Książki, które ostatnio przeczytałem/łam

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 22 gru 2014, o 11:31

Yoana pisze: Życie Towarzyskie Tarnowa w IX i XX w
Oczywiście, że literówka.
Jednak ciekawy jestem jak wyglądało życie towarzyskie w IX wieku w Tarnowie. Bo ( z pamięci) w tym wieku na Górze św. Marcina coś istniało i to są chyba początki Tarnowa.
Wracając do wieku XIX . Post Yoanny skłonił mnie do sięgnięcia z mojej biblioteczki górskiej po:
"Romantyczne wędrówki po Galicji". -wybór, opracowanie, przedmowa Andrzej Zieliński. Wyd.Ossolińskich, rok 1987.
Mam jeszcze 10 dni, do Nowego Roku, dobrowolnego zakazu na forum polecania. Jednak dotyczy to turystyki, miejsc godnych odwiedzenia. Literatura, to inna bajka. Polecam więc wszystkim te "Romantyczne wędrówki..."
Lektura niesamowita! Luźna, czyta się z wielką przyjemnością. Tarnów np. jest w skorowidzu miejsc 10 razy.
Relacje (Z Tarnowa) Goszczyńskiego, Zejsznera, Łepkowakiego, a Żegota Pauli pisze "Tarnów należy do rzędu porządniejszych miast..."
Galicja w tej książce jest wielobarwna, bardzo atrakcyjna, polecana. Zabory, granice, propaganda, przekształcanie świadomości, nie stłumiły patriotyzmu mieszkańców tej ziemi.
Mój Beskid Niski jest częścią tej krainy.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 22 gru 2014, o 13:24

tadeks pisze:Jednak ciekawy jestem jak wyglądało życie towarzyskie w IX wieku w Tarnowie. Bo ( z pamięci) w tym wieku na Górze św. Marcina coś istniało i to są chyba początki Tarnowa.
Wtedy jeszcze nic tam nie istniało, ludzie byli włochaci, radośni, nieokrzesani, dzicy. :)
Na pewno dobrze się wtedy bawili, w swoim gronie, przy własnej muzyce i własnym jadle.
Tamtejszy zamek zbudowano dopiero w XIV wieku.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 4 lut 2016, o 13:27

Wracam do książek, które jakiś czas temu już przeczytałem. "Zrób sobie raj" Mariusza Szczygła machnąłem w kilka dni. Teraz zabieram się za "Gottland" tego samego autora. Jeśli ktoś lubi dowiedzieć się czegoś z innej perspektywy - w tym przypadku o Czechach - to polecam. Lektura wręcz obowiązkowa.

Awatar użytkownika
Yoana
User

Post autor: Yoana » 4 lut 2016, o 19:19

Zamierzam sięgnąć po książkę polecaną przez Tadeksa- "Romantyczne wędrówki po Galicji". Książka jest ciężko dostępna,ale jak mi się uda ją zdobyć, to w końcu przeczytam. <lol>
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 9 lut 2016, o 21:11

"Gottland" Mariusza Szczygła zakończony. Teraz wzięła się za niego moja żona. Ja wróciłem do "Jadąc do Babadag" Stasiuka i to z pewnej strony patrząc średni pomysł, bo już mi chodzi po głowie gdzie by się tu dodatkowo urwać.

Awatar użytkownika
Wiolcia
User

Post autor: Wiolcia » 13 lut 2016, o 19:58

gar pisze:"Gottland" Mariusza Szczygła zakończony. Teraz wzięła się za niego moja żona. Ja wróciłem do "Jadąc do Babadag" Stasiuka i to z pewnej strony patrząc średni pomysł, bo już mi chodzi po głowie gdzie by się tu dodatkowo urwać.
Po "Gottland" myślałam, że już nic lepszego Szczygieł nie napisze, a "Zrób sobie raj" chyba jeszcze bardziej mi się podobał. Jest jeszcze niewielka "Laska nebeska". Też dobrze się czyta.
A "Jadąc do Babadag" jakoś średnio wspominam. Może już byłam Stasiukiem zmęczona? Na tyle, że teraz nie jestem na bieżąco z jego twórczością i z nowych (od "Jadąc do Babadag") książek czytałam tylko wybrane.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 13 lut 2016, o 20:02

Wiolcia pisze: Po "Gottland" myślałam, że już nic lepszego Szczygieł nie napisze, a "Zrób sobie raj" chyba jeszcze bardziej mi się podobał. Jest jeszcze niewielka "Laska nebeska". Też dobrze się czyta.
Potwierdzam, choć" Laska nebeska" jest tak krótka, że można ją machnąć w jedno popołudnie.

