Oczywiście, że literówka.Yoana pisze: Życie Towarzyskie Tarnowa w IX i XX w
Jednak ciekawy jestem jak wyglądało życie towarzyskie w IX wieku w Tarnowie. Bo ( z pamięci) w tym wieku na Górze św. Marcina coś istniało i to są chyba początki Tarnowa.
Wracając do wieku XIX . Post Yoanny skłonił mnie do sięgnięcia z mojej biblioteczki górskiej po:
"Romantyczne wędrówki po Galicji". -wybór, opracowanie, przedmowa Andrzej Zieliński. Wyd.Ossolińskich, rok 1987.
Mam jeszcze 10 dni, do Nowego Roku, dobrowolnego zakazu na forum polecania. Jednak dotyczy to turystyki, miejsc godnych odwiedzenia. Literatura, to inna bajka. Polecam więc wszystkim te "Romantyczne wędrówki..."
Lektura niesamowita! Luźna, czyta się z wielką przyjemnością. Tarnów np. jest w skorowidzu miejsc 10 razy.
Relacje (Z Tarnowa) Goszczyńskiego, Zejsznera, Łepkowakiego, a Żegota Pauli pisze "Tarnów należy do rzędu porządniejszych miast..."
Galicja w tej książce jest wielobarwna, bardzo atrakcyjna, polecana. Zabory, granice, propaganda, przekształcanie świadomości, nie stłumiły patriotyzmu mieszkańców tej ziemi.
Mój Beskid Niski jest częścią tej krainy.