Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Cmentarze wojenne w Małopolsce
Re: Re: Cmentarze wojskowe w Małopolsce
Wywołany niejako do tablicy przez tadeksa, rzeczywiście rzadko stawiam znicze na cmentarzach pierwszo-wojennych mając z tyłu głowy, ile szkła i plastiku znoszę z poszczególnych cmentarzy, zwłaszcza tych oddalonych od cywilizacji. Sama Rotunda to co roku średnio dwa 70-cio litrowe plecaki, plus worki zwiezione podczas akcji koszenia cmentarza. Ktoś kto zapala znicz na mogile, ma miejsce w reklamówce lub plecaku na zniesienie już wypalonego. Faktem jest też to, że duża ilość zniczy to efekt upamiętnienia 11-go listopada przez szkoły. Sama akcja jest OK, nauczyciele i gmina zapominają o wypalonych już zniczach, żeby je w późniejszym czasie posprzątać.
Odnośnie cm. 169 w Łowczowie, wg spisów Jerzego Drogomira znanych jest czternaście nazwisk z szesnastu pochowanych tam żołnierzy armii A-W. Warto dodać, że widomo też jak przyporządkować nazwiska poległych do poszczególnych mogił.
Odnośnie cm. 169 w Łowczowie, wg spisów Jerzego Drogomira znanych jest czternaście nazwisk z szesnastu pochowanych tam żołnierzy armii A-W. Warto dodać, że widomo też jak przyporządkować nazwiska poległych do poszczególnych mogił.
Re: Cmentarze wojskowe w Małopolsce
W sumie nie pomyślałem, by zebrać ok. wypalonych 20 zniczy. 

Panel poświęcony cmentarzom z okresu I wojny światowej prezentowany w ramach spotkań w krakowskim Międzynarodowym Centrum Kultury (MCK)
https://www.youtube.com/watch?v=L5_jHTMbXAY
https://www.youtube.com/watch?v=L5_jHTMbXAY
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Norden,
Sporo z tych miejsc poznaję, ale kilka nie kojarzę. Jakiś opis?
https://www.youtube.com/watch?v=5F9F6VCWwyA
Sporo z tych miejsc poznaję, ale kilka nie kojarzę. Jakiś opis?
https://www.youtube.com/watch?v=5F9F6VCWwyA
Praktycznie wszystkie zdjęcia z numerami i miejscowościami są tutaj:
https://kriegerfriedhoefe.blogspot.com/p/galerie_4.html
Ciekawe są nagrobki na cmentarzu nr 153 w Siedliskach. Takie nietypowe.
W planach mam nr 128 (Wawrzka) i 118 (Staszkówka).
W planach mam nr 128 (Wawrzka) i 118 (Staszkówka).
Fajny film cmentarny. Jakiś klucz, jakaś zasada przy doborze zdjęć były?
Na filmie od 15:38 Siemiechów cm.183,
ale nie rozszyfrowałem tego słupa na filmie od 0.29
Na filmie od 15:38 Siemiechów cm.183,
ale nie rozszyfrowałem tego słupa na filmie od 0.29
Dobre wieści w sprawie cmentarza nr 175...
źródło: tarnow.naszemiasto.plKolejny cmentarz wojenny pod Tarnowem zostanie odnowiony.
Gmina Tarnów z dotacją na prace konserwatorskie nekropolii w Porębie Radlnej.
Rozpoczęcie niezbędnych prac konserwatorskich możliwe będzie dzięki dotacji wynoszącej 45 tysięcy złotych, którą samorząd pozyskał z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Wcześniej gmina otrzymała już na ten cel 50 tysięcy złotych od Wojewody Małopolskiego. Dzięki temu przygotowano już dokumentację techniczną prac konserwatorskich. W listopadzie minionego roku uzyskano też pozwolenia na przeprowadzenie remontu oraz pielęgnację drzew na zabytkowym cmentarzu.
Prace na nekropolii w Porębie Radlnej mają potrwać do końca tego roku.