Awatar użytkownika
Gollum
User

Post autor: Gollum » 14 lut 2016, o 20:43

a ja siedzę na Agacie Christie. Mam komplet jej dzieł przetłumaczonych na polski w formie e-booków i czytam gdzieś tak 3,5 godziny tygodniowo, bo tyle zajmuje mi dojazd do pracy autobusem (dwa dni jeżdżę samochodem, bo wożę też żonę). Przy takim tempie wystarczy mi jeszcze na rok...

Awatar użytkownika
tango
User

Post autor: tango » 27 wrz 2016, o 15:24

"Góry z duszą" Moniki Witkowskiej.

Skończyłem część pierwszą. Właśnie zakupiłem część drugą.

Opisy gór z różnych stron świata. Do każdej góry jest przyporządkowana część osobista w której autorka opisuje jak zdobywała dany szczyt, następnie część informacyjna dla innych turystów, którzy by chcieli też szczyt zdobyć oraz część trzecia - ciekawostki. Plus dużo dobrych fotografii.

Dobrze się czyta zarówno dzięki osobie autorki, która jest z zawodu dziennikarką, jak i dzięki układowi tych książek, który to układ przeciwdziała monotonii lektury.

Awatar użytkownika
tango
User

Post autor: tango » 27 wrz 2016, o 20:00

tango pisze:Opisy gór z różnych stron świata. Do każdej góry jest przyporządkowana część osobista w której autorka opisuje jak zdobywała dany szczyt, następnie część informacyjna dla innych turystów, którzy by chcieli też szczyt zdobyć oraz część trzecia - ciekawostki.
Z tymi "turystami" to napisałem raczej nieściśle, bo szczytów w ścisłym sensie turystycznych, to jest w tych książkach niewiele. Powinienem był może napisać "trekkerów, wspinaczy i innych zaawansowanych górołazów".

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 27 wrz 2016, o 20:55

Jakie przykładowe szczyty opisuje?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
tango
User

Post autor: tango » 28 wrz 2016, o 06:28

Comen pisze:Jakie przykładowe szczyty opisuje?
Tom I: Kilimandżaro, Mont Blanc, Ararat, Rysy, Aconcagua, Grossglockner, Kala Pattar...

Tom II: Matterhorn, Góra Kościuszki, Chimbarozo, Denali, Śnieżka, Ruwenezori, Ben Nevis.

Shee
User

Post autor: Shee » 31 paź 2017, o 14:30

Ja ostatnio czytałam „Bieganie naturalne” wyd. Buk Rower. Dopiero zaczęłam uprawiać ten sport i przyznam, że mnie wciągnął dlatego zdecydowałam, że czas poszukać jakiejś lektury na ten temat aby zgłębić wiedzę jak robić to poprawnie :) Jest ona napisana w tak przystępny sposób, że można łatwo dokonać autoanalizy swojego sposobu biegania i wyłapać błędy i to co można jeszcze poprawić. Opisany jest nawet wpływ noszonego podczas biegania obuwia na to jakie daje ono efekty. Według mnie to obowiązkowa pozycja dla biegaczy amatorów i nie tylko :) ja już zweryfikowałam swój sposób biegania i przyznam szczerze, że nie wiedziałam, jak wiele błędów robię. Teraz zdecydowanie lepiej się czuję i bieganie sprawia jeszcze większa przyjemność bez żadnych skutków ubocznych :)

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 2 lis 2017, o 08:51

Ciekawe że nawet wydawało się prosta rzecz taka jak bieganie posiada swoje tajemnice i rozmaite techniki których trzeba się nauczyć

