Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Wieże widokowe w Sudetach i na Pogórzu

Ciekawe miejsca w Sudetach i Górach Świętokrzyskich.
Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Re: Wieże widokowe w Sudetach i na Pogórzu

Post autor: tadeks » 29 lip 2024, o 21:24

gar pisze:
29 lip 2024, o 14:48
Wszystkie wieże bezpłatne czy na którejś pobierają opłaty ?
Te, które ostatnio odwiedziłem są bezpłatne. Trzy z nich zamykane na noc: Sołtysia i obie w Jeleniej Górze.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 7 paź 2024, o 23:28

Do listy można dodać: Ciechanowice - ładna wieża w klimacie historycznym zbudowana przez gminę Marciszów za (podobno) 250 000 zł w 2019 roku. Rewelacyjne widoki na otaczające drzewa, bo jakiś pa... zaprojektował wieżę widokową bez widoków (jest niższa od otaczających ją drzew o dobrych kilka metrów).

kalinkafueller
User

Post autor: kalinkafueller » 18 paź 2024, o 15:03

Nigdy nie byłam w Ciechanowicach, chetnie się wybiore ;)

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 2 sty 2025, o 15:12

Wieża nad Harcówką w Wałbrzychu odwiedzona. Wstęp 10 zł, ulgowy 8 zł. 220 schodów do pokonania jest, ale widok jest tego warty.

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 10 mar 2025, o 12:22

Ostatnio po raz któryś wybrałem się na Kłodzką Górę, by pierwszy raz wejść na tamtejszą wieżę.
Taki typ wież przeze mnie akceptowalny w przeciwieństwie do szpecących krajobraz wszelkich "dziwolągów".
Adler pisze:
26 lut 2023, o 09:56
Twierdzę, że te wszystkie nowe dziwolągi (Sky Walk, Słotwiny Arena, kolejka nad Soliną, wieże w koronach drzew, itd.) powstają tylko i wyłącznie w celach zarobkowych...
Wieża jest stalowa, czyli bardziej trwała od drewnianych, które szybko sypią się (Jawornik w G. Złotych, Mogielica, Radziejowa...
Więcej o tej wieży niebawem.
Obrazek

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 10 mar 2025, o 13:01

Ciąg dalszy o wieży na Kłodzkiej Górze.

Tablica informacyjna.
Obrazek

Wieża efektownie prezentuje się z daleka (poprzedni post) i bliska.
Obrazek

Lokalizacja wieży uzasadniona. Bez niej widoki z Kłodzkiej Góry są mocno ograniczone. To przeciwieństwo do wież lokalizowanych na odkrytych górach, np. Śnieżnik, Desznicka Góra itp.
Wieża ta ma niezbyt rozbudowaną konstrukcję. Schody kręte, wąskie i strome. Powoduje to, że mijanki osób o nawet przeciętnej posturze na schodach są utrudnione. Mijać się można na trzech pośrednich piętrach/ platformach. Zasadnicza konstrukcja jest sporo oddalona od schodów, przez to ekspozycja na schodach tej wieży jest niczego sobie.
Obrazek

Nie wszyscy obecni na Kłodzkiej Górze mają odwagę dojść na górną platformę. Moja wnuczka asekurowana przeze mnie od dołu w wejściu i zejściu, weszła. Na platformach, w tym tej ostatniej, ekspozycja jest mniej odczuwalna niż na schodach.
Obrazek

Schodząc na drugim (z czterech) piętrze spotkaliśmy pewne małżeństwo z dwojgiem dzieci. Usłyszałem: ale luft, schodzimy!
Polecam wizytę na Kłodzkiej Górze.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 10 mar 2025, o 17:08

Widzę że schody ma dosyć strome i mocno zakręcone. Jest wrażliwa na drgania przy silnym wietrze?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
tadeks
Ekspert

Post autor: tadeks » 10 mar 2025, o 17:46

Comen pisze:
10 mar 2025, o 17:08
Widzę że schody ma dosyć strome i mocno zakręcone. Jest wrażliwa na drgania przy silnym wietrze?
Schody rzeczywiści efektowne.
Podczas całego tygodnia mieliśmy bezwietrzną pogodę. Na wieży tylko delikatnie powiewało, więc nie wiem, jak by było przy mocnym wietrze. W regulaminie jest zabronione wchodzenie na wieżę podczas burzy, deszczu, wiatru. Ale to przy wszystkich wieżach.
Przypuszczam, że przy wietrze drgało i bujało by mniej niż tego doświadczyłem na wieży na Trójgarbie. Tam jednak jest inna konstrukcja, platformy mocno są wychylone poza środek ciężkości.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 10 mar 2025, o 21:41

Przypomina się konstrukcja wieży na Górze Grzywackiej w Niskim. Tu też wieje jak sądzę niemiłosiernie, a chwieje jeszcze bardziej. ;)

ODPOWIEDZ