Na których (poza Łowczówkiem i Łużną) zachodniogalicyjskich cmentarzach wojennych spoczywają polscy żołnierze?
Ponoć 18% wszystkich grobów to polegli z polskimi lub polsko brzmiącymi nazwiskami. Zdaję sobie sprawę, że Polacy walczyli w trzech armiach, niemniej jednak chodzi mi o kwatery (aleje) tylko z Polakami. Czy są takie?
Ponoć 18% wszystkich grobów to polegli z polskimi lub polsko brzmiącymi nazwiskami. Zdaję sobie sprawę, że Polacy walczyli w trzech armiach, niemniej jednak chodzi mi o kwatery (aleje) tylko z Polakami. Czy są takie?
W Marcinkowicach na cm. 352 pochowano znanych z nazwiska 7 legionistów. Jest malutka szansa, że w tym roku tam będę.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_ ... rcinkowice
Które z tych punktów oferują ciekawe widoki a które wyróżniają się spektakularną architekturą?
Byłem, potwierdzam.

W poprzednią niedzielę zwiedzaliśmy kolejną grupę galicyjskich cmentarzy z I wojny światowej należącą głównie do okręgu VII obejmującego teren Powiśla Dąbrowskiego.
W sumie odwiedziliśmy bodaj 15 obiektów, w tym popołudniu 2 położone już na Pogórzu w Ryglicach i Zalasowej (w innym okręgu).
Cmentarze różne: większe i mniejsze, mniej lub bardziej zadbane.
Były takie, gdzie nagrobkom towarzyszyły tablice informacyjne, plany sytuacyjne, opisy a nawet specyficzne znaki czy herby.
Inne położone na uboczu, często nawet daleko w polu gdzie dojść można jedynie wzdłuż miedzy - raczej tylko dla wtajemniczonych. Tak było w jednym z przysiółków wsi Radogoszcz.
Cmentarz w Zalasowej też dość zaniedbany z przewróconym nagrobkiem, natomiast mocno pilnowany przez pieski z sąsiedniej zagrody. Przy głównej drodze zachował się tam stary kamienny drogowskaz.
Na odmianę odrestaurowany cmentarz w Ryglicach z pięknymi widokami na miasteczko oraz grzbiet Brzanki.
Oprócz nagrobków w kilku stylach stałym elementem zwłaszcza większych cmentarzy są pomniki pamięci z wierszowanymi sentencjami w języku niemieckim.
Na mniejszych stoi zazwyczaj tylko symboliczny krzyż.
W tym okręgu zdarzają się też kwatery, gdzie oprócz pochówków z pierwszej wojny światowej znajdują się też groby z lat późniejszych (z II wojny światowej a nawet zmarłych po wojnie legionistów).
Na kwaterze w Gręboszowie były też wydzielone groby legionistów Piłsudskiego. Wiele z cmentarzy to kwatery na parafialnych nekropoliach. Tak było m.in. w Lisiej Górze, Żabnie, czy na jednym z cmentarzy w Radogoszczy. W Woli Rzędzińskiej i Bolesławiu kwatery są wydzielone i mają osobne wejście, ale sąsiadują z cmentarzem parafialnym.
Dzięki temu zobaczyć można też było same współczesne cmentarze, a niektóre z nich mają również ciekawe obiekty jak stare grobowce, kolumny czy rzeźby.
Podobał mi się w tym względzie cmentarz w Gręboszowie oraz bardzo ładnie położony cmentarz w Szczucinie z nagrobkami na wydmie.
W grobach pochowani są żołnierze obydwu walczących armii, czasem oddzielnie, czasem razem. Nazwiska wielojęzyczne: Niemcy (Austriacy i Prusacy), Węgrzy, Czesi, Rosjanie, Włosi i oczywiście Polacy, często z imionami przekręconymi na niemiecki. W Otfinowie znalazłem nawet gefreitra o nazwisku Kania. Ale ten z CK Dezerterów na wojnie przecież nie poległ.
