Niezbędnik jest nieodłączną częścią wyposażenia każdego turysty. Na rynku znajdziecie mnóstwo rodzajów tego przyrządu - od plastikowych, przez wojskowe po bardziej złożone, działające na zasadzie scyzoryka szwajcarskiego. Osobiście używam ostatniego typu niezbędnika wykonanego przez firmę Mammut. Jest to bardzo solidny i poręczny przyrząd!
Całość zapakowana jest w futerał, który można zawiesić na pasku.
Tak niezbędnik ten wygląda po wyciągnięciu z futerału.
Jego zaletą jest to, że po rozłożeniu otrzymujemy dwie części, których możemy używać osobno.
Poza łyżką, nożem i widelcem, na wyposażeniu znajdują się również: otwieracz do puszek i butelek, korkociąg, metalowy punktak oraz metalowe kółko służące do zawieszania całości.
Niezbędnik ten wykonany jest z dobrej, nierdzewnej stali. Służy mi już ponad 10 lat i do tej pory jedynym znakiem użytkowania jest starte już nieco logo firmy. Poza tym jest niemal jak nowy. Nie jestem pewien, czy firma Mammut nadal produkuje ten sprzęt, gdyż w sieci nie potrafiłem go znaleźć, niemniej jednak na rynku dostępne są podobne odpowiedniki produkowane przez innych producentów.
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Niezbędnik turystyczny
-
- User
Re: Niezbędnik turystyczny
Mały składany w kulkę plecaczek - obowiązkowo! Idealnie się sprawdza, gdy możesz zostawić gdzieś duży i wyjść na spacer tylko z małym i niezbędnymi rzeczami.
Filtr, Sawyer Mini.
Kubek termiczny, jak Contigo
Jak spanie w namiocie to polecam wypełnienie nie śpiwora które podnosi temperaturę. W razie jakby jednak było zimno. Dzięki temu można wziąć mniejszy śpiwór, a wypełniacz również zajmuje niewiele miejsca.
Multitool Leathrman, model to już zależy jakie narzędzie uważasz za przydne. Mój facet bez niego się nie rusza!
Filtr, Sawyer Mini.
Kubek termiczny, jak Contigo
Jak spanie w namiocie to polecam wypełnienie nie śpiwora które podnosi temperaturę. W razie jakby jednak było zimno. Dzięki temu można wziąć mniejszy śpiwór, a wypełniacz również zajmuje niewiele miejsca.
Multitool Leathrman, model to już zależy jakie narzędzie uważasz za przydne. Mój facet bez niego się nie rusza!
Re: Niezbędnik turystyczny
beck,
właśnie zostałaś usunięta do grupy zarejestrowanych za SEO-linkowanie.
właśnie zostałaś usunięta do grupy zarejestrowanych za SEO-linkowanie.