Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Energylandia

Ciekawe miejsca w Małopolsce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Energylandia

Post autor: Comen » 2 lis 2024, o 19:41

Energylandia to ponoć jeden z większych parków rozrywki w Europie.
Panorama parku.jpg
Całość tworzy 7 stref o różnej tematyce. Dawniej podział polegał na segregacji strefy ekstremalnej z najbardziej wymyślnymi rollercoasterami oraz stref o atrakcjach dla małych dzieci (Bajkolandia) i dla całej rodziny.
W stronę bajkolandu.jpg
Obecnie przybyły nowe strefy nazwijmy bardziej tematyczne jak np. Smoczy Gród czy najnowsza Sweet Valley przypominająca kolorowe miasteczko.
Sweet Valley czyli najnowsza strefa otwarta w 2024 roku.jpg
Dodatkowo powstała też część letnia, czyli duży aquapark z rozmaitymi atrakcjami wodnymi. Teren parku rozrywki przecięty jest obecnie drogą dojazdową a przejście do czterech nowych stref umożliwia tunel. Oprócz tego przy kompleksie znajduje się olbrzymi zespół parkingów. Odległość od ich dalszych stref do wejścia do parku jest na tyle duża, że warto skorzystać z minipociągu kursującego wahadłowo.
Przed wejściem.jpg
W ostatni weekend października cena wejścia do parku była nieco niższa ze względu na helloweenową okazję.
Helloween.jpg
Prawdę mówiąc taniości nie odczułem, ale my tam akurat urządziliśmy urodziny 10-latkowi. Tak więc poza możliwością korzystania z wszystkich atrakcji było też przyjęcie dla dzieciaków, z tortem, słodyczami, ciepłymi posiłkami i wizytą maskotek parku.
Przywitanie z maskotką.jpg
Ja generalnie nie przepadam za takimi atrakcjami, ale dzieciaki bawiły się doskonale i o to chodziło. Większość atrakcji stanowią podniebne rollercoastery.
Rollercoastery.jpg
Taki Hyperion pozwala zjechać prawie pionowo z wysokości 50 m a potem oczywiście jeszcze się trochę podręczyć mknąc w górę i w dół oraz na boki, prawie głową w dół.
W dół Hyperiona.jpg
Inne podniebne kolejki są trochę mniejsze, ale i tak zawrót głowy pewny. Dla siebie znalazłem nieco spokojniejsze atrakcje, np. Jungle Adventure czyli podróż przez bystry kanał kręcącym się w kółko stateczkiem. Czasem trochę tylko pryska do wnętrza.
Jungle Adventure.jpg
Jest także kilka kin 4D czy 5D trochę symulujących uczucia z rollercoastera na skakającym fotelu.
Teatr w piramidzie.jpg
Generalnie z okazji helloweenowej otwarte były różne "salony strachu" ze zróżnicowanymi scenariuszami. Niestety nie była to atrakcja dla dzieci, więc odpadła. Ale i tak do tego typu urządzeń ustawiają się olbrzymie kolejki. Np. do rollercoastera Dragon staliśmy 40 minut a sama jazda trwała może nieco ponad minutę. Patrząc na frekwencję, ceny biletów i dodatkowe wydatki np. na pamiątki czy jedzenie trzeba powiedzieć że ten biznes to istna fabryka pieniędzy.
Dymiący wulkan czyli osobliwa knajpka.jpg
Może warto wejść raz i zobaczyć, ale trzeba się liczyć ze sporymi ubytkami w portfelu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
sleepwalker
User

Re: Energylandia

Post autor: sleepwalker » 3 lis 2024, o 18:12

Wizytę tam mam odłożoną na "kiedyś" i na razie skutecznie się bronię, aby się do tego celu nie przybliżyć :) Tym bardziej, że z racji odległości raczej byśmy musieli zorganizować nocleg.

Witek040
User

Post autor: Witek040 » 3 lis 2024, o 22:52

Drobne sprostowanie - Hyperion ma nie 50m, a 77m wysokości i jest drugą najwyższą kolejką w Europie (a pierwszą wśród tych z tradycyjnym wyciągiem łańcuchowym). Ogólnie pod względem liczby i poziomu ekstremalności atrakcji, Energylandia jest numerem 1 w Europie.

Natomiast park dość znacznie ustępuje tym zachodnim pod względem wyglądu i scenerii. Oczywiście włożono ogrom pieniędzy w tzw. tematyzację (dekoracje), ale nie jest to wszystko tak ładnie wkomponowane w naturę. Choć widać pewien postęp (posadzone liczne drzewka), lecz nadal jest to dość odkryty teren, gdzie latem albo jest upał, albo (zwłaszcza jesienią i wiosną) hulają silne wiatry. Lepiej jest pod tym względem w Legendii, ale tam z kolei atrakcje są stare i raczej mało ciekawe.

Ciekawostka: drugim, co najmniej tak samo ładnym parkiem rozrywki i jednocześnie z niezłymi atrakcjami (jeśli wierzyć wizualizacjom) ma być budowany właśnie Hossoland na północy (gmina Brojce koło Gryfic).
blog: www.Widokizgory.pl (góry, narty, parki rozrywki)

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 4 lis 2024, o 08:22

A pierwsza pod względem wysokości gdzie?

Witek040
User

Post autor: Witek040 » 4 lis 2024, o 13:51

Adler pisze:
4 lis 2024, o 08:22
A pierwsza pod względem wysokości gdzie?
W hiszpańskim parku PortAventura (Salou - okolice Barcelony), tyle że to bardzo króciutka kolejka. Ten typ kolejek jest nastawiony głównie na bicie rekordów i tyle. Szybko rozpęd, wjazd na rekordową wysokość (112m), zjazd pionowo w dół i koniec.
blog: www.Widokizgory.pl (góry, narty, parki rozrywki)

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 4 lis 2024, o 17:10

Pewnie zajmie trochę czasu nim drzewka podrosną. Jak dla mnie jest tam trochę za dużo ekstremów a za mało takich atrakcji tematyczno-rodzinnych.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 10 lis 2024, o 08:11

Nie lubię takich miejsc. Jeśli zawodowo nie będę zmuszony, nie wybieram się w to miejsce.

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 10 lis 2024, o 20:51

Ja bym się nie przejechał tymi potworami 😉
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 13 lis 2024, o 09:20

Z tego co się orientuję Energylandia nie posiada czegoś w rodzaju biletu spacerowego, czyli tańszego bo przeznaczonego dla osób, które z ekstremalnych atrakcji nie korzystają.

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 13 lis 2024, o 13:28

petruss1990 pisze:
10 lis 2024, o 20:51
Ja bym się nie przejechał tymi potworami 😉
Pomyłka literówka.... Z Chęcią bym się przejechał!
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 14 lis 2024, o 08:35

Jest też trochę atrakcji mniej ekstremalnych, więc każdy znajdzie coś dla siebie jak mniemam.

ODPOWIEDZ