W położonych najdalej na północ cmentarzach w Uściu Jezuickim oraz w Szczucinie były też groby Chorwatów oraz Serbów (ci walczyli chyba wspólnie z Rosjanami po stronie Ententy).
Pogoda nie najgorsza choć marcowa (trochę słońca, trochę chmur i deszczu). Ciekawie spędzona dniówka z kilkoma innymi atrakcjami, no i w doborowym towarzystwie.Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wspomniany Gręboszów:Adler pisze: ↑28 lut 2023, o 21:57Na których (poza Łowczówkiem i Łużną) zachodniogalicyjskich cmentarzach wojennych spoczywają polscy żołnierze?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Comen,
Pytałeś o ten herb, kolorystykę.
To herb Dąbrowy Tarnowskiej.
Na tej tablicy informacyjnej jest też wspomniana przeze mnie pomyłka. Nie „Wundem”, tylko „Wundern” (niem. cudach). Na pomniku właściwa wersja inskrypcji.
Pytałeś o ten herb, kolorystykę.
To herb Dąbrowy Tarnowskiej.
Na tej tablicy informacyjnej jest też wspomniana przeze mnie pomyłka. Nie „Wundem”, tylko „Wundern” (niem. cudach). Na pomniku właściwa wersja inskrypcji.
Ładny herb. Taki skandynawski.
Bardziej skojarzył mi się z zakonami rycerskimi, ale skojarzenia mają to do siebie, że każdy ma inne.
Kilka ujęć z wyjazdu:
Nawiązując do cmentarza nr 251 (Ujście Jezuickie), na którym spoczywa m.in. 130 żołnierzy chorwackich...Dowiedziałem się od koleżanek z pracy, że od tego cmentarza - rzut beretem - po drugiej stronie przeprawy przez Wisłę (w Opatowcu), stoi pomnik marszałka Józefa Piłsudskiego. Jak podają lokalsi, w tym miejscu w dniach 23, 24, 27 września 1914 w ciężkich bojach przeprawił się przez Wisłę 1. Pułk Piechoty Legionów.
Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej.
Szkoda, że nie wiedziałem o tym wcześniej.

Jeden fakt ma z drugim coś wspólnego. To była ta sama bitwa?
Re: Cmentarze wojenne w Małopolsce
W marcu b.r. sześć dni poruszałem się po Małopolsce, a precyzyjniej po obszarze nieforemnego czworokątna: Podłęże- Szczucin- Pilzno- Nowy Sącz. Głównym celem były cmentarze z I w. św. Były też inne atrakcje- już na forum opisane przez Adlera i Comena.
Ograniczę się więc do tematu wątku.
A więc:
1. dzień. 25 cmentarzy.
Ten dzień i dwa kolejne z Andrzejem, mieszkańcem Wojnicza.
1. 266 -Borzęcin, kwatera na komunalnym.
2. 262- Przybysławice, w remoncie.
3. 256- Pasieka Otfinowska, wśród pól u podnóża wałów przeciwpowodziowych na Dunajcu.
4. 255- Wietrzychowice, na parafialnym.
5. 254- Miechowice Małe, malutki, a pochowano na nim aż 224 żołnierzy.
6. 263- Zaborów, na parafialnym.
7. 319- Uście Solne, na parafialnym.
8. 320- Niedary. Był na prywatnej posesji, takie miałem info. Od niedawna niezależne wyjście.
9. 321- Świniary, pojedynczy grób obok kapliczki.
10. 322- Grobla, kwatera na parafialnym.
11. 318- Wrzępia, w lesie.
12. 317- Bogucice,
13. 316- Gawłów, na terenie przykościelnego cmentarza ewangelickiego.
14. 315- Krzeczów,
15. 275- Brzesko. To kwatera wojenna na zamkniętym kirkucie. Weszliśmy przez niski mur.
16. 276- Brzesko. To cm. samodzielny obok kirkutu.
17. 277- Okocim, pojedyncza mogiła poniżej parku pałacowego Goetzów.
18. 278- Jadowniki, na parafialnym.
