Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!
Mapa drukowana czy cyfrowa?
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Co lepiej sprawdza się na wycieczce? Klasyczna mapa papierowa czy aplikacja na smartfona? Prawdę mówiąc jestem w tym względzie tradycjonalistą i nigdy jakoś nie przemawiały do mnie mapy w wersji cyfrowej. Te zwykłe mają chyba więcej szczegółów i jest możliwy szerszy ogląd obszaru po którym wędrujemy. Z drugiej strony przy złych warunkach atmosferycznych szybko się niszczą...
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
Jak dla mnie to papierowa - w wersji laminowanej rzecz jasna. <tak>
W domu przed biurkiem cyfrowe uzupełniają wiedzę i są ogólnie ok.
Jednak w terenie cyfrowe nie sprawdzają się, bo często korzystają z transmisji danych, czy GPS (połączenie potrzebne do ustalenia aktualnego położenia lub dalszej nawigacji). W dzikim terenie wszelkie nowinki techniczne, o czym już kilka razy przekonałem się na własnej skórze, zawodzą.
W domu przed biurkiem cyfrowe uzupełniają wiedzę i są ogólnie ok.
Jednak w terenie cyfrowe nie sprawdzają się, bo często korzystają z transmisji danych, czy GPS (połączenie potrzebne do ustalenia aktualnego położenia lub dalszej nawigacji). W dzikim terenie wszelkie nowinki techniczne, o czym już kilka razy przekonałem się na własnej skórze, zawodzą.
Przychylam siÄ™ do zdania turysty. Papierowa u mnie rzÄ…dzi, a nowoczesna technika jest fajna, przyjemna i ... zawodna.
Ja jestem za mapami papierowymi, ewentualnie z uzupełniającym kompasem. Obejmują większy teren, zawierają więcej szczegółów i dużo mniej kosztują (tj. w porównaniu z odbiornikiem GPS). To, że mapa papierowa w wyniku użytkowania się niszczy nie ma dla mnie znaczenia, bo w dzisiejszych czasach mapy się szybko deaktualizują. Co po mapie niezniszczonej, jeśli jest już nieaktualna?
- petruss1990
- Ekspert
Dla mnie też TYLKO papierowa. Nigdy się nie rozładuje, a jak się zgubi to mniej szkoda...
- PermanentTravel
- Zaawansowany
Ja również jestem zwolennikiem map drukowanych w wersji laminowanej. Oczywiście może być też zwykła papierowa, ale kiedy chodzi o miejsca, o których wiem, że będę do nich wracał, wybieram raczej mapę laminowaną. Nie chodzi wcale o to, żeby była ona wieczna, tylko żeby nie przecierała się na zgięciach i nie rozmokła przy kontakcie z wilgocią.
Tak czy inaczej, papierowa czy laminowana, mapa drukowana niepodważalnie rządzi! Jak już powiedziano wyżej - posiada więcej szczegółów, łatwiej się w niej zorientować, jest dużo bardziej czytelna, no i przede wszystkim nie rozładowuje się.
Niemniej jednak, czasami warto zaopatrzyć siÄ™ także w cyfrowÄ… wersjÄ™ mapy... jako backup... i nie mówiÄ™ tutaj wcale o wersjach pÅ‚atnych. KorzystajÄ…c z urzÄ…dzenia mobilnego, które weÅ
Tak czy inaczej, papierowa czy laminowana, mapa drukowana niepodważalnie rządzi! Jak już powiedziano wyżej - posiada więcej szczegółów, łatwiej się w niej zorientować, jest dużo bardziej czytelna, no i przede wszystkim nie rozładowuje się.
Niemniej jednak, czasami warto zaopatrzyć siÄ™ także w cyfrowÄ… wersjÄ™ mapy... jako backup... i nie mówiÄ™ tutaj wcale o wersjach pÅ‚atnych. KorzystajÄ…c z urzÄ…dzenia mobilnego, które weÅ