Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Włochy

Ciekawe miejsca w Europie.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Włochy

Post autor: gar » 30 sty 2025, o 09:51

Kwestia skali. Zakopane to nie jest miasteczko z populacją 1500 mieszkańców. Gdy przyjmiemy te same proporcje - do Zakopanego jednego dnia musiałoby przyjechać około 580 000 turystów. Ciekawe jakby to wyglądało.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 30 sty 2025, o 10:56

Ale podobne najazdy przeżywają Karpacze, Pobierowa, Mielna itp. dziury i świat się nie wali. Nie wiem z czym oni mają problem. Że 15000 ludzi poszło na spacer? Jak tak lubią to niech sobie spacerują w tłoku. A stacje narciarskie mają swoją przepustowość, więc tak czy siak kolejką wjedzie tyle osób, ile da rady. Można nie sprzedawać więcej biletów i problem z głowy.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 30 sty 2025, o 16:54

Nie wiem czy nie chodzi o kwestie komunikacyjne. Jeśli do tak małego miasteczka próbuje wjechać w ciągu kilku porannych i przedpołudniowych godzin 260 autokarów i kilka tysięcy samochodów to wychodzi kompletny paraliż.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 3 mar 2025, o 09:41

Adler pisze: Wenecja zaczyna pobierać opłaty od turystów.
Biznes się rozszerza. Inne miejsca w Europie z podobnym systemem
Niemcy: Ahlbeck, Heringsdorf, Bansin, Binz, Sellin, Góhren, Wyspy Fryzyjskie (Just, Borkum, Norderney)
Holandia: Schiermonnikoog
Szwajcaria: Zermatt (tutaj opłata jest doliczana do transportu do miejscowości, bo nie można tam wjechać własnym samochodem, pośrednio jest więc to podatek doliczony za usługę)
W planach: Halstatt w Austrii, Cinque Terre we Włoszech.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 3 mar 2025, o 17:21

Rośnie liczba miejsc które należy omijać szerokim łukiem. A Halstatt miałem w planach. Może jeszcze zdążę przed wprowadzeniem opłaty.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 3 mar 2025, o 20:28

To nie są takie same systemy. Jedni mają opłatę uzdrowiskową, tzw. Kurtaxe (niemieckie miejscowości nadmorskie czy np. w Polsce), inni zwykły haracz/podatek jak np. Wenecja.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 3 mar 2025, o 21:53

Formalnie wygląda to tak samo. Trzeba zapłacić za pobyt w danym miejscu. Nie chodzi o podatek płacony w hotelu przy okazji noclegu czy taksę za zwiedzanie jakiegoś obiektu typu muzeum czy park rozrywki.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 3 mar 2025, o 22:20

Dla mnie różnica jednak jest. Jeśli jest to opłata klimatyczna czy miejscowa powiązana z noclegiem to jeszcze jakoś to ujdzie, ale jak słyszę o płaceniu za to, że mam zapłacić za sam wstęp do miasta to krew mnie zalewa. Ciekawe jak to jest rozwiązane przy odwiedzinach rodzinnych czy towarzyskich.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 5 mar 2025, o 08:32

Adler pisze:
2 sty 2025, o 16:24
Dla zainteresowanych:
Dojazd z lotniska do centrum Mediolanu. Autobus za 10 Euro/os. Kursuje co 30 min, a dojazd do miasta trwa ok. 50 min.
Jest jeszcze alternatywa kolejowa. Kursy też co 30 minut. Czas przejazdu podobny (co raczej zaskakujące, bo pociąg w korkach nie stoi). Koszt 13 euro.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 5 kwie 2025, o 18:12

Brat jest teraz w Cagliari na Sardynii i mówi, że jest 19 st. i słonecznie. Zazdroszczę. :)

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 5 kwie 2025, o 19:07

Jeszcze z miesiąc dwa można zazdrościć. Potem tam zacznie się upalne piekło.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 5 kwie 2025, o 22:08

Dziś w Spiazzi (niedaleko Werony) było ponad 20'C (na wysokości ponad 850 m) i podobna temperatura wieczorem w Cesenatico nad Adriatykiem. Ochłodzenie dotrze tu jutro, ale że na Śląsku spadł śnieg to nie ma się po co do domu spieszyć.