19. 280- Porąbka Uszewska, niedaleko Groty Matki Bożej z Lourdes w Porąbce Uszewskiej opisanej przez Comena.
20. 298- Tymowa, na parafialnym.
21. 297- Czchów, na parafialnym.
22. 291. Domosławice, na parafialnym.
23, 24, 25. Cm. 290, 289, 288- Charzewice. Na tych trzech byłem wcześniej z Adlerem i Comenem. Cm. 290 najpiękniejszy i największy z tych trzech, jest w remoncie.
W sumie cm. zachodniogalicyjskich odwiedziłem ok. 350, a na ok. 50 nie byłem.
cdn. nastąpi, o ile nie zanudzam, bo tego jeszcze trochę będzie.
Ograniczę się więc do tematu wątku.
,u mnie też nie. To bardziej sprawozdanie, wyliczanka z krótkimi info. Wrzucę też trochę fotek.
A więc:
1. dzień. 25 cmentarzy.
Ten dzień i dwa kolejne z Andrzejem, mieszkańcem Wojnicza.
1. 266 -Borzęcin, kwatera na komunalnym.
2. 262- Przybysławice, w remoncie.
3. 256- Pasieka Otfinowska, wśród pól u podnóża wałów przeciwpowodziowych na Dunajcu.
4. 255- Wietrzychowice, na parafialnym.
5. 254- Miechowice Małe, malutki, a pochowano na nim aż 224 żołnierzy.
6. 263- Zaborów, na parafialnym.
7. 319- Uście Solne, na parafialnym.
8. 320- Niedary. Był na prywatnej posesji, takie miałem info. Od niedawna niezależne wyjście.
9. 321- Świniary, pojedynczy grób obok kapliczki.
10. 322- Grobla, kwatera na parafialnym.
11. 318- Wrzępia, w lesie.
12. 317- Bogucice,
13. 316- Gawłów, na terenie przykościelnego cmentarza ewangelickiego.
14. 315- Krzeczów,
15. 275- Brzesko. To kwatera wojenna na zamkniętym kirkucie. Weszliśmy przez niski mur.
16. 276- Brzesko. To cm. samodzielny obok kirkutu.
17. 277- Okocim, pojedyncza mogiła poniżej parku pałacowego Goetzów.
18. 278- Jadowniki, na parafialnym.
19. 280- Porąbka Uszewska, niedaleko Groty Matki Bożej z Lourdes w Porąbce Uszewskiej opisanej przez Comena.
20. 298- Tymowa, na parafialnym.
21. 297- Czchów, na parafialnym.
22. 291. Domosławice, na parafialnym.
23, 24, 25. Cm. 290, 289, 288- Charzewice. Na tych trzech byłem wcześniej z Adlerem i Comenem. Cm. 290 najpiękniejszy i największy z tych trzech, jest w remoncie.
Podczas tej sześciodniówki na 86 cmentarzach, w tym na ok. 60 pierwszy raz.
W sumie cm. zachodniogalicyjskich odwiedziłem ok. 350, a na ok. 50 nie byłem.
cdn. nastąpi, o ile nie zanudzam, bo tego jeszcze trochę będzie.
W regionie krakowskim? Czy coś jeszcze?
Głównie w regionie krakowskim. Również Niepołomice i okolice, Nowy Sącz z okolicami. Są też pojedyncze w różnych rejonach, też cmentarze z nadanym numerem, ale zlikwidowane, z których zwłoki ekshumowano, np. w Jordanowie (370), w Myślenicach (372). Niekiedy na miejscach, gdzie był cmentarz nie ma nic, ale namiary (współrzędne) można znaleźć w sieci. Niekiedy jest jakaś tablica informująca o istniejącym kiedyś cmentarzu, np. 162 w Tuchowie, jakaś kapliczka np. 37 w Krajowicach.
Wracając do mojej sześciodniówki,
2. dzień. 23 cmentarze.
1. 334- Chełm.
2. 332- Brzezie, to kwatera na parafialnym.
3.376- Suchoraba
4. 333- Cichawa. Ten w szczerym polu bardzo mnie zauroczył. Ma coś w sobie, że jak się go ogląda, to aż dreszcze przechodzą.
