Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 14 lat!
Dzikie zwierzęta
Dzikie zwierzęta
Wiecie coś o biedronkach (ich chińskiej odmianie), które rzekomo atakowały w tym roku domy i bloki?
Gdzieś w telefonie mam taką jedną.
Myślę sobie... "Dziwna ta biedronka. Czarna z czerwonymi kropkami?". <mysli>
Skąd one tutaj i to w takich ilościach?
Jak znajdę to wrzucę zdjęcie.
Gdzieś w telefonie mam taką jedną.
Myślę sobie... "Dziwna ta biedronka. Czarna z czerwonymi kropkami?". <mysli>
Skąd one tutaj i to w takich ilościach?
Jak znajdę to wrzucę zdjęcie.
Dzikie zwierzęta
Takich inwazji to już kilka było. Parę lat temu pamiętam ślimaki (podobno włoskie) bezmuszlowe i dość żarłoczne.Dość dobrze radzą sobie też ostatnimi czasy szerszenie. To trochę dziwne, że tego typu owady zaczynają się przenosić do miast.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Dzikie zwierzęta
Z takich moich bardziej niezwykłych spotkań z dzikimi zwierzętami zaliczam:
spotkanie zaskrońca na brzegu Fontanny Neptuna w Schönbrunn Jelenia szukającego ochłody w Morskim Oku, który zupełnie nie bał się ludzi Rodzinę dudków w Chorwacji na kampingu Panią jeżową przenoszącą swoje dzieci w pyszczku w bezpieczniejsze miejce A ostatnio w środku miasta pasły się dwie łanie, zupełnie nie zważając na przechodzących ludzi i przejeżdżające samochody Jelenie i sarny czasem przychodzą prawie pod dom, gdy w górach jeszcze leży śnieg, a niżej już zaczyna rosnąc świeża trawa, albo gdy w Nosalu lub Krokwi pojawią się wilki. Wtedy często jelenie szukają schronienia wśród zabudowań.
Niestety, niektóre zdjęcia są słabej jakości, gdyż robione były dawno temu, jeszcze tradycyjnym aparatem, a zdjęcia były później skanowane
spotkanie zaskrońca na brzegu Fontanny Neptuna w Schönbrunn Jelenia szukającego ochłody w Morskim Oku, który zupełnie nie bał się ludzi Rodzinę dudków w Chorwacji na kampingu Panią jeżową przenoszącą swoje dzieci w pyszczku w bezpieczniejsze miejce A ostatnio w środku miasta pasły się dwie łanie, zupełnie nie zważając na przechodzących ludzi i przejeżdżające samochody Jelenie i sarny czasem przychodzą prawie pod dom, gdy w górach jeszcze leży śnieg, a niżej już zaczyna rosnąc świeża trawa, albo gdy w Nosalu lub Krokwi pojawią się wilki. Wtedy często jelenie szukają schronienia wśród zabudowań.
Niestety, niektóre zdjęcia są słabej jakości, gdyż robione były dawno temu, jeszcze tradycyjnym aparatem, a zdjęcia były później skanowane
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzikie zwierzęta
Dzięki za Twoją porcję ciekawych zdjęć. <okok>inanord pisze:Niestety, niektóre zdjęcia są słabej jakości, gdyż robione były dawno temu, jeszcze tradycyjnym aparatem, a zdjęcia były później skanowane
A tu obiecana, uchwycona komórką w centrum miasta, chińska - jakże niebezpieczna - (czytam właśnie o tej odmianie) biedronka:
-
- User
Dzikie zwierzęta
Wrzucam info znalezione w sieci na wypadek jakby ktoś wybierał się w Bieszczady i chciał poruszać się poza szlakiem:
"3.06.2016, Rzeszów (PAP) - Cielne żubrzyce, które na przełomie wiosny i lata wydadzą potomstwo, opuszczają już śródleśne łąki w Bieszczadach. "Tego roku w leśnych zaroślach na świat może przyjść nawet 50 cieląt" - powiedział PAP rzecznik Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek.
"Żubrzyce pasące się do tej pory na łąkach zaczynają chować się głęboko w leśnych ostępach. Na otwartych przestrzeniach pojawią się dopiero pod koniec lata; wtedy będą już z kilkutygodniowymi cielakami" - zauważył.
