Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!

Kuchnia świata

Ogólne dyskusje o turystyce.
Donna
User
Posty: 200
Rejestracja: 8 lut 2011, o 14:00

Kuchnia świata

Post autor: Donna » 16 mar 2011, o 13:29

W temacie porozmawiajmy o kuchni, potrawach, przysmakach różnych krajów jak i Polski.
Co jedliście (nazwa potrawy) i gdzie? co Wam smakowało i co polecacie?
A żeby temat urozmaicić - mogą być fotki potraw.

Awatar użytkownika
figamaga
User
Posty: 414
Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:19
Lokalizacja: Małopolska

Re: Kuchnia świata

Post autor: figamaga » 17 mar 2011, o 17:46

Kibiny (karaimskie pierogi) w Trokach na Litwie. Do tego ziołowa wódka. Coś pysznego!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Adler » 20 mar 2011, o 16:24

Apfelstrudel - austriacki przysmak, polecam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
figamaga
User
Posty: 414
Rejestracja: 5 paź 2010, o 21:19
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: figamaga » 22 mar 2011, o 19:38

Freak pisze:Apfelstrudel - austriacki przysmak, polecam!
Oj tak! A w sumie dość prosty w wykonaniu.

Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert
Posty: 1889
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: Yoana » 22 mar 2011, o 21:32

To ja przedstawię tradycyjne danie ukraińskie nietypowo podane- kapuśniak :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Adler » 27 mar 2011, o 14:26

Szczególnie lubiany przeze mnie Schwarzwälder Kirschtorte (pochodzący z Niemiec, z Badenii-Württembergii).
Koniecznie podawany na zimno, nawet w wersji tortu lodowego... :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
ziuba
User
Posty: 154
Rejestracja: 22 wrz 2010, o 18:18
Lokalizacja: Podkarpacie

Post autor: ziuba » 28 mar 2011, o 19:36

Ja przesyłam rybke z Krasiczyna:)))w sosie szafranowym...była niesamowita!!!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Świat jest jak księga, kto nie podróżuje...czyta jakby tylko jedną stronę"

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Post autor: Adler » 3 maja 2011, o 21:07

Berliński specjał:

Currywurst (Kiełbasa w sosie curry) + smażone ziemniaki

W weekend rozkoszowałem się tą potrawą kilka razy :-D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
amber
User
Posty: 789
Rejestracja: 20 paź 2011, o 21:26
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Kuchnia świata

Post autor: amber » 6 sty 2012, o 23:44

hmm oj jeść to ja lubię :)
W każdym bądź razie w Hiszpanii warto spróbować pealle. I każdy może znaleźć coś dla siebie. Nie tylko z mięsem czy owocami morza ale też wegetariańskie.

Na Węgrzech gulasz... tylko jak dla mnie wciąż mało ostry :)

A jak zawitacie w Bieszczady to warto spróbować fuczków :)
A i dla miłośników pierogów polecam "pierogi łemkowskie", bądź też "pierogi ciśniańskie"... dodawany jest tam bundz czy też czosnek niedźwiedzi (który jest dość popularną rośliną w Bieszczadach)

Awatar użytkownika
Fromena
User
Posty: 384
Rejestracja: 7 mar 2011, o 18:48
Lokalizacja: Roztocze;)

Re: Kuchnia świata

Post autor: Fromena » 13 sty 2012, o 23:20

Na Węgrzech- kasztany jadalne :-)

Do dziś pamiętam ten nieziemski smak :-D

Obrazek
.....Lubię wracać tam, gdzie byłam już.......:))

Awatar użytkownika
amber
User
Posty: 789
Rejestracja: 20 paź 2011, o 21:26
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Kuchnia świata

Post autor: amber » 17 sty 2012, o 16:40

Dziś odwiedziły mnie Dunki, które robią jakiś projekt kulinarny o Polsce. Poprosiły bym zgotowała tradycyjne dania czyli rosół i schabowy z ziemniakami :) hehe
No ale oczywiście poczęstowałam je jeszcze bigosem i pierogami :)
Były zachwycone :)

Awatar użytkownika
petruss1990
Ekspert
Posty: 1132
Rejestracja: 15 maja 2011, o 16:58
Lokalizacja: Hrubieszów/Lublin

Re: Kuchnia świata

Post autor: petruss1990 » 17 sty 2012, o 22:17

Trzeba było jeszcze dodać. że po spożyciu iście polski napitków z rana można do bigosu dolać wody, podgrzać i zjeść akademicki Kapuśniak 8-) .
Nie można kochać ojczyzny, nie kochając miejsca, w którym się człowiek urodził...

