Postaw mi kawę na buycoffee.to
Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od ponad 15 lat!

Korona Beskidów - jest ciekawie!

Ciekawe miejsca w Beskidach Zachodnich, Gorcach.
Awatar użytkownika
Adler
Administrator

Korona Beskidów - jest ciekawie!

Post autor: Adler »

Creamcheese wspominał już w tym wątku o "Koronie Beskidów", czyli możliwości zdobycia odznaki w nagrodę za zdobycie 10 najwyższych szczytów beskidzkich. Patronem tego przedsięwzięcia jest bocheński oddział PTTK.
Okres zdobywania niniejszej odznaki jest nieograniczony !!

Lista 10 najwyższych szczytów (wg. pasm górskich):

Beskid Śląski - Skrzyczne (1257 m)
Beskid Mały - Czupel (933 m)
Beskid Żywiecki - Babia Góra (1725 m)
Beskid Makowski - Lubomir (904 m)
Beskid Wyspowy - Mogielica (1179 m)
Gorce - Turbacz (1310 m)
Beskid Sądecki - Radziejowa (1262 m)
Pieniny - Wysoka (1050 m)
Beskid Niski - Lackowa (997 m)
Bieszczady - Tarnica (1346 m)

W tych pasmach górskich zdecydowanie czuję się najlepiej, zarówno pod względem krajoznawczym (turystycznym), jak i fizycznym (kondycja). A jak z tym u Was? <mysli>

Możecie tu także dodać swoje własne propozycje ciekawych miejsc/miejscowości, szlaków turystycznych leżących nieopodal wspomnianych szczytów. W ten sposób powstanie kompendium wiedzy o danym paśmie górskim/regionie. <tak>

Zachęcam wszystkich do wymiany opinii i doświadczeń - tym razem w klimacie beskidzkim...
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert

Re: Korona Beskidów - jest ciekawie!

Post autor: creamcheese »

Idąc Głównym Szlakiem Beskidzkim można zdobyć tylko 4 szczyty z korony (Tarnica - w pobliżu, Radziejowa, Turbacz i Babia Góra), do tego dodajmy 2 na Małym Szlaku Beskidzkim (Czupel - troszkę obok szlaku i Lubomir). Pozostałe szczyty są poza głównymi szlakami...choć nie do końca!!
Polecam szlak graniczny...w różnych kolorach...od Rawek idziemy niebieskim aż pod Wysową, później czerwonym słowackim i zielonym polskim (po drodze wchodząc na Lackową), dalej znów czerwonym słowackim w okolice Leluchowa. Tu kończą się znaki na granicy (granica biegnie Popradem).
Dalszy ciąg znakowanej szlakami granicy zaczyna się w okolicach Piwnicznej, zielony szlak prowadzi do Obidzy, gdzie zmieniając kolor na niebieski dochodzimy pod Wysoką i dalej do Szczawnicy...tutaj wzdłuż Dunajca (do Czerwonego Klasztoru) biegnie czerwony słowacki, ale to można sobie darować - asfalt i szuter - i przejechać rowerkiem do Sromowic.
Tutaj zaczyna się Spisz, a dalej na południe Tatry, gdzie od Świnicy do Ciemniaka idziemy czerwonym a po małej przerwie od Bystrej do Wołowca czerwonym i dalej niebieskim na Grzesia.
Babia Góra to początek granicy ze szlakiem czerwonym...do Trzech Kopców, skąd niebieskim do Zwardonia, a po krótkiej przerwie ze Stożka na Czantorię (znów czerwony).
Tak mniej więcej wyglądają szlaki graniczne w naszych Beskidach (pominąłem jakieś szczątkowe, krótkie odcinki)...ale nie o tym miała być mowa!
Do Korony Beskidów brakuje nam Skrzycznego i Mogielicy...ale, że nie leżą one w pobliżu GSB, MSB czy granicznego, to trzeba się na nie wybrać ...przy innej okazji :)

Gorąco polecam chodzenie granicznymi (jestem ich fanem), choćby ze względu (na większej ich części) na panujący spokój i ciszę. Rzadko spotykani turyści, częściej pogranicznicy, drwale...a prócz tego...łatwiej się orientować ze względu na oznakowanie...słupkami granicznymi.

Podobnie można iść granicą w Sudetach...ale o tym innym razem

(powyższe pisane w zasadzie na podstawie kilometrów jakie mam w nogach na GSB, MSB i na granicy; e-turystykę uprawiałem tylko na niewielkim odcinku Tatr Zachodnich i kawałku granicy w Beskidzie Niskim - ale obie trasy zaplanowane na 2014 :) )
"Człowiek potyka się nie o góry, a o kretowiska"
Konfucjusz
Awatar użytkownika
Comen
Moderator

Post autor: Comen »

Z tego co pamiętam w Beskidzie Niskim szlak niebieski trochę kluczy i omija spore odcinki granicy tak że trzeba mieć świadomość że jest to raczej szlak podgraniczny niż biegnący granicą cały czas
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
łapka24
Początkujący

Post autor: łapka24 »

Skoro na liście mamy czupel to proponuję trasę Hrobacza Łąka-Magurka-Czupel-Rogacz. Szlak nie jest wymagający, a przy dobrej pogodzie widoki są naprawdę przepiękne :)
Awatar użytkownika
creamcheese
Ekspert