Pamiętam, ze wiele osób z tego powodu się denerwowało, ze ma tam cokolwiek stanąć.Adler pisze: ↑9 lis 2022, o 18:12Jest, jest i ma się dobrze.FranekNawski79 pisze: ↑9 lis 2022, o 11:48Nie wiem tez czy czasem jakiejś wieży nie stawiają czy nie chcieli stawiać na Śnieżniku.
-> https://www.facebook.com/WiezaNaSniezniku/
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Wieże widokowe w Sudetach i na Pogórzu
-
- User
Re: Wieże widokowe w Sudetach i na Pogórzu
Bo i bez wieży świetnie widać, co najwyżej trzeba trochę pochodzić po płaskim szczycie.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Ciekawe, czy onegdaj protestowali w drugą stronę, gdy stała tam stara wieża. Zburzyli ją w 1973 r.FranekNawski79 pisze: ↑15 lis 2022, o 15:24Pamiętam, ze wiele osób z tego powodu się denerwowało, ze ma tam cokolwiek stanąć.
Pytanie ilu z nich było wtedy na świecie ?
Z tego co wiem to byli tacy co wyrażali z tego powodu niezadowolenie, ale władza miała ich punkt widzenia poniżej pleców. Takie czasy były ...
To trochę tak jak dzisiaj.
Nic się nie zmieniło.
-
- User
Tak btw, wybiera się ktoś teraz w Sowie ? Ja będę dopiero na święta Bożego Narodzenia, mam domek wynajęty, 40 min od wsi Jaźwina.
-
- User
- sleepwalker
- User
Wieże widokowe w Sudetach
Wieża widokowa w Świeradowie Zdroju, szumnie określana jako spacer w chmurach. Bilet normalny 65 zł, dzieci 3-12 wchodzą za 48 zł. Brak biletów rodzinnych czy seniora. Cenowa masakra.
Prześcigają się jak widzę w robieniu coraz większych "gargameli". To powinno być prawnie zabronione. W Polsce brak jakiejkolwiek ochrony krajobrazu.
- sleepwalker
- User
Fakt, o ile widok spod samej wieży (patrząc w zasadzie pionowo w górę) może robić niezłe wrażenie, tak z oddali, zwłaszcza na dojazdówce do Świeradowa, wygląda na architektoniczny i krajobrazowy koszmarek.
Wynika z tego że w przypadku mojej rodziny 2+ 2, ale z dziećmi powyżej 12 lat wstęp wyniesie jedyne 260 zł. Będę się trzymał z daleka i wydam te pieniądze na coś ciekawszego i w normalniejszych cenach.sleepwalker pisze: ↑25 lut 2023, o 09:32Wieża widokowa w Świeradowie Zdroju, szumnie określana jako spacer w chmurach. Bilet normalny 65 zł, dzieci 3-12 wchodzą za 48 zł. Brak biletów rodzinnych czy seniora. Cenowa masakra.
- sleepwalker
- User
Z takiego samego założenia wyszliśmy. Choć u nas cena byłaby niższa o 34 zł, to i tak zdecydowana przesada. Aczkolwiek chętnych nie brakowało, więc można przypuszczać, że przy takich cenach biznes się jednak spina. Ciekawostką jest, że dosłownie kilkanaście metrów na wprost wejścia do wieży budowany jest pensjonat.
Gdyby ktoś się jednak zdecydował na wejście do wieży to ma dwie możliwości. Samochodem nie podjedzie się dalej niż do ul. Górskiej, gdzie jest kilka parkingów. Pierwszy tańszy (20 zł bez ograniczeń) na posesji dużego domu po lewej stronie, stamtąd idzie się ok. 550 metrów stromą i krętą drogą asfaltową. Kolejne dwa są nieco wyżej ul. Górskiej, ponoć droższe o 10 zł, jednak prowadzą przez dużo bardziej malowniczą i łagodną ścieżkę leśną przy podobnej odległości.
Gdyby ktoś się jednak zdecydował na wejście do wieży to ma dwie możliwości. Samochodem nie podjedzie się dalej niż do ul. Górskiej, gdzie jest kilka parkingów. Pierwszy tańszy (20 zł bez ograniczeń) na posesji dużego domu po lewej stronie, stamtąd idzie się ok. 550 metrów stromą i krętą drogą asfaltową. Kolejne dwa są nieco wyżej ul. Górskiej, ponoć droższe o 10 zł, jednak prowadzą przez dużo bardziej malowniczą i łagodną ścieżkę leśną przy podobnej odległości.
Twierdzę, że te wszystkie nowe dziwolągi (Sky Walk, Słotwiny Arena, kolejka nad Soliną, wieże w koronach drzew, itd.) powstają tylko i wyłącznie w celach zarobkowych, a nie typowo turystycznych/krajoznawczych. Sposób na szybki biznes i tyle.
Bo tak właśnie jest. Kasa, misiu, kasa. Co gorsza powstanie takiej inwestycji powoduje pojawienie się kolejnych inwestycji wokół (knajpy, pensjonaty, parkingi itp.) co powoduje dalszy rozwój zabudowanych terenów miejskich a cofanie się terenów zielonych. Chyba nie tędy droga.
Proszę, podrzucam z maja br. wieża na Trójgarbie i konsumowany przeze mnie pyszny browarek.
I widok z wieży z Chełmcem na pierwszym planie.
Po "cmentarnej" Małopolsce jeszcze w maju z Kol. Markiem wyruszyłem w Sudety. Tam trochę wież i innych punktów widokowych odwiedziłem. Było to 6 dni w Sudetach. Odrobię zaległości i więcej niebawem napiszę. Jednak prawdopodobnie w fotorelacjach, bo chociaż wieże dominowały podczas tego wyjazdu, to było też trochę innych ciekawych miejsc.
