Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Rzepedka, Komańcza, Prełuki

Ciekawe miejsca w Beskidzie Niskim i Bieszczadach.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Rzepedka, Komańcza, Prełuki

Post autor: Adler »

tadeks pisze: 2 maja 2023, o 10:51
petruss1990 pisze: 30 kwie 2023, o 23:23 Co muszę/ powinienem zobaczyć, co wybrać. Bardziej zależy na widokach niż np. etnokulturze.
Jeżeli ma być widokowo, to Rzepedka, Żurawinka. Te niektórzy klasyfikują poza granicami BN, jednak jeżeli nawet, to warto tam w drodze do BN zajechać. Dalej Tokarnia, Cergowa, Bania Szklarska i grzbiet na zachód od Bani przez Kamińską.
Skąd Rzepedka? Ze Szczawnego, czy może lepiej z Wisłoka Wielkiego bądź Karlikowa? (T)
Połączyłbym to jeszcze z Tokarnią. Jest plan na taki wyjazd. Kawał drogi ode mnie, ale warto.
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Re: Rzepedka, Komańcza, Prełuki

Post autor: tadeks »

Adler pisze: 13 kwie 2026, o 17:39 Skąd Rzepedka? Ze Szczawnego, czy może lepiej z Wisłoka Wielkiego bądź Karlikowa? (T)
Połączyłbym to jeszcze z Tokarnią. Jest plan na taki wyjazd. Kawał drogi ode mnie, ale warto.
Nie Szczawne, nie Wisłok W, nie Karlików. Najlepiej z Rzepedzi. Auto pod cerkwią zostaw. Pójdziesz od cerkwi doliną na zachód i w dowolnym miejscu skręcisz w prawo południowymi łąkami Rzepedki na grzbiet. Powrót do auta możesz wybrać innym wariantem. Nie ma tam szlaku, ale też problemów orientacyjnych. W dwie strony, to ok. 3+3 km.
Wchodziłem z Rzepedzi na Rzepedkę i schodziłem do Rzepedzi. To najkrótszy wariant. Jak sądzę istotny dla Ciebie, bo masz na ten dzień jeszcze inne cele.
Tokarnia. Najlepiej zaparkować w Woli Piotrowej, na końcu wsi, okolice wiaty przystankowej. Jednak tam może być problem z miejscem, aby nie stawiać na prywatnej posesji. Przechodziłem, ale nie pamiętam. Bezpieczniej i pewniej na dużym parkingu pod świątynią Zielonoświątkowców. To niecałe 0,5 km wcześniej.
Jak pisałeś, masz na ten dzień w planach również Górę Desznicką. Gdyby było za dużo na jeden dzień, to zrezygnowałbym z Tokarni.
Tokarnia jest ciekawa, atrakcyjna, ale mniej widokowa.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Dzięki. Może skorzystam z tego wariantu. (Y)
Z Tokarni raczej zrezygnuję, kosztem Prełuków. Chcę podjechać pod Osławę, ten most z tzw. "Witaczem" i słynnymi napisami karpackimi. Po drodze nowe murale. W jakim stanie jest ta droga z Komańczy do Duszatyna? Niedźwiedź nie wybiegnie na drogę? ;)

Edit:
Znalazłem. Wspomniane miejsce w 7, 25 min. filmu.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

Jest plan na Jeziorka Duszatyńskie, ale może kiedyś, przy dłuższym pobycie.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator Forum

Post autor: Comen »

A o co chodzi w tym miejscu? O tabliczkę Karpaty Wschodnie?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Adler
Administrator Forum

O symboliczną granicę między Karpatami Zachodnimi, a Wschodnimi (info na brązowych znakach drogowych). Rzeczywista granica rozciąga się na południe, wzdłuż doliny Osławy (tu będziemy), Przełęczy Łupkowskiej i doliny Osławicy.
ODPOWIEDZ