No właśnie. Rozmawiałem w ten weekend z Comenem (przy okazji wspólnego odkrywania Beskidu Niskiego) na temat takiej aplikacji, która bardzo przydałaby mi się w terenie. Mam tylko pytanie:PermanentTravel pisze:Przy okazji tego wyjazdu, dzięki uprzejmości administratorów aplikacji mapa-turystyczna.pl, którzy udostępnili mi dostęp do tej części ich serwisu, dane mi było przetestować za darmo działanie ich map offline w terenie. Przed wyjazdem nie posiadałem drukowanej mapy Beskidu Sądeckiego a wędrówkę rozpocząłem w Szczawnicy jeszcze przed otwarciem sklepików z mapami, więc cały ten wyjazd wspomagałem się mapą w telefonie. Bez konieczności ciągłego dostępu do internetu mogłem przeglądać ich mapy i orientować się w nieznanym mi dotąd terenie. Mimo, że raczej nic nie zastąpi mi w pełni prawdziwej, drukowanej mapy, muszę przyznać, że aplikacja ta dobrze spełniła swą rolę.
Na jakiej zasadzie funkcjonuje tam tryb offline?
Jak pobiera bieżącą lokalizację wędrującej osoby bez dostępu do sieci (bo z tą np. w lesie trochę ciężko)?
W sklepie iTunes czytam:
Patrzyłem na możliwość przetestowania takiej apki u siebie w telefonie.Planowanie tras i wyświetlanie informacji o miejscach wymaga połączenia z internetem. Możliwe jest korzystanie z podkładów map offline.
Używanie GPS w tle może obniżyć życie baterii.
Niestety dla posiadacza systemu Windows Phone, lubiącego włóczenie się po Beskidach opcja nieosiągalna.
Natomiast dla systemu iOS zakupienie takiej aplikacji to koszt 4 dolarów. No tak, tylko nie będę brać w góry tabletu. Gdyby jednak opcja dla WP pojawiłaby się, chętnie przetestuję osobiście i podzielę się opinią.