Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Błękitna Flaga czyli najczystsze plaże nad Bałtykiem!

Pas północny. Ciekawe miejsca.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 23 lip 2013, o 19:23

Błękitna Flaga to wyróżnienie nadawane kąpieliskom, które spełniają najwyższe standardy w kilku kategoriach, m.in. czystość wody i bezpieczeństwa, będzie powiewać w tym roku nad 24 bałtyckimi plażami oraz 6 marinami.

W Pomorskim:

Gdańsk- Brzeźno Molo
Gdańsk- Jelitkowo
Gdańsk- Stogi
Gdańsk- Sobieszewo
Gdańsk- Śródmieście
Postomino
Sopot- Koliba
Ustka- Plaża Wschodnia

W Zachodniopomorskim:

Dziwnówek
Dziwnów
Grzybowo
Kołobrzeg- plaża Centralna
Kołobrzeg- plaża Zachodnia
Międzywodzie
Międzyzdroje
Mrzeżyno
Niechorze
Pobierowo
Pogorzelica
Pustkowo
Rewal
Świnoujście- Uznam
Trzęsacz
Ustronie Morskie

Nagrodzone mariny to: Gdańsk, Gdynia, Kołobrzeg- Marina Solna, Promarina Sopot, Szczecin Camping Marina PTTK, Świnoujście- Przystań Jachtowa- Basen Północny

W Zachodniopomorskim Błękitne Flagi otrzymały również 4 kąpieliska śródlądowe: Kobylanka, Lubczyna, Moryń i Stępnica.

Podniesienie Błękitnych Flag nastąpiło na początku lipca !!
Wyróżnienie przyznawane jest od ponad 20 lat, ale tylko na jeden sezon.

Plaża ze znakiem Błękitnej Flagi nie może być zanieczyszczona ściekami przemysłowymi i komunalnymi, teren kąpieliska musi być utrzymany w czystości, powinny być tam kosze na śmieci i pojemniki do selektywnej zbiórki surowców wtórnych, toalety, w tym dla osób niepełnosprawnych. Na plażę z Błękitną Flagą nie wolno wjeżdżać pojazdami, obozować i wprowadzać zwierząt. Kąpielisko musi być strzeżone, wyposażone w środki pierwszej pomocy i źródło pitnej wody.

źródło: podroze.onet.pl

tonique
User

Pomorze Zachodnie zdominowało tegoroczne Błękitne Flagi

Post autor: tonique » 19 cze 2014, o 05:33

Na Pomorzu Zachodnim zawisną 22 Błękitne Flagi z 35 ogółem, które w tym roku przyznano polskim przystaniom i kąpieliskom. Wśród marin Zachodniopomorskiego Szlaku Żeglarskiego wyróżniono:

- marinę w Basenie Północnym w Świnoujściu (po raz szósty),
- Port Żeglarski w Wapnicy (po raz pierwszy),
- Camping Marinę PTTK w Szczecinie,
- Marinę Port Kołobrzeg.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 6 wrz 2014, o 17:07

W Świnoujściu im bliżej portu i ujścia Świny to przy brzegu pojawiają się wodorosty. Zasadniczo plaża przy falochronie to domena kitesurfingowców, ale specjalnie czysta to ona nie jest, dalej na zachód czyściej ale nawet w niemieckich kurortach Bansin czy Heringsdorf obserwowałem dość podejrzaną pianę przy brzegu.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

ODPOWIEDZ