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9636
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Coś smacznego z podróży

Post autor: Comen » 20 mar 2012, o 08:44

Chciałbym abyśmy w tym wątku opisywali swoje najbardziej egzotyczne potrawy, które jedliśmy w czasie naszych wycieczek. A może ktoś zna nawet przepis :-P
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
amber
User
Posty: 789
Rejestracja: 20 paź 2011, o 21:26
Lokalizacja: Bieszczady

Re: Kuchnia świata

Post autor: amber » 20 mar 2012, o 18:44

W Finlandii Finowie ugościli nas krajalanpiirakka :)
Coś "ala" pierogi z ryżem w środku z pastą jajeczna na górze. Brzmi dziwnie - ale smakuje rewelacyjnie:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Re: Kuchnia świata

Post autor: Adler » 21 wrz 2013, o 18:03

Temat trochę zakurzony, a szkoda, bo ciekawy. :)


Kolejny przykład z krajów niemieckojęzycznych.
Fondue (Szwajcaria), czyli stopiony ser (różne gatunki, sery żółte) z dodatkiem czosnku, całość podgrzewana. Do tego bagietka lub świeży, jasny chleb. <tak>
Fondue.jpg
Zachęcam wszystkich do publikowania kolejnych przykładów z kuchni światowej (z naszych podróży).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
yaretzky
Ekspert
Posty: 1470
Rejestracja: 16 wrz 2013, o 08:39
Lokalizacja: Dolnośląskie

Re: Kuchnia świata

Post autor: yaretzky » 21 wrz 2013, o 20:09

No to ode mnie "Słońce nad Bornholmem" !!!
"Słońce nad Bornholmem" - wędzony śledź z solą, solone masło, rzodkiewki, szczypiorek, surowe żółtko jajka i ciemne pieczywo - jedyny taki zestaw (i jedyny taki smak) na świecie !!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Comen
Moderator forum
Posty: 9636
Rejestracja: 30 maja 2011, o 00:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Kuchnia świata

Post autor: Comen » 21 wrz 2013, o 20:24

Przemek pisze: Fondue (Szwajcaria), czyli stopiony ser (różne gatunki, sery żółte) z dodatkiem czosnku, całość podgrzewana. Do tego bagietka lub świeży, jasny chleb. <tak>
Odnośnie fondue to bardzo często dodaje się do niego białe wino, a znałem też takich "Szwajcarów" którzy nie obawiali się rozcieńczyć w serze swojskiego "Górala". :)
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Gollum
Ekspert
Posty: 1081
Rejestracja: 28 lip 2012, o 09:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchnia świata

Post autor: Gollum » 21 wrz 2013, o 21:36

W Czechosłowacji były knedliki. Po pierwszym skosztowaniu pół grupy dostała rozwolnienia... Ale kilku (w tym mnie) posmakowały i potem domagaliśmy się knedlików z gulaszem. domu robiłem toto, ale to nie było to. W NRD (było takie państwo) próbowałem wspominane już currywurst. Nie pamiętam specjalnie jak smakowały, bo bardziej mnie interesowały podające je apetyczne Kubanki i Angolanki. Ale z pewnością były jadalne. Na Ukrainie to były czebureki, ostre mięsne pierogi smażone na tłuszczu. Równie dobre i we Lwowie i na Krymie. Robiliśmy je potem w domu i także były dobre. Na Litwie (polskiej) próbowałem tamtejszego chleba, czarnego i o średnicy metra. I kresowej słoniny, moczonej w occie, miękkiej jak masło. No i na całym radzieckim wówczas wschodzie do wszystkiego dodawana była śmietana w stakancziku. Postawiona w niej łyżka nie miała prawa drgnąć. Trzeba też było spróbować suszonej ryby. Mówiąc delikatnie, nie jest to moja ulubiona potrawa. W ustach zostaje niezbyt przyjemny posmak surowej ryby. zabija je dopiero z trudem dość duża ilość alkoholu.
Z kolei w zachodnich Niemczech zmogłem klasyczną bawarską golonkę, oczywiście z paulanerem. A że byłem w Bonn, powyżej Linii Białej Kiełbasy (rzeka Men), gdzie się jej nie jada, to zjedliśmy. Nie ma to nic wspólnego w polska kiełbasą białą. Jest to rzeczywiście białe i całkiem dobre. Ale jeszcze lepsza (moim zdaniem) jest kiełbasa brunszwicka, czyli mocno zmielone surowe mięso zapakowane do kiszki. W smaku podobne do naszego tatara. W Badenii jadłem coś dziwnego; Było to coś pośredniego pomiędzy opłatkiem a podpłomykiem, cieniutkie karteczki formatu coś z 10x15 cm. Każda z inną "omastą" a było ich 14. Początkowo sądziliśmy, że wyjdziemy głodni, ale po połowie dziewczyny odpadały, do dziesięciu niewielu dociągnęło, a czternastego w stanie zjeść byli nieliczni. Bardzo smakowały mi niemieckie sałatki składające się niemal wyłącznie z kartofli i octu winnego. Wiele razy próbowałem zrobił toto w domu, ale za każdym razem okazywało się, ze to nie to.
Po drugiej stronie Renu, w Alzacji, podano nam coś, na coś wegetarianie spojrzeli z przerażeniem. Coś ze trzy kartofelki, a do tego cała masa smażonych i pieczonych kiełbas, boczków, szynek itp.
Z pobytu z Holandii zapamiętam nieuwe hollandse harring, czyli świeży śledź holenderski. Podawany z cebulką i bułką w białych budkach koniecznie z holenderską flagą. Nasze śledzie mają się nijak do tamtego. Śledź holenderski w ogóle nie ma charakterystycznego ostrego posmaku znanego z naszych płatów śledziowych a`la matjas. Bo prawdziwy matjas (to też pomysł holenderski) to ponoć coś jeszcze lepszego od nieuwe hollandse harringa.
Choć w Indonezji nie byłem, ale w Holandii, gdzie mieszka wielu Indonezyjczyków, nabyłem jawajski sos. W butelce jak wino, więc mi współmieszkańcy początkowo próbowali podpijać, słodkie, korzenne, ale gdy się tym polało kurczaka i upiekło, to wychodziło coś wspaniałego.
Na Węgrzech trzeba oczywiście gulasz (ten który ja robię jest równie dobry co oryginalny), placek po węgiersku (ten z Dukli jest równie dobry), ale langosz tu musi być oryginalny, bo w domu nie wychodzi (próbowałem). Podobnie jak w domu nie wychodzą słowackie wyprażany syr ani haluszki z bryndzą.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Re: Kuchnia świata

