Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Podróże z dzieckiem

Opinie, wskazówki.
Regulamin forum
Polecane miejsca, np. kawiarnie, hotele, itp. dodajemy do danego regionu w dziale "Polska". Zakaz umieszczania linków do komercyjnych stron www (reklam i ogłoszeń)!
Awatar użytkownika
Fromena
Zaawansowany

Podróże z dzieckiem

Post autor: Fromena »

Coraz częściej można spotkać rodziców z małymi dziećmi podczas wyjazdów wakacyjnych i innych, zwiedzających nie tylko miasta ale również szlaki górskie.

Co myślicie o zabieraniu dzieci na różnego rodzaju wyjazdy? Planując taką podróż o czym warto pamiętać? Może polecacie ciekawe miejsca z udogodnieniami wszelkimi dla dzieci jak i rodziców?

A także porozmawiajmy o przydatnym sprzęcie ;-)

Czekam na Wasze odpowiedzi :-)
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))
Awatar użytkownika
ziuba
Stały bywalec

Re: Podróże z dzieckiem

Post autor: ziuba »

Rodzicie musza mieć naprawdę dużo wiary, że dzieciaczki dadzą radę, przejśc jakiś szlak...lubie podziwiac takie rodziny na szlaku, ale jak to wygląda od wewnatrz to nie wiem...zazwyczaj tata jest obładowany: smakołykami, higienicznymi przyborami, zabawkami, pluszakami:)
"Świat jest jak księga, kto nie podróżuje...czyta jakby tylko jedną stronę"
Awatar użytkownika
Fromena
Zaawansowany

Post autor: Fromena »

Ja zmieniłam swoje zdanie po tym jak w mojej rodzinie pojawiło się kilka małych człowieczków.

Kilka razy byłam na wycieczce z rodzinami z małymi dziećmi. Uważam to trochę za głupotę bo właśnie tak jak napisała ziuba ojciec najczęściej obładowany torbami bo wiadomo trzeba mieć niemalże wszystko. Okropna męka w autokarze kiedy dziecko chce spać a reszta się bawić. Plan wycieczki też raczej nie dostosowany dla nich. Albo się nudziły kiedy przewodnik coś opowiadał albo biegały w muzeum i wypraszano rodziców. Wspomnienia dla dzieci- żadne, dla rodziców- większe zmęczenie jak w normalnym dniu.

A teraz to co obserwuję w swojej rodzinie ;-) być może jest to spowodowane nadmierną wrażliwością rodziców :roll: ale o turystyce raczej mówić nie można. Każdy wyjazd jaki był w planach nie znalazł finału bo oni nie zostawią dziecka z dziadkami. Chętnie by zabrali je ze sobą, ale w hotelach dla dziecka są złe warunki. Bo dziecko jest nauczone być w domu i może trudno znieść zmianę otoczenia i wiele, wiele innych czynników. Szczerze powiedziawszy to jestem załamana jak tego słuchać. :shock:
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))
Awatar użytkownika
betinka
Początkujący

Post autor: betinka »

Nie zgadzam się z tym co zostało napisane. Sama mam troje dzieci i uważam, że to rodzice poiwnni wiedzieć jak i czym zainteresować sowje dzieci. Jeśli zabiera siędo muzeum trzyletnie dziecko, to rzeczywiście może się nudzić, dlatego trzeba mu zapewnić rozrywki dostosowane do jego wieku. Albo wybeirać miejsca zgodne z zainteresowaniami. Poza tym jeśli gdzieś wybieramy się w góry, to każdy ma swój plecak, a w nim wodę, kanapkę, chusteczki, batonika (wiadomo że wtedy plecak łatwiej się niesie) i nikt nie narzeka.
Awatar użytkownika
Gniewko
Zaawansowany

Post autor: Gniewko »

Wszystko zależy od wieku dziecka. Na razie nie wyobrażam sobie wycieczki autokarowej. Samochodem owszem. Mój smyk ma dopiero 14 miesięcy i na razie nie planuję dłuższych wycieczek, choć niedawno pojechaliśmy na weekend do Krynicy i było wspaniale. Synkowi się podobało. Przy posiłkach był duszą towarzystwa :). Towarzystwo było wyrozumiałe i bardzo pomocne.

Pozdrowka