Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Ciekawostki dotyczące Wysp Kanaryjskich.

Ciekawe miejsca w Europie.
beswody
Nowy

Ciekawostki dotyczące Wysp Kanaryjskich.

Post autor: beswody » wczoraj, o 20:06

Nazwa Wysp Kanaryjskich wbrew temu co się kojarzy nie bierze się od kanarków a wręcz przeciwnie – kanarki, które tam występują biorą nazwę od nazwy tych wysp. Nazwa ta pochodzi natomiast od łacińskiego słowa canis, które oznacza pies – gdy wyspy te zostały odkryte przez Hiszpan były tam bowiem dzikie psy.
Druga ciekawostka dotyczy wyspy Fuerteventura na kanarach jest taka, że to wyspa wulkaniczna, która ma charakterystycznych krajobraz – brązowa powulkaniczne tereny z „paskami” zielonych zagospodarowanych przez człowieka obszarów. Ponieważ wyspy te nie maja żadnych bogactw naturalnych wiec cale zagospodarowanie tej wyspy jest z materiałów/produktów przywożonych statkami z Hiszpanii kontynentalnej.
Kolejną ciekawostką dotyczącą Fuerteventury jest to, że w kranach jest tam odsolona woda pobierana z oceanu – suchy klimat powoduje, że ze względów technicznych nie uruchomiono instalacji ciągnącej wodę spod ziemi. Ponadto nieczystości z kanalizacji odprowadzane są do oceanu. Co do zasady zatem nie należy pić tej wody. Zatem pije się tam wodę, która „przypłynęła” statkami z Hiszpanii Kontynentalnej – kupuje się ją w marketach w pojemnikach 3 albo 5 litrów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Re: Ciekawostki dotyczące Wysp Kanaryjskich.

Post autor: Comen » wczoraj, o 22:29

W sumie wszystkie Wyspy Kanaryjskie są wulkaniczne. Lanzarota też oferuje bardzo oryginalne tego typu krajobrazy. A z tą wodą to musi być słabo. Tym bardziej, że tam chyba ciepło to i pić się chce.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

beswody
Nowy

Re: Ciekawostki dotyczące Wysp Kanaryjskich.

Post autor: beswody » dzisiaj, o 10:25

Comen - mnie ten klimat wysp wulkanicznych i w nie "wgryziona" cywilizacja się generalnie nie podoba - dla mnie to chora ingerencja człowieka w naturę - nie wybieram się więcej na Kanary.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