Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Egipt
Re: Egipt
Sezon urlopowy w pełni.
W mediach wszechobecne pytanie:
Lecieć do Egiptu, czy przeczekać?
W kurortach ponoć ok, ale w Kairze niespokojnie (aktualne wydarzenia polityczne).
MSZ ostrzega przed korzystaniem z fakultatywnych wycieczek do większych miast.
W mediach wszechobecne pytanie:
Lecieć do Egiptu, czy przeczekać?
W kurortach ponoć ok, ale w Kairze niespokojnie (aktualne wydarzenia polityczne).
MSZ ostrzega przed korzystaniem z fakultatywnych wycieczek do większych miast.
Ja bym poleciał. Kurorty powstały na terenach wojskowych i należą do generałów i ludzi z nimi powiązanymi. Armia nie pozwoli, by fanatycy zniszczyli interes. Poza tym rozruchy są w delcie i nad Nilem. Morze Czerwone dzieli od tych miejsc minimum stukilometrowy pas pustyni, gdzie czatują Beduini i żołnierze, więc żaden demonstrant się tam nie przedrze. Dokładnie tak samo było podczas pierwszej rewolucji egipskiej dwa lata temu. W Kairze się leli, a nad morzem wciąż było sielsko anielsko
Pytanie co się chce w tym Egipcie robić. Dla mnie Egipt to byłyby przede wszystkim skarby przeszłości, piramidy, świątynie, muzea, ślady arabskiego dziedzictwa no ewentualnie jeszcze Nil i kawałek pustyni. A kurorty nad Morzem Czerwonym oferują mi tylko plaże, ewentualnie nurkowanie na rafach. Trochę za mało. W obecnej sytuacji wybierałbym Maroko.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Niekoniecznie. W Egipcie masz jedno z najbogatszych w życie mórz świata, najstarszą cywilizację, Nil, Egipt arabski i pustynię. Podobne morze znajdziesz na Seszelach czy Mauritiusie, ale nie w Chorwacji, Tak potężnego Nilu nie zobaczysz, chyba że chcesz się narażać w Sudanie, kulturę arabską znajdziesz choćby w Tunezji czy Jordanii, podobnie jak pustynię. Ale piramid czy takich świątyń nie znajdziesz nigdzie.
Hiszpania czy Chorwacja bynajmniej nie są mniej ciekawe, ale są inne.
Hiszpania czy Chorwacja bynajmniej nie są mniej ciekawe, ale są inne.
źródło: o2.pl/turystykaAtak rekina przy brzegu, nie żyje jedna osoba
Do dramatycznych scen doszło tuż przy plaży w Hurghadzie. Dwóch mężczyzn pływało blisko brzegu nieświadomych zagrożenia. W pewnym momencie zaatakował ich rekin, który znalazł się nieoczekiwanie blisko ludzi. Drapieżnik zaatakował i wciągnął pod wodę jednego z turystów, drugi zdołał się uratować.
Cała sytuacja rozegrała się raptem w kilkadziesiąt sekund. Gdy mężczyźni zorientowali się, że zaatakował ich rekin, próbowali uciec przez zagrożeniem. Jeden zdołał odpłynąć, drugi rozpoczął walkę o życie. Kotłowanina na powierzchni wody trwała kilkadziesiąt sekund, ale człowiek był bez szans.
Atak nastąpił w okolicy ośrodka Dream Beach w Hurghadzie. Teren błyskawicznie został otoczony przez miejscową policję, pojawiły się też karetki pogotowia. Turyści zostali ewakuowani, a plaże zamknięte. Do akcji wkroczyła też policja wodna, która zabezpieczyła akwen przed poszukiwaniami ciała ofiary ataku.
Nieoficjalnie media podały, że ofiarą ataku jest turysta pochodzący z Rosji.
Widziałem to nagranie, ale "tuż przy brzegu" to to nie było. Z drugiej strony, jak sobie przypomnę 2009 rok i moje nurkowanie przy rafie koralowej (w pełnym morzu), człowiek ma różne przemyślenia...
P.S.
Wznawiam wątek sprzed 10 lat. Rekord
- petruss1990
- User
Na niektórych forach otrzymałbyś nagrodę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Skoro się pojawia przy okazji takiego newsa to trudno aby był aż tak popularny.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Są ludzie, których interesują takie zdarzenia. Ci, którzy np. pływali w Morzu Czerwonym.
-
- User
Wybieram się z żoną na pierwszy urlop od 3 lat. Niech ktoś mi doradzi, Marsa Alam czy Hurghada?
Mój budżet na dwójkę to ok 6000zł.
Mój budżet na dwójkę to ok 6000zł.
Przed sezonem taki budżet powinien wystarczyć. Chyba, że planujecie wycieczki fakultatywne. Byłem w Hurghadzie w 2009 roku. Bardzo miłe wspomnienia. Z dodatkowych wykupiliśmy Kair, nurkowanie z butlą na rafach koralowych i quad safari na pustyni. Trzeba zabrać dużo dolarów (poza budżetem) i się wszędzie targować.
Przy wyborze lokalizacji musisz wziąć pod uwagę plan wycieczek i jakie atrakcje są dla Ciebie ważniejsze. Aktywnie poza hotelem, czy biernie w hotelu?
Przy wyborze lokalizacji musisz wziąć pod uwagę plan wycieczek i jakie atrakcje są dla Ciebie ważniejsze. Aktywnie poza hotelem, czy biernie w hotelu?