Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Relacja: Kraków, 23.03.18 r.

Pochwal się relacją, zdjęciami, filmem z Twojej wycieczki, urlopu w kraju.
Regulamin forum
Prosimy o zachowanie następującego schematu w tytule relacji:
Województwo: dokładny cel wycieczki (data wycieczki)
Przykład:
Małopolskie: Czchów (08.07.2020)
evil
Zaawansowany

Relacja: Kraków, 23.03.18 r.

Post autor: evil »

W Krakowie ostatnio byłam 12 lat temu i to tylko na Wawelu. W piątek mój mąż miał w Krakowie załatwienia, więc to był dobry pretekst do wizyty w tym mieście.
Przede wszystkim chciałam zwiedzić Kazimierz.
W jakimś mini przewodniku wyczytałam, że na Kazimierzu są dwie trasy turystyczne - Św. Stanisława i zabytków żydowskich.
Po części przeszłam jedną i drugą.
Mój spacer rozpoczęłam na ul. Św. Wawrzyńca.

Kościół Bożego Ciała

Obrazek

Obrazek

Plac Wolnica

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bazylika Paulinów Na Skałce (nie mogłam wejść do środka, bo akurat było sprzątanie)

Obrazek

Obrazek

Synagoga Wysoka (obecnie księgarnia)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stara Synagoga

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem na ul. Szerokiej, która pewnie wieczorem jest bardzo klimatyczna, a o tej porze nic się tam nie dzieje...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Synagoga Poppera (tu również jest księgarnia)

Obrazek

Obrazek

Synagoga Remu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kirkut przy synagodze

Obrazek

Obrazek

za kirkutem stoi ławeczka Jana Karskiego. To już "moja" druga ławeczka Karskiego, pierwsza była w Kielcach.

Karski kielecki

Obrazek

Karski krakowski

Obrazek

Synagoga Tempel

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po powrocie do domu studiowałam jeszcze raz ten przewodnik i okazało się, że ominęłam dwie synagogi (Izaaka i Kupę), ale być może w niedalekiej przyszłości znowu będę w Krakowie i wtedy je odwiedzę.

Z Kazimierza przechodzę przez Most Grunwaldzki i idę na Bulwar Poleski, bo stamtąd jest najładniejszy widok na Wawel.

Obrazek

Obrazek

Potem przez Most Dębnicki przechodzę na drugą stronę Wisły i niejako obchodzę Wawel dookoła.
Wcześniej zaglądam na Planty obok Wyższego Seminarium Duchownego (nota bene to jest bardzo ładna budowla), gdzie stoi ławeczka słynnych matematyków Banacha i Nikodyma.

Obrazek

Obrazek

Spacerując Bulwarem Czerwieńskim, napotykam Aleję Gwiazd, Smoka i pomnik psa Dżoka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spod Wawelu idę ul. Grodzką na Rynek. Jadąc do Krakowa miałam taki plan, że wejdę na obie wieże, Ratuszową i Mariacką. Nawet dzwoniłam dzień wcześniej do informacji turystycznej, czy są czynne. Dowiedziałam się, że tak, co nie do końca okazało się prawdą.
Ale póki co idę ul. Grodzką podziwiając mijane kamienice. Oczywiście wypatrzyłam kilka ciekawych detali architektonicznych.