Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Kolej w Polsce i Europie

Linie lotnicze, autokary, rejsy, podróże pociągiem oraz samochodem.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: gar »

1 lipca ma zacząć kursowanie kolejny międzynarodowy pociąg przekraczający polsko-ukraińską granicę. Będzie jeździł w relacji Kowel – Chełm.
O nowym połączeniu poinformował Wojciech Balczun, prezes Ukrzalyznyci. – Robimy wszystko, aby od 1 lipca uruchomić jeszcze jedno międzynarodowe połączenie pomiędzy Kowlem a Chełmem, które obsługiwałyby autobusy szynowe produkcji polskiej Pesy. Pasażerowie otrzymaliby podwójną korzyść, ponieważ w Chełmie można się przesiąść na pociągi w kierunku Lublina i Rejowca, skąd można dojechać do Warszawy, Rzeszowa i Zamościa. Oznacza to możliwość dojazdu do każdego miejsca Polski – powiedział Balczun.

Możliwość dojazdu z Kowla do Chełma jednym pojazdem istnieje dlatego, że do tego drugiego miasta doprowadzony jest tor o szerokości 1520 mm.

Ponadto prezes Wojciech Balczun krótko wspomniał o staraniach dotyczących uruchomienia bezpośredniego połączenia Lwów – Kraków. – Jest szansa, aby takie połączenie uruchomić jeszcze tego lata – ocenił krótko. Przy okazji powiedział, że od początku 2017 roku z uruchomionego 23 grudnia pociągu Przemyśl – Lwów skorzystało już 17 tysięcy pasażerów.
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Pierwszy weekend maja to dla wielu początek sezonu turystycznego. Dla tych, którzy w majówkę chcą wyruszyć w Polskę, największy kolejowy przewoźnik pasażerski – POLREGIO – przygotował wyjątkową ofertę: bilet umożliwiający podróżowanie bez limitów przez prawie 10 dni!

Tegoroczna majówka wyjątkowo sprzyja podróżowaniu. Majówka z POLREGIO – bo tak nazywa się najnowsza oferta Przewozów Regionalnych – to bilet umożliwiający odbycie nieograniczonej liczby przejazdów w czasie od 28 kwietnia (od 18:00) do 8 maja (do 6:00), czyli przez prawie 10 dni! Nowa oferta podzielona została wg. kategorii wiekowych. Osoby poniżej 26. roku życia (kryterium jest jedynie wiek, nie zaś status ucznia lub studenta) będą mogły kupić go w cenie 49 zł, a pozostali pasażerowie zapłacą za niego tylko 95 zł.

Bilet ma swoje plusy i minusy, ale może być ciekawym pretekstem do wyruszenia w podróż po Polsce.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: Comen »

A orientujesz się na jakie pociągi ta promocja obowiązuje? W planie mam Białystok i Rzeszów. W sumie by się chyba zwróciło, choć na Podlasiu pociągami już raczej nie pojeżdżę.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Awatar użytkownika
gar
Ekspert

Kolej w Polsce i Europie

Niestety tylko na REGIO. To poważnie utrudnia sprawę, ale jak się dobrze pokombinuje to można sporo pojeździć za niewielkie pieniądze.
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Kolej w Polsce i Europie

Post autor: Comen »

To szkoda. Ale REGIO do Białegostoku to raczej nie najlepszy pomysł, zwłaszcza jak pociąg pospieszny jest na miejscu w 5 godzin z małym dodatkiem.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji?