Najważniejsze że pyszny. Mają też nową rzecz w ofercie, czyli pieczony ziemniak ze śledziem. Sprawdzimy to lada dzień.
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Nadmorskie kurorty
Re: Nadmorskie kurorty
Jest łososiobuła, ale według mnie śledziobuła zdecydowanie lepsza.
- petruss1990
- Ekspert
Macie fotki, jak te buły wygadają?
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...
Wydaje mi się, że to szwedzki albo duński pomysł.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Z profilu na FB (Świnoujście -Wyspy Możliwości):
Drodzy Miłośnicy Świnoujścia,
W związku z licznymi komunikatami dotyczącymi zamknięcia ulicy Ku Morzu ze względu na wyznaczenie granic strefy zamkniętej Terminala LNG, spieszymy z wyjaśnieniami:
PLAŻA W ŚWINOUJŚCIU JEST OTWARTA!
Przygotowania do sezonu turystycznego jeszcze bardziej się zintesyfikowały!
Pragniemy podkreślić, że na plażę w Świnoujściu prowadzi aż 19 wejść z czego zamknięciu uległo 1, znajdujące się po stronie wyspy Wolin (Dzielnica Warszów). Tym samym zapewniamy, że jedna z najszerszych i najpiękniejszych plaż w Polsce, cały czas pozostaje do Państwa dyspozycji podczas tegorocznego sezonu turystycznego, o którym już śmiało możemy mówić od długiego weekendu majowego.
Z gorącymi i serdecznymi pozdrowieniami,
Wasze Świnoujście
Na Wolinie musi być inna plaża niż ta kojarzona ze Świnoujściem. Nigdy tam nie byłem. Jest tam m.in. latarnia morska. Ciekawe czy dostęp na plażę na wyspie Wolin w Warszowie jest całkowicie zamknięty czy tylko jakieś jedno wejście.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Byłem, wchodziłem z grupą (2016r.) i podziwiałem ogrom inwestycji. Cały terminal LNG jak na talerzu. Wejście na plażę w połowie drogi, spod rur (terminal) na przystanek pod fort i latarnię.
Co powiecie o Dąbkach? W lipcu z rodziną ruszam w tamte strony.
I znów ok. 750 km z głowy.
![:] :]](./images/smilies/kwadr.gif)
I znów ok. 750 km z głowy.
Trafny wybór. Morze i jezioro. Rodzina była 2 lata temu w oś. Słońce. Mnóstwo atrakcji dla dzieci i tanio, ale to było przed sezonem. Wie
m, że pokoje o różnym standarcie. W sezonie, wiadomo - drożej. Byliśmy też w Dąbkach na dzień 2 tyg. temu. Uwaga! Toaleta przy wejściu na plażę 1zł.
Dziękuję za info. Zazdroszczę Ci miejsca zamieszkania (57 km do tej plaży).
Odpłatność za toaletę przed wejściem to już chyba standard. W Świnoujściu było to bodajże 2 lub 2,50 zł.
Odpłatność za toaletę przed wejściem to już chyba standard. W Świnoujściu było to bodajże 2 lub 2,50 zł.
2 lub 2,50 to prawie promocja. W zeszłym roku widziałem ceny w stylu 3 i 4 zł. Aż się boję ile będzie kosztować w tym roku.
A jaki plan na deszczowe dni w tej okolicy? Kołobrzeg, czy Ustka?tadeks pisze: ↑10 maja 2023, o 22:36Trafny wybór. Morze i jezioro. Rodzina była 2 lata temu w oś. Słońce. Mnóstwo atrakcji dla dzieci i tanio, ale to było przed sezonem. Wie
m, że pokoje o różnym standarcie. W sezonie, wiadomo - drożej. Byliśmy też w Dąbkach na dzień 2 tyg. temu. Uwaga! Toaleta przy wejściu na plażę 1zł.

Na niepogodę Darłowo z wejściem na zamek (niestety ceny dość wysokie) oraz obowiązkowo wizyta w kościele św. Gertrudy.
Faktycznie do nadmorskich kurortów mam blisko. Ty zaś masz Małopolskę i Podkarpacie. Mnie tam ciągnie. Co roku raz, albo dwa jestem w Twoich rejonach.
Trochę podpowiedział Gar: Darłowo. On tam jest co roku i zna rejon. Może Go tam spotkasz. To zdecydowanie bliżej niż do Ustki, czy Kołobrzegu.
Ja podpowiadam miasto nad Dzierżęcinką

Bliżej niż do Ustki będziecie mieć do Polanowa. Tam Święta Góra Polanowska, także inne atrakcje. https://polanow.pl/atrakcje
Po drodze koniecznie zamek i park w Krągu, info przykładowe https://pl.wikipedia.org/wiki/Zamek_w_Kr%C4%85gu .
Może też którąś z elektrowni wodnych, a jest ich trochę na południe od Koszalina i Słupska. Poczytaj o nich i coś wybierz.
W Rewalu słonecznie. Pogoda do opalania. Info z pierwszej ręki (rodziny).
W Jastrzębiej Górze podobnie (info z pierwszej ręki). A dziś ma być jeszcze cieplej. Plażowicze powinni być zadowoleni.
Garść aktualnych (czerwiec 2023) cenników z Darłówka:
- opłaty parkingowe 5 zł za pierwszą godzinę, 6 zł za drugą i 7 zł za trzecią, kolejne po 5 zł (pobierane od 1 czerwca, w Jarosławicu parkingi też będą płatne - trwają przygotowania - ale dopiero od wakacji)
- WC 5 zł
- duża gałka lodów (90 gram) 10 zł
- 40-minutowy rejs po Bałtyku 55 zł
- opłaty parkingowe 5 zł za pierwszą godzinę, 6 zł za drugą i 7 zł za trzecią, kolejne po 5 zł (pobierane od 1 czerwca, w Jarosławicu parkingi też będą płatne - trwają przygotowania - ale dopiero od wakacji)
- WC 5 zł

- duża gałka lodów (90 gram) 10 zł
- 40-minutowy rejs po Bałtyku 55 zł
Dzięki za info. Za kilka tygodni jadę w tamte strony. Statek też widzę podrożał. Pytanie, czy warto? Płynąłeś z grupami? A jak ceny paliw w Koszalinie? Znacznie odbiegają od średniej krajowej? Pytam, bo właśnie tam planuję tankowanie w drogę powrotną.
Nie wiem czy warto statkiem - zależy od priorytetów. Dla mnie jest to stawka zaporowa. Dzieci mają bilety chyba po 45 zł. Dla 4-osobowej rodziny w układzie 2 + 2 40-minutowy rejs wychodzi 200 zł. Ja odmawiam, bo dla mnie to żadna atrakcja, więc szkoda mi na to kasy, ale wiele osób się daje skusić.
Ceny paliw około 20-30 groszy droższe niż na Śląsku.
Ceny paliw około 20-30 groszy droższe niż na Śląsku.
A ja bardzo żałuję, że swego czasu w Świnoujściu nie udało mi się wykupić sobotniego rejsu z dyskoteką na pokładzie. 
W Darłowie jak mniemam tylko jeden armator?

W Darłowie jak mniemam tylko jeden armator?
Jeden, choć niewiele to zmienia. W Ustce jest inny armator a ceny podobnie wysokie.
W Darłówku w sezonie masz 2 pirackie do wyboru (oba z jednej firmy). Teraz przed sezonem pływa tylko jeden - drugi czeka w porcie na większą frekwencję.