Marszałek przestrzega jednocześnie, że w razie spotkania w lesie młodego żubrzątka nie wolno zbliżać się do niego.
"Najprawdopodobniej gdzieś w pobliżu czuwa nad nim jego matka. W żadnym przypadku nie należy ryzykować spotkania z nią w takich okolicznościach; może być bardzo groźna dla człowieka" - podkreślił.
Co roku w Bieszczadach przychodzi na świat od 30 do 50 młodych żubrów. "Jednak pierwszy rok przeżywa nie więcej niż połowa. Wprawdzie dane o liczebności potomstwa żubrów są szacunkowe, ale oparte na wieloletnich obserwacjach leśników" - zaznaczył Marszałek.
Ciąża u żubrów trwa 256 dni. Zdarza się, że młode przychodzą na świat nawet we wrześniu; takie osobniki mają jednak mniejsze szanse na przeżycie zimy.
W lecie żubry przebywają w mniejszych stadach, tworzonych przez samice i cielęta. Stare byki trzymają się osobno, a młodsze tworzą wtedy tzw. grupy kawalerów, wiodące spokojny żywot do sierpnia, kiedy nastaje czas rui.
W Bieszczadach żyje blisko 330 żubrów. Po przeszło dwóch stuleciach nieobecności, pierwsze żubry w Bieszczady sprowadzono w 1963 r.
Należące do rasy białowiesko-kaukaskiej osobniki są potomkami żubrów z Kaukazu i samic żyjących w ogrodach zoologicznych oraz zwierzyńcach prywatnych. Zwierzęta tej rasy żyją tylko w Bieszczadach. W pozostałych ośrodkach w Polsce mieszkają żubry czystej linii białowieskiej.
W Bieszczadach stoją dwa pomniki poświęcone żubrom. W Pszczelinach obelisk z tablicą przypomina pojawienie się pierwszych osobników w 1963 r. Z kolei głaz w Woli Michowej upamiętnia kolejne stado, które dotarło tam w 1976 r.(PAP)"
źródło:
http://stooq.pl/n/?f=1059801
"3.06.2016, Rzeszów (PAP) - Cielne żubrzyce, które na przełomie wiosny i lata wydadzą potomstwo, opuszczają już śródleśne łąki w Bieszczadach. "Tego roku w leśnych zaroślach na świat może przyjść nawet 50 cieląt" - powiedział PAP rzecznik Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek.
"Żubrzyce pasące się do tej pory na łąkach zaczynają chować się głęboko w leśnych ostępach. Na otwartych przestrzeniach pojawią się dopiero pod koniec lata; wtedy będą już z kilkutygodniowymi cielakami" - zauważył.
Marszałek przestrzega jednocześnie, że w razie spotkania w lesie młodego żubrzątka nie wolno zbliżać się do niego.
"Najprawdopodobniej gdzieś w pobliżu czuwa nad nim jego matka. W żadnym przypadku nie należy ryzykować spotkania z nią w takich okolicznościach; może być bardzo groźna dla człowieka" - podkreślił.
Co roku w Bieszczadach przychodzi na świat od 30 do 50 młodych żubrów. "Jednak pierwszy rok przeżywa nie więcej niż połowa. Wprawdzie dane o liczebności potomstwa żubrów są szacunkowe, ale oparte na wieloletnich obserwacjach leśników" - zaznaczył Marszałek.
Ciąża u żubrów trwa 256 dni. Zdarza się, że młode przychodzą na świat nawet we wrześniu; takie osobniki mają jednak mniejsze szanse na przeżycie zimy.
W lecie żubry przebywają w mniejszych stadach, tworzonych przez samice i cielęta. Stare byki trzymają się osobno, a młodsze tworzą wtedy tzw. grupy kawalerów, wiodące spokojny żywot do sierpnia, kiedy nastaje czas rui.
W Bieszczadach żyje blisko 330 żubrów. Po przeszło dwóch stuleciach nieobecności, pierwsze żubry w Bieszczady sprowadzono w 1963 r.
Należące do rasy białowiesko-kaukaskiej osobniki są potomkami żubrów z Kaukazu i samic żyjących w ogrodach zoologicznych oraz zwierzyńcach prywatnych. Zwierzęta tej rasy żyją tylko w Bieszczadach. W pozostałych ośrodkach w Polsce mieszkają żubry czystej linii białowieskiej.
