Zgadza się.Volendam - jak rozumiem to miasteczko z czerwonymi dachami
Nie.Comen pisze:Doornspijk - to chyba nie jest obszar Parku Narodowego Hoge Veluve?
Taka była natura mojej pracyWidzę, że sporo jeździłeś po całej Holandii

Zgadza się.Volendam - jak rozumiem to miasteczko z czerwonymi dachami
Nie.Comen pisze:Doornspijk - to chyba nie jest obszar Parku Narodowego Hoge Veluve?
Taka była natura mojej pracyWidzę, że sporo jeździłeś po całej Holandii
Trochę mnie dziwi ta rewelacja Onetu, bo przecież kraj ten od dawna nazywa się oficjalnie Koninkrijk den Nederlanden a oficjalną nazwę Królestwa Holandii nosił tylko 4 lata i to w początku XIX wieku. Holandia to nazwa najważniejszej prowincji w środkowej części kraju z Amsterdamem i Hagą. W zasadzie tylko Polska, Islandia i Włochy nazywają ten kraj od jego najważniejszej prowincji, gdzie indziej jest to wariacja od Nederland (Pays-Bas, Nizozemsko). Chociaż oczywiście określenie Holandia funkcjonuje zamiennie w innych językach, tak jak i w Polsce Niderlandy. Oficjalny powód zamiany jest też dość idiotyczny: zerwać z wizerunkiem kraju czerwonych latarni i narkotyków. Jakby to powiedzieć trawestując Szekspira - czy gówno pod inną nazwą inaczej by pachniało?Od 2020 r. Holandia będzie oficjalnie nazywana Niderlandami. Rząd Holandii przegłosował specjalną ustawę. Zmianie towarzyszy kampania.