Awatar użytkownika
AnnaK8
User

Post autor: AnnaK8 » 17 sty 2018, o 10:42

Ja bardzo lubię książki Kinga oraz fantastykę. Teraz akurat do kiosków weszła nowa kolekcja Mistrzowie Polskiej Fantastyki bodajże. Książki kosztują po 15-16 zł za sztukę, a w księgarni po 50 niemal. Moim zdaniem bardzo opłaca się kupować takie kolekcje. Zbieram jeszcze kolekcję książek Kinga, też w prenumeracie.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 17 sty 2018, o 14:53

Jak szukałem inspiracji na sylwestrową przekąskę to wpadła mi w oko "Historia kuchni" Reay Tannahill. Chciałoby się może spróbować jakiegoś starożytnego, dajmy na to rzymskiego przysmaku. Autorka pisze, że to dzisiaj raczej niemożliwe, bo nie znajdziemy już teraz takich samych składników. Ryby w morzu nie te same, gatunki zboża inne, mięso też inaczej smakuje. Zresztą wariacja na temat garum, czyli sosu ze sfermentowanych ryb jakoś nie za bardzo mnie interesuje. Trzeba by to z pół roku produkować i wytrzymywać swoistą woń psującego się mięsa. Ale książka ciekawa nie tylko ze względu na stare przepisy. Pokazuje, że duża część historii świata kręciła się koło kuchni a rozmaite kulinarne ingrediencje były przyczyną podejmowania dalekich niebezpiecznych podróży i w ogóle odkrywania świata.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 28 mar 2018, o 19:44

Ela Sdi - "Izrael oswojony" - mimo braku czasu ponad 550 stron połknąłem w kilka dni. Świetna książka. Warto !!

Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler » 28 mar 2018, o 22:34

Nowe wydawnictwo PTTK Tarnów "Śladami wielkiej historii po Tarnowie" autorstwa Andrzeja Mleczki. Najbardziej zaciekawił mnie okres I Wojny Światowej i wydarzenia z końca października 1918r.

Awatar użytkownika
amber
User

Post autor: amber » 31 mar 2018, o 06:03

Ostatnio przeczytalam Himalaistki autorstwa Mariusza Sepiolo. Opowieść o wspinajacych się w Himalajach kobietach, o trudnych początkach wyjazdów w Wysokie Góry.

Natomiast wczoraj zaczęłam czytać książkę Przez Syberię na gape. Autor Romuald Koperski.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin

Post autor: Comen » 31 mar 2018, o 09:45

Czyżby nowe kierunki wypraw?

Awatar użytkownika
amber
User

Post autor: amber » 31 mar 2018, o 14:32

Himalajami zachwyciłam się podczas pobytu w Indiach - to było coś niesamowitego :). Od tej pory "pochłonęłam" kilka książek o tematyce Himalaizmu.
Natomiast Koperski ogólnie fajnie pisze :). Syberia mi się marzy, natomiast na razie na pewno zostaje tylko w "odległych planach" bowiem trzeba by tam jechać latem, a ja latem pracuje :)

Awatar użytkownika
dinksiarz
User

Post autor: dinksiarz » 3 kwie 2018, o 13:42

Tad Williams "Brudne ulice Nieba", hmmm jak ktoś lubi delikatny kryminał ulokowany w świecie fantasy to będzie zadowolony. Otóż głowni bohaterowie to aniołowie i demony i zagonione ludzkie dusze..... Ja osobiście powieścią byłem oczarowany.

EwaBe
User

Post autor: EwaBe » 3 kwie 2018, o 14:13

"Zanim zostaliśmy nieznajomymi" - Renee Carlino - Tak tak, to kolejna historia miłosna, jednak mnie urzekła. Napisana w bardzo przystępny sposób, przyjemnie się czyta. Idealna na popołudnie w fotelu!

Kubek_Swierszcz
User

Post autor: Kubek_Swierszcz » 15 kwie 2018, o 20:18

Ja ostatnio przeczytałem "Początek" pióra Dana Browna :)

Janusz133
User

Post autor: Janusz133 » 20 kwie 2018, o 09:27

Ja ostatnio przeczytałem w końcu Władcę Pierścieni :)