5. 335- Niegowić, na parafialnym.
6. 336- Gierczyce- Czyżyczka. Jeden z najpiękniej położony, ale przed nim coś się buduje i panorama zostanie spaskudzona i ograniczona.
7. 337- Grabina.
8. 338- Nieprześnia. Pięknie położony. Ma ciekawą historię związaną m.in z wieloletnią opiekunką tego cmentarza, to Pani Irena Saława. Warto o niej poczytać.
9. 339- Sobolów. Na parafialnym.
10. 310- Leszczyna. Piękny. Kilka lat temu nie mogłem go odnaleźć, dlatego w tym roku na nim bardzo mi zależało. Teraz też łatwiej tam trafić.
11. 344- Tarnawa, na parafialnym.
12. 343- Kępanów, a dokładniej to raczej Grabie.
13. 360- Słupia. Piękny, w lesie.
14. 361- Krasne-Lasocice. Obok cm. parafialnego. Ma skomplikowaną historię.
15. 367- Mordarka. To tylko stara kapliczka przy drodze na wschód od Limanowej obok której istniał cmentarz. Prochy tam pochowanych ekshumowano i przeniesiono na cm. 366.
16. 352- Marcinkowice. Pisałem na forum już o nim w związku z pochowanymi tam Legionistami.
17. 353- Tęgoborze. Ciekawa kwatera na parafialnym.
18. 351- Zabełcze. Tu również groby żołnierzy Wermachtu.
19. 354. Sienna. Pierwotnie znajdował się w miejscowości Zbyszyce. W 1942 został przeniesiony w związku z budową zapory wodnej w Rożnowie.
20. 356- Podole.
21. 296- Paleśnica. Pod lasem na starym cm. parafialnym.
22. 295- Paleśnica. Na parafialnym,pięknie odnowiony. W kamieniu.
23. 184- Brzozowa. Obok starszej od cmentarza kapliczki z figurką Matki Boskiej.
Wrzucę swoje fotki z podejścia do cm. i z cm. 333 Cichawa, który mnie tak zauroczył:

Także daję namiary na zdjęcia i informacje o tym cmentarzu ze strony "Strażnicy Czasu". Tam też pod koniec strony film z YouTube - autor Jarosław Kucybała . Polecam.
http://www.straznicyczasu.pl/viewtopic.php?f=14&t=4298
cdn. nastąpi
Ciąg dalszy mojej sześciodniówki cmentarnej.
Dzień trzeci. 16 cmentarzy.
1. 173- Pleśna. Piękny, w lesie.
2. 172- Łowczówek,
3. 170- Łowczów,
4. 171- Łowczówek. Najbardziej znany, na forum wielokrotnie opisywany lub wspominany.
5. 187- Lichwin Zagórze. Na tym i następnym byłem wcześniej z Adlerem i Comenem.
6. 186- -II-
7. 182- Siemiechów,
8. 185- Lichwin - Gródek (Głowa Cukru),
9. 155- Stadniczówka,
10. 154- Chojnik - Zawodzie,
11. 156- Siedliska, kwatera na parafialnym.
12. 159- Lichwin - Łazy,
13. 158- Tuchów- Garbek. Pięknie odnowiony.
14. 162- Tuchów. Nie istnieje. Była to kwatera wojenna na kirkucie.
15. 178- Woźniczna. Centralne miejsce cmentarza, to kurhan.
16. 179- Kłokowa.
Kilka z tych cmentarzy położone jest na odludziu, w lesie i dojazd w okolice i dojście do cmentarza bywają skomplikowane. Szukając niektórych cmentarzy trochę z Andrzejem nachodziliśmy się tego dnia.
Wrzucę zdjęcie z Garbka (158). Widać rzeźbę Chrystusa z z wydziobaną przez dzięcioła dziurą w prawym boku Chrystusa.
