Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Kraków

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Revvv
User

Re: Kraków

Post autor: Revvv » 29 mar 2024, o 21:31

Mam tylko 3 dni a chciałbym zwiedzić to co najważniejsze, jednocześnie nie jest wykluczone że za czas jakiś wrócę na dokładniejsze zwiedzanie. Na Wawel zaplanowane mam do 6h w jednym dniu i chciałbym się dowiedzieć od kogoś jak to najlepiej spożytkować.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 30 mar 2024, o 11:49

Bilety na zamek najlepiej kupic online wtedy wiadomo na jaką godzinę jest wejście. Mozna zwiedzać z przewodnikiem lub bez. W ostatnim czasie namnożono wystaw, ale generalnie najciekawsze są reprezentacyjne komnaty na drugim piętrze, skarbiec i zbrojownia. Katedrę, groby królewskie i dzwon Zygmunta zwiedzać można po nabożeństwach czyli popołudniu.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 20 kwie 2024, o 23:11

Wyższa wieża kościoła mariackiego dość szczelnie opakowana została rusztowaniem. Trwają prace remontowe polegające na odczyszczaniu elewacji: cegły a przede wszystkim kamieniarki wykonywane metodą laserową. Niestety przez jakiś czas sylweta wieży będzie niedostępna podobnie jak utrudniony będzie widok hejnalisty.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 21 maja 2024, o 19:00

Bonusem wycieczki geologicznej w ramach Festiwalu Sztuki i Nauki był darmowy wstęp do Smoczej Jamy pod wzgórzem wawelskim. Aż dziwi mnie, że wobec takiej atrakcji na wycieczkę zgłosiło się może 10 osób. Jaskinia ta oczywiście nie jest zbyt wielka, ale zawsze to grota położona osobliwie pod najważniejszym zamkiem w Polsce.
W Smoczej Jamie.jpg
Może jedyną jej osobliwością poza faktem, że kiedyś podobno mieszkał w niej smok, są duże kotły wirowe w stropie.
Kocioł wirowy.jpg
Jaskinia ta funkcjonowała nie tyle w wyniku przepływu wód wiślanych przez wapienie, ale na zasadzie naczyń połączonych nawiązujących do poziomu wód podziemnych na obrzeżu Karpat i na Wyżynie Krakowskiej.
Smok.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 10 cze 2024, o 10:58

Już w sobotę 22 czerwca otwarcie nowego Centrum Nauki i Eksperymentu Cogiteon w Krakowie w okolicach dawnego lotniska na Czyżynach. Cena biletu dla dorosłego 40-42 zł, ulgowy 35-37 zł. Jest też bilet rodzinny 2+2.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 10 cze 2024, o 16:31

To ma być coś jak Centrum Kopernika w Warszawie ?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 11 cze 2024, o 10:44

Myślę, że coś takiego - może trochę mniejsze.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 13 wrz 2024, o 08:11

Kameduli na Bielanach przestaną przyjmować turystów - tak wyczytałem w jednym z artykułów. Prawdopodobnie dozwolone będzie jedynie nawiedzanie indywidualne.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 15 gru 2024, o 18:58

Cogiteon odwiedzony.
Cogiteon zewnątrz.jpg
Stała wystawa obejmuje 5 sektorów, z tym że są to przestrzenie dość rozległe, tak że przy każdym pomieszczeniu tematycznym czeka nas z kilkanaście przystanków. Pomysły są dość ciekawe i oryginalne natomiast czasem coś nie zadziała pomimo postępowania zgodnie z instrukcją i nie ma "efektu wow". Dla przykładu można posterować statkiem podróżującym do wnętrza Ziemi przy okazji wykopując jakieś ciekawe skamieniałości.
Cogiteon statek.jpg
Można też zarządzać miejskim transportem podejmując decyzje w związku z rozmaitymi wydarzeniami. Wydaje się że decyzje te widać na wirtualnej mapie przy stanowisku, ale pewności do końca nie mam. Część ekspozycji znajduje się w tzw. zakątkach ciszy w osobnych pokoikach, reszta na dużej przestrzeni typu hala.
Cogiteon2.jpg
Sam budynek wg mnie trochę za duży jak to co we wnętrzu mieści. Wystawa jest w podziemiu, wyżej są jeszcze jakieś sale laboratoryjne, ale głównie tzw. biura. Sam obiekt ma w najwyższym punkcie 3 kondygnacje, więc przestrzeni jest tam dużo, poza tym obiekt składa się w zasadzie z dwóch a może nawet 3 budynków oddzielonych półkrytymi pasażami.
Cogiteon pasaż.jpg
Na przestrzeni dachowej opadającej pod kątem w kierunku dawnego lotniska na Czyżynach jest ogród. O tej porze roku trudno o nim coś więcej powiedzieć. Domyślam się że póki co jest w "organizacji". Dojście do niego możliwe było tylko z zaplecza a nie z głównego budynku z wystawą. Może więc jeszcze coś się zmieni, przybędą tam jeszcze inne ciekawe miejsca i może więcej powierzchni komercyjnych (wewnątrz jest póki co sklepik przy recepcji, kawiarenka i restauracja).
Cogiteon1.jpg
Na razie wszystko wygląda surowo. Zbyt dużo jest pustych ścian i chyba ciekawiej by było, gdyby wycieczka odbywała się w strukturze swoistego labiryntu, a nie wzdłuż pięciu hal, gdzie z pierwszej widać ostatnią.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 13 sty 2025, o 22:36

