Laufenn X FIT AT 265/70R16
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Kącik kierowcy
Moderator: Adler
Re: Kącik kierowcy
- heinrich12
- Doświadczony
Przy wyborze opon warto wziąć pod uwagę, lupę parametry jakie podaje nam producent. W przypadku Twoich opon (Laufenn X FIT AT 265/70R16 ) parametr przyczepności na mokrej nawierzchni jest bardzo słaby, bardzo niski - ,,D” https://allegro.pl/events/clicks?emissi ... 64c1df4a6b – musisz zawsze bardzo uważać jadąc podczas deszczu, na mokrej drodze. Moim zdaniem to indeks ,,B” jest jeszcze do przyjęcia – najlepszy to ,,A”. Pozdrawiam.
Kupowałem "wzrokiem", a i oponiarz u którego zaopatruję wszystkie auta firmowe od at też zachwalał. Nauczka na przyszłość, trzeba patrzeć na literki w oznaczeniach. 
- heinrich12
- Doświadczony
Podobnie i ja uczyniłem kupując w 2017r. do nowo nabytego samochodu (nie nowego) kupiłem nowe opony letnie i nowe opony zimowe. Przy letnich wziąłem pod uwagę wszystkie parametry + indeksy a przy zimowych zdecydował wygląd bieżnika (podobnie jak u Ciebie). Były i jeszcze są to opony: ,,Kormoran Snowpro B2 195/65R15” (efektywność na mokrej nawierzchni to ,,C” . W zimie na śniegu przyczepność b. dobra, na suchej nawierzchni b. dobra, niestety na mokrej można się pośliznąć – muszę już uważać. Pozdrawiam.