Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Cmentarze wojenne w Małopolsce

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Cmentarze wojskowe w Małopolsce

Post autor: Adler » 10 cze 2023, o 15:44

Niebawem w planach odwiedziny na cm. nr 202. Ostatnio byłem tam, gdy jeszcze nie było nagrobków.

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 12 cze 2023, o 17:08

Ciąg dalszy, dzień piąty. Samotnie. 5 cmentarzy.
Od rana pada, a w planach mam przynajmniej 2 cmentarze dotychczas nie odwiedzane - daleko od bazy, czyli od Tarnowa. Również w planie inne miejsca na Pogórzu Ciężkowickim.
Decyduję się mimo deszczu na wyjście z pensjonatu i udaję na ul. Krakowską, skąd jedzie większość busów w interesującym mnie kierunku.
Jadę do Ciężkowic, przesiadam w busa do Bobowej i wysiadam wcześniej na dolnej krzyżówce w Siedliskach.
1. cmentarz nr 134 w Siedliskach, poniżej cm. komunalnego.
Dalej na nogach, większość bez szlaku przez Zborowice do Staszkówki. W tej wsi są cztery cmentarze wojenne, wszystkie wcześniej mi znane. W planie miałem ten najpiękniejszy, z pylonami, czyli 118. Jednak deszcz zmodyfikował moje plany i zahaczyłem jedynie o jeden:
2. Cmentarz 116- Dawidówka. Dalej:
3. Cmentarz 143 w Ostruszy przy drodze, wcześniej na nim byłem.
4. Cmentarz 142 nad Ostruszą. Na tym dotychczas nie byłem i mi zależało. Nie ma do niego szlaku. Ciężko tam wejść stromą, błotnistą skarpą. Musiałem więc trochę nadłożyć drogi obchodząc stromiznę. Pięknie położony. Dalej w deszczu:
5. Cmentarz 141 - Rakutowa.
Asfaltem do centrum Ciężkowic na busa i nim do Tarnowa. Zmokłam solidnie tego dnia, ale w pensjonacie miałem gorące grzejniki i wieczorem szybko ogarnąłem sytuację.

Dzień szósty. W zasadzie miałem w planie lokalnym pociągiem podjechać do Krakowa i Pendolino do Słupska.
W przeddzień zmodyfikowałem to. Wstałem wcześniej i podjechałem do Podłęża, gdzie w padającym z przerwami śniegu odwiedziłem dwa cmentarze:
1. Cm. 331. To w zasadzie miejsce po cmentarzu, z pozostałą ładną figurą będąca wcześniej centralnym elementem cmentarza. Pochowanych tam ekshumowano. Obecnie to prywatna posesja.
2. Cm. 330. Blisko torów kolejowych. W opisach dojście sugeruje się wzdłuż torów. Jest to już nieaktualne z powodu ekranów dźwiękochłonnych postawionych wzdłuż torów. Trzeba od dworca iść okrężnie terenem zabudowanym.
Zsumowałem jeszcze raz: podczas tych sześciu marcowych dni odwiedziłem 87 cmentarzy.
Na koniec fotki z tych ostatnich dni:
Ostrusza, pięknie położony na skarpie cmentarz 142:
Obrazek

Podłęże, cm. 331 (figura wokół której istniał cm):
Obrazek

Podłęże, cm 330:
Obrazek

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Re: Cmentarze wojskowe w Małopolsce

Post autor: Comen » 12 cze 2023, o 21:05

Te cmentarzyki bliżej Krakowa są zazwyczaj niewielkie.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 16 lis 2023, o 22:19

Adler pisze:
18 lut 2023, o 18:44
Dobre wieści w sprawie cmentarza nr 175...
Kolejny cmentarz wojenny pod Tarnowem zostanie odnowiony.
Gmina Tarnów z dotacją na prace konserwatorskie nekropolii w Porębie Radlnej.

Rozpoczęcie niezbędnych prac konserwatorskich możliwe będzie dzięki dotacji wynoszącej 45 tysięcy złotych, którą samorząd pozyskał z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wcześniej gmina otrzymała już na ten cel 50 tysięcy złotych od Wojewody Małopolskiego. Dzięki temu przygotowano już dokumentację techniczną prac konserwatorskich. W listopadzie minionego roku uzyskano też pozwolenia na przeprowadzenie remontu oraz pielęgnację drzew na zabytkowym cmentarzu.

Prace na nekropolii w Porębie Radlnej mają potrwać do końca tego roku.
źródło: tarnow.naszemiasto.pl
Byłem dzisiaj. Prace zakończone. Wszystko ładnie odnowione.

IMG_1597.jpg
IMG_1601.jpg
IMG_1606.jpg
IMG_1607.jpg
IMG_1609.jpg
IMG_1610.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 17 lis 2023, o 10:25

Cmentarz 175
Adler pisze:
16 lis 2023, o 22:19
Pięknie. Jednak ten cmentarz nie był w bardzo złym stanie. Byłem na nim w 2022 r. Inne w okolicy były(są) w znacznie gorszym.
Jednak od dwóch lat zdecydowana większość cmentarzy w tym rejonie doczekała się lub niebawem doczeka remontów. Mnie najbardziej cieszy to, co zrobiono w Woźnicznej na niedalekim cm.w. 178. Byłem wiosną w tym roku, jeszcze przed remontem. A już jest po, pięknie odnowiony. Zdjęcia na forach cmentarnych, i nie tylko, są dostępne

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Re: Cmentarze wojenne w Małopolsce