Według brytyjskiego portalu timeout.com w tym roku najpiękniejsza choinka świata stanęła na rynku w Krakowie. W głosowaniu wyprzedziła choinkę z włoskiego Gubbio i Nowego Jorku. Choinka to ładny świerczek przywieziony z wioski Grabie pod Skawiną.
Choinka Rynek.jpg
Zdobią go sztuczne sople przypominające topniejący lód oraz inkrustowane bańki. 26 tysięcy niewielkich energooszczędnych światełek zmienia barwę od srebrnej na złotą. Choinka jest ładna. Czy najpiękniejsza na świecie to trudno ocenić, ale to zawsze jest rodzaj takiego medialnego faktu z ery globalizacji. Jakieś znaczenie marketingowe na pewno ma bo turyści dość często robią sobie zdjęcia przy tej choince.
choinka kościół mariacki.jpg
W Krakowie oprócz choinki na Rynku Głównym postawiono w miejscach publicznych znacznie więcej świątecznych drzewek. To dobry pretekst aby urządzić sobie wieczorną rundkę po Krakowie.
Na rynku głównym.jpg
Oczywiście nie wspominam o tych stojących przy restauracjach lub nawet w witrynach sklepów, bo tego jest pełno nie tylko na Starym Mieście.
Kanonicza.jpg
Bardziej myślę o tych ustawionych na placach i w różnych newralgicznych punktach miasta. Z pewnością sporo stoi też w obrębie centrów biznesowo-usługowych takich jak Fabryka na Grzegórzkach czy biurowce w okolicach Dworca Głównego. Zwłaszcza te pod Fabryką są ciekawie iluminowane, choć to najprawdopodobniej sztuczne makiety choinek. Magistrat Krakowa ustawił sztuczne choinki z ozdobami w kilku miejscach poza Rynkiem Głównym. Wszystkie są mniej więcej podobne do siebie z podobnymi ozdobami i świecącą gwiazdą na szczycie. Najbliżej Rynku Głównego jest ta na Placu Wszystkich Świętych, czyli pod siedzibą Urzędu Miasta i pod Pawilonem Wyspiański.
choinka magistrat.jpg
Inne znajdują się w dalszych dzielnicach grodu Kraka. Pod głównym gmachem Muzeum Narodowego w sąsiedztwie Błoń.
choinka muzeum narodowe.jpg
Choinka stoi na rogu Alei Mickiewicza a plac przed muzeum jest iluminowany sam w sobie podobnie jak Pomnik Wyspiańskiego.
pomnik Wyspiańskiego.jpg
Na Rynku Podgórskim.
choinka rynek podgórski.jpg
Rozświetlonej choince towarzyszą tu dwa ubrane rosnące drzewka oraz jedna ze świetlnych ozdób nawiązująca do arrasów.
tygrysy.jpg
Czwarta choinka magistracka znajduje się na Placu Centralnym w Nowej Hucie i też towarzyszą jej stylowe ozdoby świetlne.
choinka plac centralny.jpg
anioł z trąbami w Nowej Hucie.jpg
Inna choinka o której zazwyczaj bywało głośno z zestawem wielobarwnych światełek stanęła przy Kościele Franciszkanów naprzeciwko okna papieskiego.
choinka franciszkanie.jpg
To w odróżnieniu od świerka z Rynku Głównego jodła przywieziona z Beskidu Sądeckiego z okolic Gabonia. Podobne drzewko stanęło też na zewnętrznym dziedzińcu Wawelu w miejscu zacisznym choć niezbyt eksponowanym.
choinka wawel.jpg
.
Na dziedzińcu arkadowym raczej jej nie ustawią.
dziedziniec wawelski.jpg
Bonusową choinkę na szlaku znalazłem przy wejściu na stadion Cracovii. Przyozdobiona jest w światełka w kształcie czerwono-białych pasów klubowych.
choinka cracovia.jpg
A w sąsiedztwie błonia z widokiem na wzgórza z Kopcem Kościuszki i Kopcem Piłsudskiego.
nocne błonia.jpg

ODPOWIEDZ