Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Popularne szlaki turystyczne
Popularne szlaki turystyczne
Jaka jest/była Wasza ostatnia wizyta na szlaku górskim?
W tym wątku skompletujemy listę najczęściej odwiedzanych/najpopularniejszych górskich szlaków turystycznych.
W tym wątku skompletujemy listę najczęściej odwiedzanych/najpopularniejszych górskich szlaków turystycznych.
W październiku były Tatry - niebieski z Kuźnic, przez Halę Gąsienicową na Kasprowy (z zahaczeniem o Beskid) i zielonym pod kolejką w dół. Ale nie jest to mój ulubiony... Z Kasprowego uwielbiam wędrówkę przez Suche Czuby, Czerwone Wierchy do Doliny Kościeliskiej, ale nie zawsze pogoda dopisuje, żeby toto przejść :-(
A na ten rok szykuje się bieszczadzkie "Gniazdo Tarnicy"
A na ten rok szykuje się bieszczadzkie "Gniazdo Tarnicy"
- petruss1990
- Ekspert
Re: Popularne szlaki turystyczne
Polecam niebieski szlak w Skamieniałym Mieście w Ciężkowicach
.
Pozdrowka

Pozdrowka
ja mam kiedyś zamiar wybrać się na cały czerwony szlak Beskidzki... pewnie conajmniej 2 tygodnie wędrówki - ale myślę, że fajna przygoda :)
W Beskidzie Śląskim polecam nowy Szlak Habsburgów (Wisła-Barania Góra), względnie fragment Głównego Szlaku Beskidzkiego na odcinku: Przełęcz Kubalonka-Stecówka-Przysłop-Barania Góra.
Jeśli chodzi o popularność to w Bieszczadach szlak żółty na Chatkę Puchatka :)
Ostatnia wizyta na szlaku, hmmmm.... Trzy Kopce Wiślańskie - Orłowa - Równica (Beskid Śląski)
A może ktoś poleci jakiś górski szlak turystyczny po słowackiej stronie Tatr? Chodzi mi o szlak dla początkującego maniaka górskiego :-) czyli, żeby nie był nazbyt forsowny oraz niebezpieczny....
Z góry dziękuję :-)
- petruss1990
- Ekspert
http://www.tatry.info/przewodnik/trasy/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu są dość ciekawe propozycje.
Tu są dość ciekawe propozycje.
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...
Ja polecam ci wycieczkę do Kieżmarskiej Doliny i nad Zielony Staw Kieżmarski - to jakby odpowiednik wycieczki w Polsce nad Morskie Oko, ale samo dojście jest znacznie ciekawsze, a szlak nie prowadzi asfaltową drogą...Yoana pisze:A może ktoś poleci jakiś górski szlak turystyczny po słowackiej stronie Tatr? Chodzi mi o szlak dla początkującego maniaka górskiego :-) czyli, żeby nie był nazbyt forsowny oraz niebezpieczny....
Dojście: żółty szlak rozpoczynający się przy Drodze Wolności (dojazd od Łysej Polany drogą w kierunku Starego Smokowca) między Kieżmarskimi Żłobami i Matlarami i prowadzący wzdłuż Białej Wody Kieżmarskiej oraz Zielonego Potoku nad Zielony Staw Kieżmarski i dalej na Jagnięcy Szczyt
Czas przejścia od Drogi Wolności do schroniska przy Zielonym Stawie: 3:15 h, ↓ 2:55 h
Aby nie wracać tą samą trasą można podejść kawałek czerwonym szlakiem (magistralą) od schroniska nad Zielonym Stawem do Doliny Białych Stawów, a następnie zejść niebieskim szlakiem aż do połączenia się z żółtym szlakiem nad Białą Wodą Kieżmarską na Folwarskiej Polanie (mniej więcej w połowie Kieżmarskiej Doliny).
Mapa: http://www.mapytatr.net/PRODUKTY/MAPY_T ... wys_ii.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotki:
Lato (pierwsze 7 zdjęć): https://picasaweb.google.com/nordenmo/TrzyDniWokoOmnicy" onclick="window.open(this.href);return false;
Zima: https://picasaweb.google.com/nordenmo/KiezmarskaDolina" onclick="window.open(this.href);return false;
- Marcin1975
- User
Moja ostatnia wędrówka to:
Wisła - Trzy Kopce Wiślańskie - Przełęcz Sampolska - Malinowa Skała - Skrzyczne - Szczyrk.
I drugiego dnia:
Szczyrk - Klimczok - Szyndzielnia - Bielsko Biała.
Oczywiście Beskid Śląski.
Wisła - Trzy Kopce Wiślańskie - Przełęcz Sampolska - Malinowa Skała - Skrzyczne - Szczyrk.
I drugiego dnia:
Szczyrk - Klimczok - Szyndzielnia - Bielsko Biała.
Oczywiście Beskid Śląski.
Top 10 czyli subiektywna lista najpopularniejszych szlaków w polskich górach: tutaj
Popatrzcie, nawet Wątkowa jest. <tak>
Popatrzcie, nawet Wątkowa jest. <tak>
Najpopularniejsza Kobieta w Polsce czyli Śnieżka-w sezonie "zalicza wejście" 10 000 osób dziennie,zwłaszcza niesamowicie pięknym niebieskim szlakiem.
- creamcheese
- Ekspert
Dla ścisłości...na szczyt Śnieżki nie prowadzi żaden niebieski szlak...a Ty masz chyba na myśli szlak pod Dom Śląski spod Świątyni Wang, przez Samotnię, Strzechę Akademicką i Spaloną Strażnicę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dokładnie a dokładniej mówiąc szlak:
Świątynia Wang-Polana-Samotnia-Strzecha Akademicka-Spalona Strażnica-Równia pod Śnieżką-Dom Śląski-(niebieskim i czarnym)-Śnieżka-zejście ze Śnieżki niebieskim szlakiem-Dom Śląski-czerwony szlak do Schroniska nad Łomniczką.
Świątynia Wang-Polana-Samotnia-Strzecha Akademicka-Spalona Strażnica-Równia pod Śnieżką-Dom Śląski-(niebieskim i czarnym)-Śnieżka-zejście ze Śnieżki niebieskim szlakiem-Dom Śląski-czerwony szlak do Schroniska nad Łomniczką.
Z grubej rury, bo na Krywań, ale niezbyt forsowny, bez problemu pokonał go tam i z powrotem mój dziewięcioletni wówczas syn Krzysiek. Zaczyna się od Trzech Źródełek (Tri Studničky) i wiedzie przez Jamske Pleso. Jest wszakże długi; wejście i zejście (szlakiem krótszym) zajęło nam cały dzień, ale my się zatrzymywaliśmy niemalże przy każdym ciekawszym kwiatkuYoana pisze:A może ktoś poleci jakiś górski szlak turystyczny po słowackiej stronie Tatr? Chodzi mi o szlak dla początkującego maniaka górskiego :-) czyli, żeby nie był nazbyt forsowny oraz niebezpieczny....
Początkującym raczej odradzam. <nie>Gollum pisze:Z grubej rury, bo na Krywań, ale niezbyt forsowny
Na sprawdzenie swoich umiejętności kondycyjnych zaproponuję popularne na Słowacji Chopok i Dumbier (Niżne Tatry). Czyli coś a la polskie Czerwone Wierchy.

