Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Gdzie na Drogę Krzyżową w góry?
Gdzie na Drogę Krzyżową w góry?
Czy byliście kiedyś na Drodze Krzyżowej w górach? Jeśli wiecie, gdzie są organizowane takie wyjazdy, to informacja ta na pewno się przyda. Ja właśnie szukam wyjazdu na Mogielicę. Wiem, że PTT w Tarnowie, jak i Mielcu w poprzednich latach organizowało takie wyjazdy, ale może macie jakieś inne informacje na ten temat?
Z góry dziękuję :-)
Z góry dziękuję :-)
- creamcheese
- Ekspert
Re: Gdzie na Drogę Krzyżową w góry?
Remi chodzi na Drogę Krzyżową na Mogielicę i pewnie ma wiadomości na ten temat (tym bardziej że jest w PTT).
"Człowiek potyka się nie o góry, a o kretowiska"
Konfucjusz
Konfucjusz
Dzięki za informację.creamcheese pisze:Remi chodzi na Drogę Krzyżową na Mogielicę i pewnie ma wiadomości na ten temat (tym bardziej że jest w PTT).
Przykłady:Yoana pisze:Jeśli wiecie, gdzie są organizowane takie wyjazdy, to informacja ta na pewno się przyda.
Tarnica (Bieszczady).
Smerek (Bieszczady)
Grzywacka Góra (Beskid Niski)
Liwocz (Pogórze Ciężkowickie)
Matyska (Beskid Żywiecki)
- petruss1990
- Ekspert
Nie wszystkie są górskie, ale na pewno ciekawe: http://www.edk.org.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- creamcheese
- Ekspert
Świety Krzyż (Góry Świętokrzyskie)Przemek pisze:Przykłady:Yoana pisze:Jeśli wiecie, gdzie są organizowane takie wyjazdy, to informacja ta na pewno się przyda.
Tarnica (Bieszczady).
Smerek (Bieszczady)
Grzywacka Góra (Beskid Niski)
Liwocz (Pogórze Ciężkowickie)
Matyska (Beskid Żywiecki)
Konfucjusz
Konfucjusz
Cóż w Kalwarii Zebrzydowskiej też się wchodzi na Żar
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Z bliższych nam terenów np:
1) Igliczna (845 m n.p.m. nad krawędzią Masywu Śnieżnika) - Sanktuarium "Matki Boskiej Śnieżnej"
2) do kaplicy Kalwaria na Górze Bardzkiej (586 m n.p.m. - Sudety Środkowe)
3) kaplica św.Anny - Góra Chrobrego (Góra Parkowa) w Głuchołazach
Ciekawa jest też propozycja tzw. Ekstremalnej Drogi Krzyżowej z Bielska-Białej. Wprawdzie to trasa z ubiegłego roku, ale myślę, że w tym też się odbędzie - pewnie Remi będzie lepiej zorientowana, to w końcu "Jej" tereny... <tak>
1) Igliczna (845 m n.p.m. nad krawędzią Masywu Śnieżnika) - Sanktuarium "Matki Boskiej Śnieżnej"
2) do kaplicy Kalwaria na Górze Bardzkiej (586 m n.p.m. - Sudety Środkowe)
3) kaplica św.Anny - Góra Chrobrego (Góra Parkowa) w Głuchołazach
Ciekawa jest też propozycja tzw. Ekstremalnej Drogi Krzyżowej z Bielska-Białej. Wprawdzie to trasa z ubiegłego roku, ale myślę, że w tym też się odbędzie - pewnie Remi będzie lepiej zorientowana, to w końcu "Jej" tereny... <tak>
Kod: Zaznacz cały
http://www.e-gory.pl/index.php/201303254417/Aktualnosci/Imprezy/Ekstremalna-Droga-Krzyzowa-Bielsko-Biala-2013.html
"Nie pytaj, jak to daleko? Zapytaj, co ciekawego możesz zobaczyć po drodze..."
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/grazynajarek" onclick="window.open(this.href);return false;
- creamcheese
- Ekspert
Link do EDG podał powyżej petruss1990, gdzie w zakładkach "trasy" jest tych dróg ponad dwadzieścia. Nie znam tras by cokolwiek na ich temat powiedzieć, zastanawiam się tylko, czy każda z nich ma na stałe umiejscowione stacje drogi krzyżowej.
W przypadku Świętego Krzyża i drogi krzyżowej z Nowej Słupi, stacje są wykonane na stałe i uroczystości wielkopostne odbywają się co roku, stają się tradycją w tym właśnie, konkretnym miejscu, pozwalają na chwilę zadumy wtedy kiedy przechodzę obok w czasie styczniowej czy październikowej wycieczki.
Stacje "niestałe" można przenosić z miejsca na miejsce, wymyślić drogę krzyżową przez Tatry i Himalaje, ale wtedy "funkcjonują" one tylko w czasie nabożeństwa wielkopostnego...
W przypadku Świętego Krzyża i drogi krzyżowej z Nowej Słupi, stacje są wykonane na stałe i uroczystości wielkopostne odbywają się co roku, stają się tradycją w tym właśnie, konkretnym miejscu, pozwalają na chwilę zadumy wtedy kiedy przechodzę obok w czasie styczniowej czy październikowej wycieczki.
Stacje "niestałe" można przenosić z miejsca na miejsce, wymyślić drogę krzyżową przez Tatry i Himalaje, ale wtedy "funkcjonują" one tylko w czasie nabożeństwa wielkopostnego...
Konfucjusz
Konfucjusz
Yoana już któryś raz oddział PTT z Nowego Targu czy Sącza organizuje w Wielki Piątek wejście na Mogielice połączone z Drogą Krzyżową.
Byłam w tamtym roku i było naprawdę niesamowicie, a moja koleżanka poszła do spowiedzi po dłuzszym czasie i naprawdę była pod wrażeniem... a może działaniem Kogoś z góry...
jak będę wiedziała coś więcej, mogę napisać Ci na prv wiadomośc
Byłam w tamtym roku i było naprawdę niesamowicie, a moja koleżanka poszła do spowiedzi po dłuzszym czasie i naprawdę była pod wrażeniem... a może działaniem Kogoś z góry...
jak będę wiedziała coś więcej, mogę napisać Ci na prv wiadomośc