W Bieszczadach stoją dwa pomniki poświęcone żubrom. W Pszczelinach obelisk z tablicą przypomina pojawienie się pierwszych osobników w 1963 r. Z kolei głaz w Woli Michowej upamiętnia kolejne stado, które dotarło tam w 1976 r.(PAP)"
źródło:
http://stooq.pl/n/?f=1059801
Dzikie zwierzęta
Wczoraj w deszczowym Beskidzie Sądeckim co chwilę salamandra plamista. <tak>
-
- User
Dzikie zwierzęta
A oprócz powyższego info wrzucę jeszcze kilka zwierząt spotkanych przeze mnie na szlaku:
Widziałem wiele zwierząt na szlaku, ciężej z uchwyceniem ich w obiektywie
Ale udało mi się sfotografować trochę gadów i płazów, ptaków i owadów.
Żmija zygzakowata pod Mogielicą w Beskidzie Wyspowym
"Dzień dobry, mam wrażenie, że chciałby pan porosssssmawiać o Bogu..."
Zaskroniec, mała żabka i forma przejściowa między żabą a kijanką koło Czeremchy w Beskidzie Niskim
Padalec na Dzielcu w Beskidzie Niskim
Jaszczurka w Bieszczadach koło Wetliny Żaba w Dolinie Roztoki
Kochające się ropuchy na stacji kolejowej w Adršpach.
Jeszcze inna żaba, nie pamiętam gdzie...
Kruk na Zawracie
Kruk na Świnicy
Orliki Krzykliwe nad Doliną Jasiel w Beskidzie Niskim
Nieznany mi z nazwy gatunek żuka
Jakiś owad
Mrówka
...i... zdziwiony patyk <lol>
Widziałem wiele zwierząt na szlaku, ciężej z uchwyceniem ich w obiektywie
Ale udało mi się sfotografować trochę gadów i płazów, ptaków i owadów.
Żmija zygzakowata pod Mogielicą w Beskidzie Wyspowym
"Dzień dobry, mam wrażenie, że chciałby pan porosssssmawiać o Bogu..."
Zaskroniec, mała żabka i forma przejściowa między żabą a kijanką koło Czeremchy w Beskidzie Niskim
Padalec na Dzielcu w Beskidzie Niskim
Jaszczurka w Bieszczadach koło Wetliny Żaba w Dolinie Roztoki
Kochające się ropuchy na stacji kolejowej w Adršpach.
Jeszcze inna żaba, nie pamiętam gdzie...
Kruk na Zawracie
Kruk na Świnicy
Orliki Krzykliwe nad Doliną Jasiel w Beskidzie Niskim
Nieznany mi z nazwy gatunek żuka
Jakiś owad
Mrówka
...i... zdziwiony patyk <lol>
Dzikie zwierzęta
koziorożce w Alpach Julijskich po włoskiej stronie
ta modelka już tutaj występowała
dylemat robaczka: skoczyć? nie skoczyć?
ruda w konińskim parku
czaple nad Jeziorem Licheńskim
jaszczury w skalnym mieście Upliscyche w Gruzji
ta modelka już tutaj występowała
dylemat robaczka: skoczyć? nie skoczyć?
ruda w konińskim parku
czaple nad Jeziorem Licheńskim
jaszczury w skalnym mieście Upliscyche w Gruzji
Dzikie zwierzęta
,,Kochające się ropuchy na stacji kolejowej w Adršpach." - made my day
-
- User
Dzikie zwierzęta
You're welcome <lol>Martens8 pisze:,,Kochające się ropuchy na stacji kolejowej w Adršpach." - made my day
-
- User
Dzikie zwierzęta
Jak ja mogłem zapomnieć o ślimaku z Perci Akademików?! :>
Przypomniało mi się jeszcze, że po czeskiej stronie Gór Złotych też co nieco złapałem w obiektyw:
Trzmiele podczas pracy.
Padalec
Pomrów błękitny
Skrzek
Kijanki
Żaba
To chyba nie jest wiewiórka. Jeśli jednak mam rację, to nie wiem co to mogłoby być...