Alberto
User

Post autor: Alberto » 6 kwie 2025, o 12:11

Upalne pieklo? Zwracam uwage , ze na poludniu Wloch jest wprawdzie goraco, ale za to klimat jest suchy, kosci nie bola i czlowiek ogòlnie rzecz biorac dobrze sie czuje, poci sie bardzo malo. Natomiast na pòlnocy w lato potrafi padac calymi miesiacami - Turyn, Bielle etc, a jak jest goraco to jest tragedia, bo klimat jest wilgotny. Idac do pracy codziennie nosilem trzy podkoszulki na zmiane , bo juz po godzinie wygladaly jakby wyszly z pralki. W takim klimacie jest trudno pracowac, przytym caly czas wszystkie kosci bola. Ponadto na poludniu b. czesto jest szczesliwe polaczenie gòry plus morze.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 6 kwie 2025, o 15:04

Nad morzem może być nawet przyjemnie ale te trzydzieści parę stopni to raczej nie do chodzenia po górach.

Alberto
User

Post autor: Alberto » 6 kwie 2025, o 22:36

Jezeli jest 30 pare stopni na poludniu to w gòrach jest zawsze mniej. Na pòlnocy gdy przychodza afrykanskie upaly mieszkajac w Turynie w dawnych czasach, gdy nie bylismy jeszcze kompletnymi dziadami w miesiacu lipcu wynajmowalem mieszkanie na miesiac w Bielli- abonamemt kosztowal na kolej 300 euro na miesiac- odleglosc 80 km i dojezdzalem do pracy. Tam bylo zawsze o jakies 5 stopni mniej i powietrze swieze, w nocy mozna bylo spac bez problemu, zawsze tylko pod przescieradlem.
W sierpniu jezdzilem na poludnie pod Salerno, gòry tam b.lagodne , rano codziennie padal drobny deszczyk, w mieszkaniu byla klima, ale nigdy nie uzywana, bo mieszkanie polozone na lekkim wzniesieniu i tam byl zawsze przewiew. Gorzej na terenie otwartym np w wykopaliskach w Pompejach.
Prawdziwe pieklo upalòw to poczulem w Tunezji nad granica libijska jak i w Egipcie, ale to bylo nieporòwnywalne do upalòw we Wloszech nawet na Sycyli - przynajmniej dla mnie.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 7 kwie 2025, o 17:15

W Tunezji to na pewno. Jest jakaś gradacja temperatur, ale klimat się nam zmienia i są tendencje do przekraczania bariery wysokich upałów latem na południu Europy. Kiedyś było przyjemnie ciepło a teraz zrobiło się zbyt gorąco i lepiej tam jeździć w miesiącach przejściowych.

Awatar użytkownika
regon
User

Włochy

Post autor: regon » 11 cze 2025, o 17:42

Witam po długiej przerwie. Jak zwykle z pytaniem o poradę. Wybieram się do Włoch. Po bardzo długiej przerwie. Z poprzedniego wyjazdu niewiele pamiętam. Wyjazd z biura podróży, o plan zwiedzania nie muszę się martwić. Natomiast pytanie czysto praktyczne.
Co przed wyjazdem do tego kraju warto wiedzieć, co zabrać ze sobą itp. Oczywiście chodzi mi o rzeczy nieoczywiste, nie to co się zabiera zawsze i wszędzie.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 11 cze 2025, o 17:48

Poza kasą niewiele Ci powinno być potrzebne. W niektórych hotelach potrzebny jest tzw. adapter do kontaktu, ale do ładowania komórki nie jest potrzebny.

ODPOWIEDZ