Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Z kraju i ze świata...

Bieżące wydarzenia, aktualności.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Re: Z kraju i ze świata...

Post autor: gar » 2 sty 2025, o 15:06

Czyli 3 najmniejsze miasta Polski obecnie to Opatowiec, Kazanów i Wiślica i z tego co się orientuję to żadne z nich wg najnowszych danych nie ma nawet 500 mieszkańców.

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 23 sty 2025, o 23:30

Księgarnia Geograf z Krakowa zakończyła działalność, przynajmniej w internecie.

Ktoś powie że szkoda, ale.... Nie wiem jak to wyglądało stacjonarnie. Internetowo kiepsko. Nie otrzymałem zamówionych map. Doklejona karteczka "doślemy niedługo". Kontakt tel. był prawie niemożliwy; jak się udało dodzwonić to hasło proszę wysłać maila, bo numery zamówiń itp. Człowiek nie będzie się sądził o 100pln...

Jak widać po opiniach w google , to nie byłem jedyny.
Jeżeli padła z przyczyn konsumenckich to dobrze jednego czyraka na rynku mniej.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 24 sty 2025, o 09:01

Pamiętam, że raz tam zamawiałem jakieś mapy i generalnie problemu nie było, odebrałem w księgarni. Ale to było jakieś 2-3 lata temu. Teraz jak widzę te opinie na Google to jakaś katastrofa. Komuś się chyba odechciało prowadzić ten biznes.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 16 lut 2025, o 18:43

Wielkanoc w tym roku wypada późno, bo dopiero 20 kwietnia. W tym terminie w południowej Europie jest już bardzo przyjemna pogoda, więc zachęca to wielu Polaków do wyjazdu. Na dodatek od kilku lat coraz chętniej spędzamy święta poza domem, więc można się spodziewać, że w tym roku na taką opcję zdecyduje się rekordowa liczba rodaków.

Wielkanoc pod palmami hitem 2025 r.?

- Zainteresowanie tym terminem widać już od grudnia - mówi Ewelina Karczewska-Stasik z Wakacje.pl. - Największy skok był w ostatnim tygodniu 2024 r. Od tamtej pory aktywność rezerwujących nie spada, a praktycznie cały czas idzie w górę. W ostatnich dwóch tygodniach szczególnie mocno widać zainteresowanie tym terminem.- dodaje.

Z danych Wakacje.pl wynika, że największą popularnością cieszą się hity all inclusive, czyli Turcja i Egipt. Nic dziwnego - można tam wypocząć w dobrej cenie, pogoda jest gwarantowana, a lot w miarę krótki. Tygodniowe wczasy all inclusive w terminie wielkanocnym w Egipcie wykupimy już od 2 tys. zł za osobę. W Turcji jest taniej - oferty rozpoczynają się od 1500 zł.
źródło: turystyka.wp.pl

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 17 lut 2025, o 07:37

Póki co pogoda (w sensie temperatury) zrobiła się zimowa. Poranny spacer po Bydgoszczy trochę skróciłem, bo temperatura to 13 stopni mrozu a odczuwalna dzięki lekkiemu wiatrowi jeszcze ciekawsza.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 18 lut 2025, o 17:00

GUS oceniło atrakcyjność poszczególnych miejsc w Polsce za pomocą specjalnego wskaźnika uwzględniającego nie tylko atrakcje samej okolicy ale też te położone w sąsiedztwie. W efekcie najatrakcyjniejszym miejscem w Polsce jest Warszawa z liczbą punktów 63,5. Kolejne miejsca zajmują powiat nowosądecki 57,5, miasto Kraków 53,7, powiat kłodzki 53,3, powiat nowotarski 51,1, powiat tatrzański 44,2, powiat bieszczadzki 43,2, miasto Gdańsk 42,2, powiat leski 41,8 i powiat kołobrzeski 41,8. Generalnie w pierwszej 20 mamy duże miasta, tereny górskie i nadmorskie. Pewną niespodzianką jest powiat białostocki sklasyfikowany na 17 miejscu z liczbą punktów 35,6, który jako jedyny wyłamuje się z tego schematu. Najatrakcyjniejsze województwa to małopolskie, zachodniopomorskie i pomorskie. Na dalszych miejscach dolnośląskie, warmińsko-mazurskie i podkarpackie.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 25 lut 2025, o 08:41

Wiadomo co oznacza słowo w sąsiedztwie. To 5, 15 czy 55 kilometrów ?