Mam dylemat. <mysli>
Rzeszów, Jasło i Przemyśl organizują Drogę Krzyżową na Tarnicę (18.04).
Z kolei Nowy Sącz, Tarnów i Kraków organizują tego dnia Drogę Krzyżową na Mogielicę.
Dwie ciekawe wędrówki w Wielki Piątek, w dwa różne pasma górskie.
Co tu zrobić?
Ktoś się może wybiera?
<mysli>
Rzeszów, Jasło i Przemyśl organizują Drogę Krzyżową na Tarnicę (18.04).
Z kolei Nowy Sącz, Tarnów i Kraków organizują tego dnia Drogę Krzyżową na Mogielicę.
Dwie ciekawe wędrówki w Wielki Piątek, w dwa różne pasma górskie.
Co tu zrobić?
Ktoś się może wybiera?
<mysli>
Ja bede jak sie uda ustawic z grafikiem, to na tej na Mogielice 

Ja chciałabym na Mogielicę. Dla mnie to miejsce jest wyjątkowe :-)
Jest krótkie wprowadzenie w kościele w Jurkowie. Krotka modlitwa i stamtad sie zaczyna. Stacje drogi krzyzowej sa przy niebieskim szlaku. Kto chce to niesie krzyz.
Nasz trekking tym szlakiem (listopad 2012) -> tutaj
Chciałoby się teraz zielonym od przełęczy Rydza-Śmigłego podejść, ale stacje, faktycznie, przy niebieskim. <skromny>
Chciałoby się teraz zielonym od przełęczy Rydza-Śmigłego podejść, ale stacje, faktycznie, przy niebieskim. <skromny>
Filmik z mojego wyjścia w Wielki Piątek na Tarnicę
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nniWOR2lBRQ[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=nniWOR2lBRQ[/youtube]
Nadal nie wiem, dokąd ruszyć w Wielki Piątek.
Mogielica kontra Tarnica. <mysli>
I tu fajnie, i tam fajnie.
Doradźcie coś.
Mogielica kontra Tarnica. <mysli>
I tu fajnie, i tam fajnie.
Doradźcie coś.

- creamcheese
- Ekspert
Zdecydowanie Tarnica
Choćby ze względu na widoki...

Konfucjusz
Konfucjusz
Decyzja podjęta. Jedziemy w Wielki Piątek na Tarnicę. :-) Zabieramy się z PTTK w Rzeszowie. Są jeszcze wolne miejsca :-)
Remi,
my robimy relację z Tarnicy, a Ty z Mogielicy, ok?
Słyszałem, że na Drodze Krzyżowej w Bieszczadach z roku na rok tysiące ludzi.
my robimy relację z Tarnicy, a Ty z Mogielicy, ok?

Słyszałem, że na Drodze Krzyżowej w Bieszczadach z roku na rok tysiące ludzi.
- petruss1990
- Ekspert
Abstrahując od tematu... Jest już kalendarz EDK na 2022 rok.
W tym roku powinny się już one odbywać w miarę normalnie bez całej tej covidowej otoczki.
- petruss1990
- Ekspert
W moim Hrubieszowie niestety znowu na pół gwizdka, w Lublinie normalnie (no prawie, w zależności od trasy msza będzie w jednym z trzech kościołów).
Aż sobie sprawdzę, czy Peteteki organizują coś w Bieszczadach lub Niskim. Mogielica w Wyspowym pewnie będzie.
Tegoroczna EDK za nami. Ktoś był?
Znajomi robili po 47km ze sporym przewyższeniem na trasie. Podziwiam zapał i motywację.
Znajomi robili po 47km ze sporym przewyższeniem na trasie. Podziwiam zapał i motywację.