Rodzina kaczek płynąca Prądnikiem w Ojcowskim Parku Narodowym.
Kilkukrotnie natknąłem się też na kozice w naszych Tatrach ale z bliska nie udało mi się żadnych sfotografować :-/ Mam na kilku zdjęciach kozice ale są na tyle daleko, że nie ma się czym za bardzo chwalić... Na przykład tutaj... całe stado:
Mogę dorzucić jeszcze motyle z Gór Bialskich.
Oraz ptaszka na szczycie Kościelca!
Przypomniało mi się jeszcze, że po czeskiej stronie Gór Złotych też co nieco złapałem w obiektyw:
Trzmiele podczas pracy.
Padalec
Pomrów błękitny
Skrzek
Kijanki
Żaba
To chyba nie jest wiewiórka. Jeśli jednak mam rację, to nie wiem co to mogłoby być...
Rodzina kaczek płynąca Prądnikiem w Ojcowskim Parku Narodowym.
Kilkukrotnie natknąłem się też na kozice w naszych Tatrach ale z bliska nie udało mi się żadnych sfotografować :-/ Mam na kilku zdjęciach kozice ale są na tyle daleko, że nie ma się czym za bardzo chwalić... Na przykład tutaj... całe stado:
Mogę dorzucić jeszcze motyle z Gór Bialskich.
Oraz ptaszka na szczycie Kościelca!
Dzikie zwierzęta
Ej chyba macie dobre zoomy w aparatach albo czymś karmicie te zwierzęta . Jak ostatnio przeszedłem się koło stawów to zanim jeszcze byłem w stanie coś ujrzeć zza trzcin to tego już nie było.
-
- User
Dzikie zwierzęta
to jest fragment filmu "Mój przyjaciel orzeł", który miał premierę w maju'16.PermanentTravel pisze:Warto zobaczyć:
orzeł próbuje upolować kozicę górską
-
- User
Dzikie zwierzęta
Na ostatnim zdjęciu to rój pszczół? Jak blisko byłeś?
Dzikie zwierzęta
Chyba tak.PermanentTravel pisze:Na ostatnim zdjęciu to rój pszczół?
Znalezisko siedziało sobie na drzewie w Bastei (Szwajcaria Saksońska) obok platformy widokowej.
Jakieś 15 metrów.PermanentTravel pisze:Jak blisko byłeś?
Zoom w aparacie w miarę dobry.
Dzikie zwierzęta
Takie cudo stanęło mi dziś na drodze <lol>
Dzikie zwierzęta
To chyba jest jastrząb. Dopiero uczy się latać.
Dzikie zwierzęta
A to dziki zwierz bo wygląda jakby zamieszkał u kogoś na podwórku?
Dzikie zwierzęta
Dziki, dziki
Na terenie firmy, w której pracuję jest sporo drzew, można powiedzieć taki mały las, prawdopodobnie gdzieś tam jest gniazdo, muszę to w jesieni, jak opadną liście poobserwować. Maluch chyba wypadł z gniazda lub dostał prikaz, że ma się w końcu nauczyć latać i tym sposobem znalazł się w pobliżu zabudowań Dzisiaj go nie widziałam.
Na terenie firmy, w której pracuję jest sporo drzew, można powiedzieć taki mały las, prawdopodobnie gdzieś tam jest gniazdo, muszę to w jesieni, jak opadną liście poobserwować. Maluch chyba wypadł z gniazda lub dostał prikaz, że ma się w końcu nauczyć latać i tym sposobem znalazł się w pobliżu zabudowań Dzisiaj go nie widziałam.
-
- User
Dzikie zwierzęta
Bóbr
-
- User
Dzikie zwierzęta
Zaległe trofea z Pienin (koni, krów, owiec, baranów i psów pasterskich nie zamieszczam )
Coś z pasikonikowatych nad Przeł. Snozka
Łania na polanie Wyrobek
Kaczki na Dunajcu
Kilka motyli z Uroczyska Zaskalskiego
3 Rusałki Admirał
Rusałka Pokrzywnik
Rusałka Żałobnik
Paź Królowej
Coś z pasikonikowatych nad Przeł. Snozka
Łania na polanie Wyrobek
Kaczki na Dunajcu
Kilka motyli z Uroczyska Zaskalskiego