Adler pisze: 13 kwie 2026, o 17:39
Skąd Rzepedka? Ze Szczawnego, czy może lepiej z Wisłoka Wielkiego bądź Karlikowa?

Połączyłbym to jeszcze z Tokarnią. Jest plan na taki wyjazd. Kawał drogi ode mnie, ale warto.
Nie Szczawne, nie Wisłok W, nie Karlików. Najlepiej z Rzepedzi. Auto pod cerkwią zostaw. Pójdziesz od cerkwi doliną na zachód i w dowolnym miejscu skręcisz w prawo południowymi łąkami Rzepedki na grzbiet. Powrót do auta możesz wybrać innym wariantem. Nie ma tam szlaku, ale też problemów orientacyjnych. W dwie strony, to ok. 3+3 km.
Wchodziłem z Rzepedzi na Rzepedkę i schodziłem do Rzepedzi. To najkrótszy wariant. Jak sądzę istotny dla Ciebie, bo masz na ten dzień jeszcze inne cele.
Tokarnia. Najlepiej zaparkować w Woli Piotrowej, na końcu wsi, okolice wiaty przystankowej. Jednak tam może być problem z miejscem, aby nie stawiać na prywatnej posesji. Przechodziłem, ale nie pamiętam. Bezpieczniej i pewniej na dużym parkingu pod świątynią Zielonoświątkowców. To niecałe 0,5 km wcześniej.
Jak pisałeś, masz na ten dzień w planach również Górę Desznicką. Gdyby było za dużo na jeden dzień, to zrezygnowałbym z Tokarni.
Tokarnia jest ciekawa, atrakcyjna, ale mniej widokowa.