Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Ostróda
Re: Ostróda
Jestem co roku.
Kanał jest, ale jeśli płynąć (a zrobić to trzeba obowiązkowo) polecam zamiast rejsu Ostróda - Elbląg (trwa około 9 godzin i odpowiednio kosztuje) 2 rejsy: Buczyniec - Elbląg oraz Ostróda - Stare Jabłonki. Dlaczego mogę wyjaśnić jeśli będziesz zainteresowany.
Jeśli nie rejs to Ostródę można zwiedzić w kilka godzin i potraktować jako bardzo dobre miejsce wypadowe do wycieczek w okolicy na kilka dni zarówno własnym środkiem komunikacji jak i komunikacją publiczną. Polecam by nie pchać się tam w wakacje, bo jest tłoczno, a np. w maju jest pięknie i spokojnie (szczególnie w dni robocze).
Kanał jest, ale jeśli płynąć (a zrobić to trzeba obowiązkowo) polecam zamiast rejsu Ostróda - Elbląg (trwa około 9 godzin i odpowiednio kosztuje) 2 rejsy: Buczyniec - Elbląg oraz Ostróda - Stare Jabłonki. Dlaczego mogę wyjaśnić jeśli będziesz zainteresowany.
Jeśli nie rejs to Ostródę można zwiedzić w kilka godzin i potraktować jako bardzo dobre miejsce wypadowe do wycieczek w okolicy na kilka dni zarówno własnym środkiem komunikacji jak i komunikacją publiczną. Polecam by nie pchać się tam w wakacje, bo jest tłoczno, a np. w maju jest pięknie i spokojnie (szczególnie w dni robocze).
Raz na całe życie można sobie na tak długi rejs pozwolić ale w moim przypadku to nie wchodzi w grę.
Dlaczego wskazujesz akurat te dwa rejsy?
Dla mnie ten do Elbląga raczej odpada.
Zakładam więc że ten ze startem w Ostródzie wybrałeś jako najbardziej interesujący?
Nie wiem gdzie będę nocował.
Wydaje mi się że najlepiej będzie w Iławie ze względu na możliwość
skierowania się do Malborka czy też np Gdyni.
Do Ostródy odchodzi pociąg ok 8.30 czyli ok 9.00 mogę być w Ostródzie.
Buczyniec - Elbląg - rejs trwa około 4,5 godziny i jest najciekawszy: kanał, 5 pochylni i piękne widoki, jezioro Druzno i wspaniały widok na Elbląg. Odcinek Ostróda - Buczyniec to mało widoków i brak pochylni, ale za to jest kilka jezior i dwie śluzy. Dlatego zdecydowanie polecam pierwszy z nich.
Ostróda - Stare Jabłonki (rejs nazywany szlakiem Szeląga) to kanał, chyba 2 śluzy, tunel ! oraz jeziora. Rejs trwa coś między 2 a 2,5 godziny - fajna sprawa i łatwo dostępna bo można wykupić rejs plus powrót autobusem do miejsca startu. Można też dojechać koleją do Starych Jabłonek i dojść około 1 kilometra na przystań.
Iława też dobra wypadowo i chyba ciut ładniej położona, ale np. do Olsztyna dalej i zabytki Ostródy ciut ciekawsze.
Ostróda - Stare Jabłonki (rejs nazywany szlakiem Szeląga) to kanał, chyba 2 śluzy, tunel ! oraz jeziora. Rejs trwa coś między 2 a 2,5 godziny - fajna sprawa i łatwo dostępna bo można wykupić rejs plus powrót autobusem do miejsca startu. Można też dojechać koleją do Starych Jabłonek i dojść około 1 kilometra na przystań.
Iława też dobra wypadowo i chyba ciut ładniej położona, ale np. do Olsztyna dalej i zabytki Ostródy ciut ciekawsze.
A jest coś ciekawego do zobaczenia w Starych Jabłonkach?
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Z punktu widzenia zabytków - raczej nie, ale jeśli chodzi o walory wypoczynkowe to niektórzy mogą być zadowoleni.