Post autor: Adler » 17 lis 2023, o 14:18

tadeks pisze:
17 lis 2023, o 10:25
Cmentarz 175
Adler pisze:
16 lis 2023, o 22:19
Pięknie. Jednak ten cmentarz nie był w bardzo złym stanie. Byłem na nim w 2022 r. Inne w okolicy były(są) w znacznie gorszym
Odniosłem nieco inne wrażenie, a byłem w listopadzie 22. (T)
Ta Woźniczna jest u mnie w wirtualnym notatniku od dłuższego czasu. Daleko nie mam, więc może się niebawem uda.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 17 lis 2023, o 17:07

tadeks pisze:
17 lis 2023, o 10:25

Mnie najbardziej cieszy to, co zrobiono w Woźnicznej na niedalekim cm.w. 178. Byłem wiosną w tym roku, jeszcze przed remontem. A już jest po, pięknie odnowiony. Zdjęcia na forach cmentarnych, i nie tylko, są dostępne
Odwiedziłem dziś cmentarz nr 178. Rewelacja ! Chyba największa pozytywna niespodzianka wyjazdu.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Re: Cmentarze wojenne w Małopolsce

Post autor: Comen » 7 sty 2024, o 12:00

Cmentarz wojenny z I wojny światowej nr 261 w miejscowości Wał-Ruda w sąsiedztwie zakładu opiekuńczego jest pod opieką uczniów miejscowej szkoły podstawowej.
Cmentarz wojenny z I wojny światowej nr 261.jpg
Cmentarz wojenny z I wojny światowej w Zabawie to wydzielony sektor cmentarza parafialnego.
Cmentarz wojenny z I wojny światowej nr 260.jpg
Przy wejściu znajduje się tajemniczy drewniany "domek" ze sznurkiem w środku. Do czego on może służyć?
Domek.jpg

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 7 sty 2024, o 13:44

Comen pisze:
7 sty 2024, o 12:00
Przy wejściu znajduje się tajemniczy drewniany "domek" ze sznurkiem w środku. Do czego on może służyć?
Może do podbijania pieczątek? PTTK Tarnów weryfikuje i daje odznaki.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Re: Cmentarze wojenne w Małopolsce

Post autor: Comen » 7 sty 2024, o 16:49

Tylko pieczątki tam nie było.Ale rzecz jest na oko nowa. Może dopiero się pojawi.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 7 sty 2024, o 16:57

Albo ktoś ukradł, wyrwał. Jak to niedawno uczynili na Wysokiej (Pieniny). Już mnie nic nie zdziwi.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 14 lis 2024, o 13:42

A propos cmentarza nr 196 w Koszycach Małych. Byliśmy tam swego czasu z Comenem i Tadeksem. Wtedy trochę zaniedbany, zakrzaczony (podejście). Aktualnie prowadzone są tam zaawansowane prace. Docelowo będzie do niego prowadziła betonowa ścieżka z barierkami. Przejeżdżałem tamtędy w piątek.

O planach prac: https://tarnow.naszemiasto.pl/cmentarz- ... c1-9693341

Comen pisze:Z tego co pamiętam sam cmentarz nie był jakoś szczególnie zarośnięty ale dojście do niego sprawiało pewien kłopot - od drogi stromo w górę przez zarastającą łączkę.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 24 lut 2025, o 10:30

W Rzeplinie na Wyżynie Krakowskiej (gmina Skała) również znajdują się cmentarze wojenne z tego okresu. Chyba jedne z najbardziej wysuniętych na zachód. Walki prowadzono tu 16-18 listopada 1914 roku i w wyniku potyczek zginęło 583 żołnierzy obu armii. Cmentarze inaczej jak na wschodzie są bezimienne. Nie ma tu żadnego nazwiska, a tylko ogólne zapisy mówiące o pochowanych.
Napis cmentarz1.jpg
Restaurowane były w końcu lat 90-tych XX wieku. Zastanawiam się jak wyglądały wcześniej i czy obiekty znajdujące się na nich są starsze. W polu na wierzchowinie między wsiami Rzeplin i Sułkowice jest samotny krzyż upamiętniający ofiary wojny. Ciekawe, że towarzyszy mu cytat z XVII-wiecznego japońskiego poety Basho Matsuo, twórcy stylu haiku: "Letnie trawy, wszystko co zostaje z marzeń żołnierzy".
Krzyż polny.jpg
Jeden cmentarz znajduje się przy drodze z Rzeplina do wsi Krasieniec Stary, drugi na drodze z Rzeplina do Cianowic (przysiółek Marianów). Na tym drugim znajduje się charakterystyczny kopczyk z krzyżem maltańskim.
Kurhan cmentarz2.jpg
Oba cmentarze nie są specjalnie duże w kontekście liczby osób na nich pochowanych. Zapewne były to zbiorowe mogiły.
Cmentarz1.jpg
Cmentarz2.jpg

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 24 lut 2025, o 21:42

Dlaczego nie zostały dodane do Okręgu Cmentarnego Zachodniego (nr od 379 do 400)? (T)

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 25 lut 2025, o 08:51

Zastanawiam się czy one w ogóle są numerowane. Na miejscu nie ma na ten temat żadnej adnotacji.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 25 lut 2025, o 12:56

Nie są. Pytanie brzmi, dlaczego nie zostały uwzględnione na wspomnianej liście?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 25 lut 2025, o 17:04

Obejrzałem sobie dokładnie mapę i wygląda na to, że to jednak nie są cmentarze galicyjskie. Rzeplin jak i sąsiednia Narama, gdzie też jest cmentarz leżały już za granicą zaboru rosyjskiego. Swoją drogą ciekawe, że operowały tam wojska CK Monarchii i to raczej w celach obronnych a nie zaczepnych. To może tłumaczy także brak danych o poległych. Austriacy pewnie dbali o takie spisy a na terenie zaboru rosyjskiego było to zaniedbywane.

ODPOWIEDZ