Kuchnia świata

Ogólne dyskusje o turystyce.
JulSon60

Kuchnia świata

Post autor: JulSon60 » 28 paź 2014, o 13:58

Smaczene mniam mniam

Adler
Site Admin
Site Admin
Posty: 11877
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Kuchnia świata

Post autor: Adler » 4 lis 2014, o 18:32

No to jeszcze typowy dla Wiednia "Wiener Schnitzel", zamówiony w wiedeńskich restauracjach. <mniam>
Dodam, że surówki u nas w kraju zdecydowanie smaczniejsze.
DSC05659.JPG
DSC05505.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

cmaMo79

Kuchnia świata

Post autor: cmaMo79 » 5 lis 2014, o 15:27

Ja polecam kaczkę i barszcz ukraiński m gessler :)

sylwuS85

Kuchnia świata

Post autor: sylwuS85 » 30 lis 2014, o 09:39

Polecam grecką zupę ze świeżych pomidorów :) :) :)

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin
Jr. Admin
Posty: 7688
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Kuchnia świata

Post autor: Comen » 7 kwie 2015, o 11:52

A ze świątecznych frykasów w tym roku na smaczek serek Bresse Bleu. Pochodzi z francuskiego regionu położonego między Saoną a górami Jura. Nie jest to produkt z jakąś kilkusetletnią tradycją jak dajmy na to Camembert czy Rochefort. Oblany jest białą pleśnią ale wewnątrz ma oczywiście także niebieskie żyłki. Jak na ser błękitny jest jednak dosyć łagodny w smaku. Pasuje dobrze do owoców, ale także i mięs. Myślę że dobry byłby z winem Beaujolais (tak kombinując regionalnie). Ja akurat połączyłem go ze słodkimi brzoskwiniami z zalewy. Jest dość miękki i w temperaturze pokojowej łatwo się topi przyjmując konsystencję pasty.
Obraz 005.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Donator
Donator
Posty: 6879
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Kuchnia świata

Post autor: gar » 8 kwie 2015, o 18:33

Święta (na Podhalu) spędzone pod wpływem bundzu, czyli białego, słodkawego sera o zwartej konsystencji. Pychota, jak zwykle - może dlatego, że z pewnego źródła.

timon

Kuchnia świata

Post autor: timon » 30 cze 2015, o 13:45

Co trzeba spróbować będąc w Portugalii? Znajomi podpowiedzieli że na pewno Queijada i Pasteis de Belem jeśli chodzi o słodkości. Jakie są tradycyjne dania tego kraju? Miejscowości jakie zamierzamy odwiedzić to Porto i Lizbona.

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin
Jr. Admin
Posty: 7688
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Kuchnia świata

Post autor: Comen » 30 cze 2015, o 19:08

Na oko coś z morza. Owoce morza w różnych zestawach: langusta z Peniche, małże zwane ameijoa, choco frito czyli mątwy smażone w głębokim tłuszczu (ponoć najlepsze podają w Setubal). Ryby - np. grillowane sardynki, dorsz czyli słynny bacalhau przyrządzany na tysiąc sposobów, caldeirada czyli zupa ze świeżych ryb z dodatkiem warzyw, ziemniaków, i kiełbasy chorizo.
Z zup także caldo verde - jarzynówka na bazie ziemniaków i zielonej kapusty, to bardziej na północy, czyli w okolicach Porto.
Feijoada czyli jeszcze jeden symbol kulinarny Portugalii danie na bazie fasoli, kawałków mięsa, kiełbasek, wedzonych ozorków itp. - coś jak nasz gulasz.
Jak coś ekscentrycznego to proponuję Morcela com ananas czyli rodzaj smażonej kiszki duszonej następnie z plastrami ananasa
Wina to wiadomo: Porto, Madera... dobry jest także Muskat z Serra Arrabida a na północy młode wino tzw. vinho verde
Sery: z Azorów (Ilha), niewielkie słodkie serki z Tomar, górskie owcze.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Comen
Jr. Admin
Jr. Admin
Posty: 7688
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Kuchnia świata

Post autor: Comen » 23 wrz 2018, o 21:45

Trippa a la Fiorentina czyli flaczki po toskańsku w sosie pomidorowym i wywarze z jarzyn (marchwi i selera naciowego). Z przepisu zrobione w domu. Tam nie zamówiłem, ale chodziło za mną ;P
Trippa.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
gar
Donator
Donator
Posty: 6879
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Kuchnia świata

Post autor: gar » 24 wrz 2018, o 09:04

Ostatnio będąc na terenie Węgier była chwilka czasu aby waybrać się na somlói galuszka, czyli deser z biszkoptem, budyniem czekoladowym i bitą śmietaną. Bardzo dobre !