A ja się nie zgodzę. Szlak na Chopok też zaliczyliśmy i jest on znacznie bardziej forsowny; w miarę jednolity, dość wysoki spadek. Natomiast Krywań via Jamskie Pleso jest łagodniejszy
Przewyższenie:
Chopok - ok. 950m.
Krywań - ok. 1300m.
Jakoś trudno jest mi wyobrazić sobie przygodę (pierwsze kroki) z Tatrami od Krywania. <mysli>
Człowiek jeśli nawet kondycyjnie da radę, to po wyjściu np. może przerazić się samymi widokami
Mimo wszystko warto wcześniej sprawdzić swoje umiejętności na niżej położonych szlakach (w kraju).
Chopok - ok. 950m.
Krywań - ok. 1300m.
Jakoś trudno jest mi wyobrazić sobie przygodę (pierwsze kroki) z Tatrami od Krywania. <mysli>
Człowiek jeśli nawet kondycyjnie da radę, to po wyjściu np. może przerazić się samymi widokami

Mimo wszystko warto wcześniej sprawdzić swoje umiejętności na niżej położonych szlakach (w kraju).
Oprócz przewyższenia ważna jest długość; szlak na Chopok jest znacznie krótszy, przez co wznoszenie jest większe, a więc wymagające wiekszego wysiłku. I przerazić się można, spoglądając w przepaść po wschodniej stronie szlaku. Na Krywaniu tak spektakularne widoki są tylko na samym szczycie
A ja bym polecał na początek Wielki Chocz. Góra nieco niższa, ma tylko 1611 metrów, natomiast praktycznie samotna, co gwarantuje doskonały widok na wszystkie najwyższe grupy górskie Karpat Słowackich i Polskich. Tym bardziej że jest praktycznie w środku całego tego biznesu. Jak spojrzymy na wschód mamy Tatry, na południu Niżnie Tatry, dalej na zachód Wielką Fatrę i Mała Fatrę, na północy natomiast Babią Górę i Pilsko. Szlak technicznie prosty, chociaż napocić się oczywiście trzeba, bo przewyższenie jest niemałe.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Najpopularniejszy szlak w Bieszczadach to żółty łącznik parking na Przełęczy Wyżnej-schronisko na Połoninie Wetlińskiej, bywało, że byłam tam służbowo 100 razy w sezonie letnim. Na drugim miejscu jest fragment szlaku niebieskiego połączonego z zółtym łącznikiem Wołosate-Tarnica, trzecie fragment zielonego Przełęcz Wyżniańska-Mała Rawka. Wśród ścieżek przyrodniczych prym wiedzie Nasiczne-Kamień Dwernik
Tu pełna zgoda.Gollum pisze:Oprócz przewyższenia ważna jest długość; szlak na Chopok jest znacznie krótszy, przez co wznoszenie jest większe, a więc wymagające większego wysiłku.
Niemniej jednak nadal uważam, że Krywań na początek nie jest dobrym pomysłem. <nie>
W tej kwestii nie dam się przekonać.