Podczas tygodniowego pobytu w Kotlinie Jeleniogórskiej byliśmy na wielu punktach widokowych, których w tym rejonie jest setki. Większość odwiedzonych, to punkty naturalne, m.in. grzbiet Karkonoszy, Wysoki Kamień, Ostrzyca Proboszczowicka.
Ten ostatni punkt, to wygasły wulkan. Byłem tam dotychczas jeden raz, 40 lat temu. W międzyczasie robiłem kilka razy przymiarki do kolejnej tam wizyty, ale zawsze coś nie pasowało. W tym roku nareszcie się udało. Kto tam nie był, niech zaplanuje sobie wizytę na Ostrzycy.
Wież widokowych jest w Sudetach mnóstwo. Wiele wcześniej odwiedzanych, a blisko naszego, tegorocznego pobytu w tym roku sobie darowaliśmy, m.in. Chojnik, Bolków, Czocha...
Z forumowej listy odwiedziliśmy trzy:
Druga, to zupełna nowość na Pogórzu Kaczawskim: wieża na górze Zawodna (445m) koło wsi Gazdno. Ta postawiona ok. 500 m od najbliższego (żółtego) szlaku.
Ten ostatni punkt, to wygasły wulkan. Byłem tam dotychczas jeden raz, 40 lat temu. W międzyczasie robiłem kilka razy przymiarki do kolejnej tam wizyty, ale zawsze coś nie pasowało. W tym roku nareszcie się udało. Kto tam nie był, niech zaplanuje sobie wizytę na Ostrzycy.
Wież widokowych jest w Sudetach mnóstwo. Wiele wcześniej odwiedzanych, a blisko naszego, tegorocznego pobytu w tym roku sobie darowaliśmy, m.in. Chojnik, Bolków, Czocha...
Z forumowej listy odwiedziliśmy trzy:
I dwie dla mnie nowości:Comen pisze: ↑19 sty 2015, o 23:19Lista uzupełniona i skorygowana:
6. Grzybek na Wzgórzu Krzywoustego w Jeleniej Górze, 22 m, zamykana, czynna 9- 18.
7. Wieża Bramy Zamkowej w Jeleniej Górze.
9. Bukowiec w Rudawach Janowickich. Kamienna ze świeżymi schodami metalowymi wewnątrz. Moja ulubiona, zachęcam do niej szczególnie.
Od trzech lat wieża na Sołtysiej jest czynna, byliśmy, warta odwiedzenia.
Druga, to zupełna nowość na Pogórzu Kaczawskim: wieża na górze Zawodna (445m) koło wsi Gazdno. Ta postawiona ok. 500 m od najbliższego (żółtego) szlaku.
Nawet nie wiem gdzie Gazdno leży. Po powrocie muszę to sprawdzić. Jakie widoki z Zawodnej ?
Z tych naturalnych punktów widokowych, jedynie z barierkami i poręczami, były tym razem jeszcze odwiedzone m.in. Witosza koło Staniszowa i Starościńskie Skały w Rudawach Janowickich.
Na Witoszy byłem już ok. 7 razy. Starościńskie Skały, to zaś mniej popularny punkt od niedalekich Sokolika i Krzyżnej Góry. Lubię kręcić się po tamtejzych labiryntach. Zresztą do Rudaw Janowickich czuję jakiś ponadprzeciętny sentyment. Bywam(łem) często, również w ub.r. ale w innych miejscach Rudaw.
Nie wiesz, bo pomyliłem literki. To nie Gazdno, jest Gozdno. Kliknąłem a zamiast o.
Gozdno leży na północ od Świerzawy, a na południe od Złotejmordki, pfuu - Złotoryi.
Widoki z wieży wyśmienite. Gdy zgram zdjęcia córki, żony i moje do laptopa, to coś na forum wrzucę.
Kilka fotek z wież oraz na wieże z tegorocznej penetracji Kotliny Jeleniogórskiej i Pogórza.
Zamknięta wieża na Wysokim Kamieniu
Zawodna koło Gozdna i widoki z tej wieży
Przy okazji z tego dnia natutalny punkt widokowy na Ostrzycy Proboszczowickiej
Góra Sołtysia w Cieplicach
I z tego dnia Witosza
Bukowiec
Ta sama wieża widziana w Parku Miniatur w Kowarach
Starościńskie Skały
wejście
i widok na Góry Sokole
Wieża na Wzgórzu Krzywoustego i widoki z wieży
Jelenia Góra - Baszta Zamkowa
Zamknięta wieża na Wysokim Kamieniu
Zawodna koło Gozdna i widoki z tej wieży
Przy okazji z tego dnia natutalny punkt widokowy na Ostrzycy Proboszczowickiej
Góra Sołtysia w Cieplicach
I z tego dnia Witosza
Bukowiec
Ta sama wieża widziana w Parku Miniatur w Kowarach
Starościńskie Skały
wejście
i widok na Góry Sokole
Wieża na Wzgórzu Krzywoustego i widoki z wieży
Jelenia Góra - Baszta Zamkowa
Te skałki na Ostrzycy bywają całkiem nieźle nagrzane. Ja tam byłem bodaj we wrześniu, ale trafiłem na dość ciepły słoneczny okres i z trudem można było tam ich dotykać. Większość tych wież sudeckich to odremontowane budowle jeszcze z czasów przedwojennych. W sumie takie kamienne wieże są zdecydowanie solidniejsze niż to co oddaje się obecnie i pewnie postoi skutecznie jakieś 20 lat.
Wszystkie wieże bezpłatne czy na którejś pobierają opłaty ?