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 25 lut 2025, o 09:07

Pewnie musiał być określony jakiś konkretny dystans. A może tyczyło się to sąsiednich powiatów.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 25 lut 2025, o 11:17

Comen pisze:
18 lut 2025, o 17:00
Najatrakcyjniejsze województwa to małopolskie, zachodniopomorskie i pomorskie. Na dalszych miejscach dolnośląskie, warmińsko-mazurskie i podkarpackie.
Potwierdzałoby to koncepcję polskiego obwarzanka.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 25 lut 2025, o 12:57

Subiektywnie: Dolnośląskie koniecznie do TOP 3. Zamiast pomorskiego.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 25 lut 2025, o 17:08

No to jest dyskusyjne. Jednak Gdańsk i całe Trójmiasto, wybrzeże morskie, gdzie sporo kurortów, ciekawe Kaszuby, Malbork z zamkiem na liście UNESCO to są dość spore atuty.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 25 lut 2025, o 17:15

Dolnośląskie zamiast zachodniopomorskiego w TOP 3 byłoby chyba lepszym wyborem.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum

Post autor: Comen » 25 lut 2025, o 17:45

Krajoznawczo bez wątpienia stawiam wyżej. Ale większość ludzi lubi spędzać urlopy pod parasolem na plaży.

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 26 lut 2025, o 08:11

Comen pisze:
25 lut 2025, o 17:45
Krajoznawczo bez wątpienia stawiam wyżej. Ale większość ludzi lubi spędzać urlopy pod parasolem na plaży.
Oba stwierdzenia słuszne, ale jak GUS-owi wyszło, że zachodniopomorskie jest bardziej atrakcyjne od dolnośląskiego czy podkarpackiego to nie wiem. Chyba plaże musiały być punktowane w sposób astronomiczny, bo jakość i ilość zabytków oraz atrakcji przyrodniczych w podanych województwa jest nieporównywalna.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 26 lut 2025, o 11:05

Lubelskie tez trochę pominięte, a bardzo ciekawe.

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert

Post autor: petruss1990 » 26 lut 2025, o 23:54

Statystycznie (realnie trochę też) to dziwny temat.
Roztocze... Niby znane, ale poza Zamościem, Zwierzyńcem, Suścem i może Krasnobrodem. Cisza (+ Horyniec- uzdrowisko). Na szlakach pustki.
Poleski PN- w łykendy tłumy, na tygodniu OK (ale statystyka może być zakłamana- kto kupuje bilet?!)
Kazimierz i okolice- niby tłumny, ale niewielki.
Reszta to nisza - turystyka wewnętrzna i rowerzyści sakwowi (też trochę poza statystyką)

Dorzućmy forty twierdzy Brzeskiej, czy Dęblin- zwiedzamy na dziko.
Sanktuaria: Kodeń, Krasnobród, Radecznica, Jabłeczna... Podobnie.
Co tam jeszcze... Ścieżki edukacyjne lasów parczewskich, leśnictwa Krasnystaw, lasów sobiborskich, okolice Roztocza... Niby są ludzie w soboty, ale po blachach widać, że to turyści z okolicznych powiatów lubiący łazić.

Lublin- turystów sporo- statystykę trochę pogoni...

A mówimy o powierzchniowo 3cim województwie w Polsce. Ten ruch srednioliczny się rozkłada...

Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar » 8 cze 2025, o 13:00

W związku z tym że turystów na Ziemi Kłodzkiej - po zeszłorocznej powodzi - jest zdecydowanie mniej gmina Bystrzyca Kłodzka ma ciekawy sposób na ich przyciągniecie do siebie w postaci wprowadzenia opłat parkingowych. Ceny wynoszą:
4 zł za godzinę w Bystrzycy Kłodzkiej, na parkingu przy ulicy Strażackiej,
8 zł za godzinę w Międzygórzu – na parkingach przy ulicy Wojska Polskiego oraz ulicy Sanatoryjnej,
8 zł za godzinę w Spalonej.
Oryginalna koncepcja ! I stawki wyższe niż w dużych miastach czy nad morzem. Pogratulować pomysłu.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum

Post autor: Adler » 12 cze 2025, o 19:24

Patrzę na filmy z dzisiejszej katastrofy Dreamlinera w Indiach. Straszny widok. Jakby za ciężka maszyna, która ma problem z mocą silników, z wzniesieniem się. Eksperci szacują, że mógł wystąpić problem z układem hydraulicznym, bądź pas startowy był za krótki dla tak ciężkiego samolotu. To pierwsza w historii katastrofa Dreamlinera. :(
Lokalna policja podała, że ponad 290 osób zginęło w czwartek w katastrofie samolotu. Bilans ofiar obejmuje zarówno osoby na pokładzie Boeinga 787-8 Dreamliner, jak i te, które zginęły na ziemi wskutek uderzenia spadającej maszyny.

W samolocie lecącym z Ahmadabadu na lotnisko Gatwick w Londynie znajdowały się 242 osoby. Do katastrofy doszło krótko po starcie.
źródło: gazetaprawna.pl

ODPOWIEDZ