Ale zbieżność z powszechnie znanym wydarzeniem. Uszkodzenie niedawno zostało zlikwidowane. Czy dzięcioł powtórzy swoją działalność? Niektórzy tak przewidują.

Dzień trzeci. 16 cmentarzy.
1. 173- Pleśna. Piękny, w lesie.
2. 172- Łowczówek,
3. 170- Łowczów,
4. 171- Łowczówek. Najbardziej znany, na forum wielokrotnie opisywany lub wspominany.
5. 187- Lichwin Zagórze. Na tym i następnym byłem wcześniej z Adlerem i Comenem.
6. 186- -II-
7. 182- Siemiechów,
8. 185- Lichwin - Gródek (Głowa Cukru),
9. 155- Stadniczówka,
10. 154- Chojnik - Zawodzie,
11. 156- Siedliska, kwatera na parafialnym.
12. 159- Lichwin - Łazy,
13. 158- Tuchów- Garbek. Pięknie odnowiony.
14. 162- Tuchów. Nie istnieje. Była to kwatera wojenna na kirkucie.
15. 178- Woźniczna. Centralne miejsce cmentarza, to kurhan.
16. 179- Kłokowa.
Kilka z tych cmentarzy położone jest na odludziu, w lesie i dojazd w okolice i dojście do cmentarza bywają skomplikowane. Szukając niektórych cmentarzy trochę z Andrzejem nachodziliśmy się tego dnia.
Wrzucę zdjęcie z Garbka (158). Widać rzeźbę Chrystusa z z wydziobaną przez dzięcioła dziurą w prawym boku Chrystusa.
Ale zbieżność z powszechnie znanym wydarzeniem. Uszkodzenie niedawno zostało zlikwidowane. Czy dzięcioł powtórzy swoją działalność? Niektórzy tak przewidują.

Ciąg dalszy mojej penetracji cmentarzy w Małopolsce.
Dzień czwarty, 16 cmentarzy.
To z Adlerem i Comenem, którzy o tej dniówce sporo już napisali i wrzucili trochę fotek. Obu dziękuję za wspólną dniówkę. Ograniczę się do wyliczanki.
1. Cm. 248- Dąbrowa Tarnowska,
2. 246- Radgoszcz- na parafialnym.
3. 244- Radgoszcz- Narożniki. W lesie,
4. 245- Radgoszcz- Zadębie. Mały, ale 136 poległych tu pochowano.
5. 247- Szczucin.
6. 249- Bolesław.
7. 250- Gręboszów.
8. 251- Ujście Jezuickie.
9. 252- Otfinów.
10. 253- Żabno.
11. 207- Lisia Góra.
12. 204- Wola Rzędzińska.
13. 205- Wałki.
14. 168- Kowalowa.
15. 167- Ryglice.
16. 166- Zalasowa.
Większość cmentarzy wojennych odwiedzonych tego dnia położone jest na cmentarzach parafialnych lub obok takich, więc dotarcie do nich nie stanowi problemu.
cdn nastąpi
Dzień czwarty, 16 cmentarzy.
To z Adlerem i Comenem, którzy o tej dniówce sporo już napisali i wrzucili trochę fotek. Obu dziękuję za wspólną dniówkę. Ograniczę się do wyliczanki.
1. Cm. 248- Dąbrowa Tarnowska,
2. 246- Radgoszcz- na parafialnym.
3. 244- Radgoszcz- Narożniki. W lesie,
4. 245- Radgoszcz- Zadębie. Mały, ale 136 poległych tu pochowano.
5. 247- Szczucin.
6. 249- Bolesław.
7. 250- Gręboszów.
8. 251- Ujście Jezuickie.
9. 252- Otfinów.
10. 253- Żabno.
11. 207- Lisia Góra.
12. 204- Wola Rzędzińska.
13. 205- Wałki.
14. 168- Kowalowa.
15. 167- Ryglice.
16. 166- Zalasowa.
Większość cmentarzy wojennych odwiedzonych tego dnia położone jest na cmentarzach parafialnych lub obok takich, więc dotarcie do nich nie stanowi problemu.
cdn nastąpi