Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Schroniska górskie, bacówki, chaty, bazy studenckie

Rozmowy o sprawach związanych z górami.
Myxir
Nowy

Re: Schroniska - Bazy studenckie

Post autor: Myxir »

Kilka razy miałem okazję spać w Złotych Górach i to jest w Czarnej Górze. Dość dużo tam jest w okolicy miejsc do spania ale tutaj akurat trochę znam właściciela, więc miałem do kogo gębę otworzyć. :D Bardzo spoko miejsce, blisko na stok.
Nad morskim okiem spałem dwa razy w takim schronisku budowanym w drewnie, może ktoś kojarzy? Już zapomniałem, tyle lat minęło. Takie dość szalone małżeństwo je prowadziło. :D
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Bacówka PTTK Jaworzec
Jak wiadomo ze względu na wielkość każda bacówka ma swoje ograniczenia, ale na Jaworcu poradzono sobie z tym dobrze.
Bardzo czysto, ciepło (jeden chłodniejszy dzień i włączono kaloryfery), miło, z klimatem (wewnątrz) i pomysłem. Na zewnątrz hamak i leżaki oraz ławeczki i wiata, więc jest gdzie odpocząć + małe pole golfowe ! Spory wybór gier planszowych oraz duże dobrych książek. Przyjazna i miła obsługa. Bardzo dobre śniadania. Wybór dań obiadowych skromny, ale to co jest broni się znakomicie (żurek, zupa dnia, bigos, naleśniki, fuczki, kiełbasa). Świetne brownie i czekolada na gorąco z bitą śmietaną. Jest bacówkowe piwo oraz zestaw piw z Czechowic - Dziedzic.
Polecam !
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Wrzątek płatny?
Jest ciepła woda rano, czy tylko wieczorem?
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Post autor: gar »

Wrzątek bezpłatny. Ciepła woda od 18 lub 18.30 do wyczerpania zapasów. W związku z tym, że ilość osób w schronisku jest obecnie znacznie ograniczona to ciepła woda była i rano, ale zazwyczaj tak dobrze chyba nie jest.
Mają porządny papier toaletowy.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Post autor: Adler »

Jak informuje SKPG Kraków w roku 2020 nie zostaną uruchomione:
- Baza Namiotowa na Lubaniu,
- Baza Namiotowa Radocyna.
Na odmiennych niż zwykle zasadach, z uwzględnieniem wszelkich wytycznych, które mają na celu przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się epidemii, rozbita będzie Studencka Baza Namiotowa GORC, gdzie noclegi będą możliwe od 6 lipca 2020r.