Post autor: Adler » 21 wrz 2013, o 22:47

Gollum,
poprosimy o zdjęcia.
W tym wątku mimo wszystko chodzi jednak o zobrazowanie naszych doświadczeń kulinarnych (patrz wyżej).

Awatar użytkownika
Yoana
Ekspert
Posty: 1889
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 22:16
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Kuchnia świata

Post autor: Yoana » 19 sty 2014, o 18:06

Muszę powiedzieć, że bardzo mi smakują szkockie "Shortbread". To kruche, maślane ciasteczka. :-)
Ciekawe, czy można je gdzieś kupić u nas? Najbardziej smakują mi ciastka tej marki: KLIK.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Świat jest wspaniałą książką, z której Ci, co nigdy nie oddalili się od domu, przeczytali tylko jedną stronę."
Jesteśmy również tutaj:
Obrazek

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Re: Kuchnia świata

Post autor: Adler » 19 sty 2014, o 22:27

Yoana pisze:Muszę powiedzieć, że bardzo mi smakują szkockie "Shortbread".
Smaczne. Próbowałem kiedyś. <okok>
U nas są dostępne tylko w wybranych hipermarketach.

Awatar użytkownika
ziuba
User
Posty: 154
Rejestracja: 22 wrz 2010, o 18:18
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Kuchnia świata

Post autor: ziuba » 22 sty 2014, o 11:56

Ja bardzo polecam Hamburgery Magdy Gessler, w którymś z odcinków zrobiła rewolucje nie pamiętam juz gdzie, ale stwierdzilismy ze znajomymi ze się skusimy i powiem Wam ze są mega pyszne:)))) Polecam!!!!

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Kuchnia świata

Post autor: Adler » 23 cze 2014, o 19:08

W Niemczech, na Wyspie Tropikalnej tradycyjnie, także i tym razem Currywurst. <mniam>
WP_20140621_011.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Lubel
User
Posty: 154
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 14:25
Lokalizacja: Poznań

Re: Kuchnia świata

Post autor: Lubel » 24 cze 2014, o 08:29

Na co czekasz, wsadzaj na Instagrama :D Ale ogólnie polecam jedzenie w Tropical Islands, byłem tam wiele razy i za każdym razem z kuchni byłem zadowolony.

Awatar użytkownika
Adler
Administrator forum
Posty: 14589
Rejestracja: 19 wrz 2010, o 23:06
Lokalizacja: Galicja

Kuchnia świata

Post autor: Adler » 27 paź 2014, o 16:24

Zestaw typowo wiedeński ("na żywo", w wiedeńskiej kawiarni/hotelu "Sacher"):

- Sacher Torte
- Apfelstrudel
- Wiener Melange
(podwójne espresso z dodatkiem gorącego mleka i bitą śmietaną)
- woda

Smacznego! <mniam>
DSC05243.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