W moim przypadku w grę wchodzi jedynie krótszy rejs.
Z Elbląga trochę długo się wraca.
Domyślam się że to właśnie te pochylnie najbardziej przyczyniają się do atrakcyjności rejsu?
https://www.zegluga.com.pl/oferta/
Rozumiem że to jedyny godny uwagi przewoźnik proponujący takie rejsy?
Pochylnie (5 sztuk) to rzecz unikatowa, która stanowi największą atrakcję rejsu.Premier02 pisze: ↑31 sty 2023, o 07:52W moim przypadku w grę wchodzi jedynie krótszy rejs.
Z Elbląga trochę długo się wraca.
Domyślam się że to właśnie te pochylnie najbardziej przyczyniają się do atrakcyjności rejsu?
https://www.zegluga.com.pl/oferta/
Rozumiem że to jedyny godny uwagi przewoźnik proponujący takie rejsy?
Przewoźników jest kilku, ale chyba tylko ten ma tradycyjny rozkład jazdy. Dojazd koleją z Ostródy do Elbląga to w zależności od połączeń 2-3 godziny, więc da się zrobić. W pakiecie wykupujesz powrotny autobus do Elbląga - zwiedzasz przepiękne miasto (we własnym zakresie) i wracasz pociągiem do Ostródy albo co chyba lepsze od razu decydujesz się na 1 nocleg w Elblągu. Dla mnie ciekawszą opcją jest rejs z Buczyńca do Elbląga niż w drugą stronę.
Witam. Planuję w tym roku odwiedzić okolice kanału ale także zwiedzić okolice Tolkmicko, Frombork, Malbork i tu pytanie gdzie najlepiej ogarnąć noclegi? Najlepiej żeby było to spokojne miejsce (może agroturystyka- będziemy z dzieckiem) i z możliwością zwiedzania okolicy na rowerach (zabieramy zawsze ze sobą 

)

W jakim miesiącu ?Markus pisze: ↑1 mar 2025, o 08:32Witam. Planuję w tym roku odwiedzić okolice kanału ale także zwiedzić okolice Tolkmicko, Frombork, Malbork i tu pytanie gdzie najlepiej ogarnąć noclegi? Najlepiej żeby było to spokojne miejsce (może agroturystyka- będziemy z dzieckiem) i z możliwością zwiedzania okolicy na rowerach (zabieramy zawsze ze sobą)
Przełom Lipca i Sierpnia (ograniczają nas wakacje w szkole).....myślałem o okolicach Tolkmicka, bo przy okazji zwiedzania można by pokręcić się na rowerach
Tolkmicko jest dobrym wyborem, bo jest w nim - nawet w wakacje - spokojnie. Obok równie spokojne Kadyny. We Fromborku ludzi za dnia jest więcej, ale po południu znowu jest bardzo spokojnie.
Z innych spokojnych lokalizacji (w których jest sklep i/lub lokal gastronomiczny) blisko kanału to okolice następujących miejscowości (w kolejności alfabetycznej): Jelonki, Małdyty, Miłakowo, Morąg, Pasłęk, Przezmark, Rychliki.
Z innych spokojnych lokalizacji (w których jest sklep i/lub lokal gastronomiczny) blisko kanału to okolice następujących miejscowości (w kolejności alfabetycznej): Jelonki, Małdyty, Miłakowo, Morąg, Pasłęk, Przezmark, Rychliki.
Skraj Wysoczyzny Elbląskiej jest na pewno ciekawy widokowo i zarówno w Tolkmicku jak i Kadynach są platformy widokowe. Jest tu też trochę osobliwości np. Grodzisko Wały Tolkmita (Tolkmicko), pałac Wilhelma II, dąb Bażyńskiego, stary klasztor franciszkański na wzgórzu (Kadyny). Wygląda, że w obu miejscowościach jest kilka obiektów noclegowych typu agroturystyka lub kwatery prywatne.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
Super....dzięki za wsparcie, to planujemy dalej nasz pierwszy wypad w ten rejon