Czesc!
Bardzo by mi pasowało coś takiego zrealizowac, gdyż podchodzenie wśrodku nocy z Markowych Szczawin na wschod słońca uważam za bardziej męczące, bardziej niebezezpieczne i w ogole nie dla mnie!!
Mam więc pytanie dla osob, ktore mają za sobą biwak w partiach szczytowych Babiej Góry, lub tez chodziły na Diablak na wschod słońca i przy tej okazji widziały osoby tam biwakujące, czy wystarczy karimata, śpiwór i herbata w temosie, walnąc się gdzies przy kamiennym murku i czekać tego świtu, czy też kwestia jest bardziej skomplikowana??
Celowo zadałem pytanie naiwne, wiem oczywiscie że na Diablaku jest łyso, kamieniście i że tam wieją silne wiatry!!! Może sa tam gdzieś jakiś zakamarki o których nie wiem żeby przetrwać noc było tam łatwiej?? Może trzeba miec z wyposażenia coś więcej,a jeśli tak to co konkretnie???
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Jak bezpiecznie zabiwakować na Babiej Górze???
Na żółtym szlaku od strony słowackiej, dość blisko szczytu, jest wiata. Możesz tam przenocować.
Tylko tango miej świadomość, że biwakowanie na szczycie przy bardzo niesprzyjających okolicznościach będzie Cię kosztowała minimum 200 zł.
Zupełnie tej świadomości nie miałem!!!
Myślałem że jest zwyczajowo akceptowane. Jako w sumie częsta praktyka.
Dziękuję za informacje!
Hm... Ale np. siedząc to też??
Wypadałoby mniej więcej po 30 pln/godzinę!!!
A co oni tam robili??
Rozbijali namioty??
Czy tylko sobie leżeli w śpiworkach na trawie?
...no bo jednak jak się czeka do rana to wygodniej leżeć niż siedzieć...
Rozbili namioty i spędzili na szczycie 1 noc.
Bez biwakowania powinno być 100 zł, bo formalnie z tego co wiem (i jeśli nic się nie zmieniło) przebywanie na szlakach parku narodowego od zmroku do świtu jest niedozwolone. Więc w obu wypadkach może się to zakończyć pewnymi płatnościami - inna sprawa, że nie znam nikogo kto dostałby mandaty za wędrowanie na wschód słońca na Babią Górę.