Palac-Romantyczny
User
User
Posty: 83
Rejestracja: 31 lip 2017, o 23:02

Re: Kuchnia świata

Post autor: Palac-Romantyczny » 26 mar 2019, o 17:06

Warto próbować różnych narodowych potraw - zawsze jest szansa dzięki temu na poszerzenie naszego normalnego menu i jadłospisu. Potem możemy pochwalić się tym przed gośćmi których zapraszamy :)

Awatar użytkownika
gar
Donator
Donator
Posty: 6879
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia świata

Post autor: gar » 19 sie 2019, o 17:26

Nie wiem czy to tylko moje wrażenie, ale od czasu do czasu zdarza mi się coś zjeść w kanjpach wegetariańskich i wydaje mi się, że to co podają jest bardzo często albo za ostre albo zdecydowanie zbyt mocno doprawione. Też macie takie doświadczenia czy tylko ja trafiam do takich kucharzy ?

turystka_majka
User
User
Posty: 3
Rejestracja: 26 sie 2019, o 08:02
Lokalizacja: Gdańska

Re: Kuchnia świata

Post autor: turystka_majka » 26 sie 2019, o 08:04

Ja mogę polecić gruzińską kuchnię. Zakochałam się po ostatniej wyprawie. Sama już nawet patrzyłam na różne przepisy. Jak odkopię zdjęcia z podróży to załączę fotki.

Awatar użytkownika
gar
Donator
Donator
Posty: 6879
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia świata

Post autor: gar » 26 sie 2019, o 14:13

Kuchnia gruzińska najlepsza jest w Gruzji. U nas nie wyjdzie to samo, bo robimy te same potrawy z innych składników. Co nie oznacza, że te robione w Polsce będą złe.

Jan M.
Donator
Donator
Posty: 136
Rejestracja: 10 lut 2017, o 08:37
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Kuchnia świata

Post autor: Jan M. » 26 sie 2019, o 15:44

gar pisze:
26 sie 2019, o 14:13
Kuchnia gruzińska najlepsza jest w Gruzji. U nas nie wyjdzie to samo, bo robimy te same potrawy z innych składników. Co nie oznacza, że te robione w Polsce będą złe.
Będac w Wysowej (dla niezorientowanych Beskid Niski) zagladnij do Chutoru Grzegorza, typowa kuchnia gruzińska,
mnie tam smakuje, choć osobiście nie będąc w Gruzji nie mam skali porównawczej.

Awatar użytkownika
gar
Donator
Donator
Posty: 6879
Rejestracja: 5 sty 2014, o 23:45
Lokalizacja: Śląsk

Re: Kuchnia świata

Post autor: gar » 26 sie 2019, o 22:47

Tak jak pisałem - to może, a nawet powinno być smaczne, ale nie będzie tak dobre jak w danym kraju (w tym przypadku w Gruzji).

Awatar użytkownika
petruss1990
Donator
Donator
Posty: 763
Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin

Re: Kuchnia świata

Post autor: petruss1990 » 20 cze 2022, o 22:46

Podbiję zapomniany temat. Jak wiadomo przybyło do nas wielu Ukraińców. Pierogi są u nich dość powszechnym daniem i nie obrażają się na "ruskie", ale są zaskoczeni, że dodajemy twaróg. U nich ruskie są z samymi kartoflami.
Ciekawią mnie miny tych co trafili na Podkarpacie, tam dodaje się jeszcze miętę...

Przy okazji szkoda, że temat przepadł. Przecież podróżując, nawet palcem po mapie, próbujemy różnych smakołyków. I jedzeniowych i alkoholowych... Ja odkrywam świat destylatów...

Adler
Site Admin
Site Admin
Posty: 11877
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Re: Kuchnia świata

Post autor: Adler » 20 cze 2022, o 23:28

petruss1990 pisze:
20 cze 2022, o 22:46
Ciekawią mnie miny tych co trafili na Podkarpacie, tam dodaje się jeszcze miętę...
To ciekawostka, nie wiedziałem. W której części Podkarpacia?

Awatar użytkownika
petruss1990
Donator
Donator
Posty: 763
Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin

Re: Kuchnia świata

Post autor: petruss1990 » 20 cze 2022, o 23:32

Tarnobrzeskie. Zetknąłem się z taką wersja w akademiku... Imię była to pojedyncza degustacja.

Adler
Site Admin
Site Admin
Posty: 11877
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Re: Kuchnia świata

Post autor: Adler » 20 cze 2022, o 23:33

Zapytam Yoanę, bo to jej tereny. Nie wspominała. (T)

Awatar użytkownika
petruss1990
Donator
Donator
Posty: 763
Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin

Re: Kuchnia świata

Post autor: petruss1990 » 20 cze 2022, o 23:37

A yoanna, nie jest też z lubelskiego?

Adler
Site Admin
Site Admin
Posty: 11877
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Re: Kuchnia świata

Post autor: Adler » 20 cze 2022, o 23:38

Z powiatu tarnobrzeskiego.

Awatar użytkownika
petruss1990
Donator
Donator
Posty: 763
Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin

Re: Kuchnia świata

Post autor: petruss1990 » 21 cze 2022, o 09:26

O, to będzie sprawdzenie u źródła.

Awatar użytkownika
Yoana
User
User
Posty: 1848
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Kuchnia świata

Post autor: Yoana » 21 cze 2022, o 20:41

Nie potwierdzam, nie słyszałam. :)
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek