 2020, o 22:52

gar pisze:
21 sty 2020, o 10:49
"Mój mąż Żyd" Sylwii Borkowskiej. Niezłe, choć "Izrael oswojony" Eli Sidi (która pojawia się w książce Borkowskiej) bezdyskusyjnie i zdecydowanie lepszy.
Ela Sidi w swojej książce miejscami " przynudza", ale generalnie wg mnie to największa kompensacja wiedzy o Izraelu w jednej publikacji, w języku polskim.
Dla równowagi warto przeczytać co na temat Izraela ma do powiedzenia Pan Kret, dawna "pogodynka" z TVP 1.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 21 sty 2020, o 23:45

Jan M. pisze:
21 sty 2020, o 22:52
gar pisze:
21 sty 2020, o 10:49
Ela Sidi w swojej książce miejscami " przynudza", ale generalnie wg mnie to największa kompensacja wiedzy o Izraelu w jednej publikacji, w języku polskim.
Dla równowagi warto przeczytać co na temat Izraela ma do powiedzenia Pan Kret, dawna "pogodynka" z TVP 1.
Jeśli gdzieś znajdę to chętnie przeczytam. Póki co rozpocząłem czytanie czegoś dość ciekawego o Szwecji.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 22 sty 2020, o 12:53

Jaki tytuł?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 22 sty 2020, o 19:06

Comen pisze:
22 sty 2020, o 12:53
Jaki tytuł?
"Made in Sweden. 60 słów, które stworzyły naród". Autorką jest Elisabeth Asbrink.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 3 lut 2020, o 20:01

"Made in Sweden. 60 słów, które stworzyły naród" Elisabeth Asbrink - raczej rozczarowanie.
Dałem Szwecji drugą szansę w postaci kolejnej książki o tym kraju i tym razem była to bardzo dobra decyzja. "I cóż że o Szwecji" Natalii Kołaczek czyta się bardzo dobrze. Polecam.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 4 lut 2020, o 12:18

Książki Ziemowita Szczerka. "Przyjdzie Mordor i nas zje" to o Ukrainie reportaż z charakterystycznym dla autora czarnym humorem i ironią. "Siódemka" to w zasadzie powieść beletrystyczna ale z odniesieniami i ocenami naszej rzeczywistości. Tytułowa siódemka to droga nr 7 łącząca Kraków i Warszawę. Kto widział wszystkie 7 cudów siódemki? Króla Sobieskiego na wiadukcie przy wyjeżdzie z Krakowa, knajpę Zamkową w Książu Wielkim, widoki Miechowa, "centrum architektoniczne i historyczne" Jędrzejowa, mówiące dystrybutory, knajpę grecką pod Radomiem czy hotel na przedmieściach Warszawy?

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 11 lut 2020, o 22:52

"Pokazucha" Stasi Budzisz przeczytana. Ciekawe i mało optymistyczne spojrzenie na Gruzję głównie przez pryzmat kobiet. Po wszystkich książkach w których autorzy zachwycają się Gruzją tym razem spojrzenie na jej ciemną stronę. Warto przeczytać.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 18 lut 2020, o 09:10

gar pisze:
3 lut 2020, o 20:01
"Made in Sweden. 60 słów, które stworzyły naród" Elisabeth Asbrink - raczej rozczarowanie.
Mnie się ta książka raczej podobała. Może za dużo tam tylko takiej cięższej tematyki społecznej, ale np. rozdział o wyburzeniach w centrach miast w latach 60-70 był bardzo pouczający. Dzięki temu znalazłem kilka internetowych miejsc gdzie opisuje się te sprawy na konkretnych przykładach. Sporo też mniej znanych faktów historycznych.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 13 mar 2020, o 01:09

"Bałkańskie upiory. Podróż przez historię". Roberta D. Kaplana - bardzo ciekawa propozycja, miejscami dla ludzi o mocnych nerwach. Warto przeczytać - szczególnie dobrze będzie się to czytać osobom, które jeździły (jeżdżą) po tych terenach lub mają o nich przynajmniej podstawową wiedzę.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 3 cze 2020, o 23:43

Paweł Czado "Zieloni. Szombierki, niezwykły śląski klub". Dla miłośników piłki nożnej lektura obowiązkowa. Ja połknąłem w 2 dni.

Drowanda522
User

Post autor: Drowanda522 » 17 cze 2020, o 23:37

"Astrofizyka dla zabieganych" - Neil DeGrasse Tyson. Jeśli zagadnienia astronomiczne w różnych źródłach są dla Was czymś dosłownie kosmicznym i niezrozumiałym to tutaj autor świetnie i banalnie tłumaczy jak to wszystko wygląda, skąd się wzięło etc.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 16 wrz 2020, o 22:59

"Duńczycy. Patent na szczęście" Patricka Kingsley'a. Dobrze się czytało - i szybko :)

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 28 wrz 2020, o 23:25

Krzysztof Potoczała "Bieszczady w PRL-u. Wybrane reportaże". Przyjemnie się czyta (i ogląda, bo jest trochę zdjęć). Dla miłośników Bieszczadów lektura obowiązkowa.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 30 gru 2020, o 12:19

Zbigniew Rokita "Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku". Pozycja obowiązkowa dla tych, którzy chcą się dowiedzieć czym jest Górny Śląsk i kim są jego mieszkańcy oraz z czego to wynika. Dobry "podręcznik" dla próby zrozumienia regionu dla "goroli", a dla Ślązaków pewne przypomnienie. Bardzo dobrze się czyta. Polecam.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 13 sty 2021, o 19:37

Argymir Iwicki "Burek na śniadanie. Serbia dla koneserów". Warto przeczytać choć nie jest to tradycyjna książka, a połączenie albumu z zazwyczaj krótkimi i lekkimi informacjami o kulturze i kuchni Serbii. Potencjał książki wg mnie wykorzystany może w 50 %. Pomysł bardzo dobry, ale można było zaprezentować dużo więcej i dokładniej.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 23 sty 2021, o 13:57

Beata Szady "Wieczny początek. Warmia i Mazury". Wartościowa pozycja o wspomnianych w tytule terenach. Trochę reportażu, trochę opisu. Dobrze się czyta. Niezłe wprowadzenie w klimat miejsca dla osób, które wybierają się tam po raz pierwszy i przypomnienie dla osób które są tam po raz kolejny i mają na ich temat już jakąś wiedzę.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 17 lut 2021, o 14:40

Andrzej Pilipiuk "Raport z Północy". Niezłe. Nie wszyscy będą zadowoleni z przemyśleń autora, ale warto się z nimi zapoznać. Jest sporo ciekawostek, więc warto przeczytać.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 27 lut 2021, o 22:07

Propozycja dla miłośników Czeskiej Republiki a szczególnie jej stolicy: Mariusz Szczygieł " Osobisty przewodnik po Pradze". Warto przeczytać !

Ajoli
User

Post autor: Ajoli » 1 cze 2021, o 17:13

Ursula Le Guin różne rzeczy, super miała babka wyobraźnię