Strona 2 z 3

Re: Regionalne smakołyki

: 20 cze 2013, o 21:02
autor: Remi
Perła jest mi znana :) i lubiana zwłaszcza Summer :)

Re: Regionalne potrawy

: 20 cze 2013, o 21:03
autor: Adler
Mamy już temat o tym. <tak>
Czytajcie powyżej.

Temat przeniesiony/scalony.

Re: Regionalne potrawy

: 20 cze 2013, o 21:06
autor: mariusz77
Remi pisze:A może jest jakaś Pierkania która od dawien dawna serwuje cebularze??? A ta golonka to w jaki sposób jest przyrządzana?? Choć nie przepadam za tym daniem ;)
Cebularze--z piekarnią serwującą dobre-nie ma sprawy;ale to nie jest regionalna;
Poniekąd regionalne będziesz miała koguty z ciasta z Kazimierza;
Golonka...serwowana jest w Hadesie-dobrej ale drogiej knajpie; A Grześkowiak....legenda Lubelskiej Kultury...lubił ją;więc stąd golonka a la grześkowiak.
ps.cholera...nowi mają przerąbane na Forum...co już im się wydaje;że nowe i ciekawe to zonk...już było <beczy> <beczy>

Re: Regionalne potrawy

: 20 cze 2013, o 21:37
autor: Remi
Miało być smacznie i z przepisami :)

Re: Regionalne potrawy

: 13 paź 2013, o 00:41
autor: Gollum
a` propos cebularza: to jest regionalne. I ponoć nawet już wpisane. Przed wojną Lublin był miastem żydowskim, ze sławną na pół świata uczelnią. KUL powstał tylko dlatego w Lublinie, a nie np. w Pcimiu czy Marwałcie, żeby wbić Żydom szpilę na ich własnym terenie. I lubelscy Żydzi jadali m. in. cebularze. Polacy podpatrzyli to i jeszcze przed wojna zaczęli je piec. Po wojnie Żydów nie stało, ale cebularze się ostały, ba, jeszcze się spopularyzowały. Gdy minister wpadł na pomysł, by rejesetrować te lokalne specjały, cebularz był jako jeden z pierwszych. Ale tu się uaktywniło polskie piekiełko. Bo zaraz część piekarzy (ci z Lublina) zaczęła twierdzić, że oni mają większe prawa do cebularza niż ci z Chełma czy Kodnia. Mało tego, nawet ci z Lublina się pożarli, bo ci z Lubartowskiej i okolic zaczęli mówić, że oni mają większe prawa od tych z LSM.
Zaraz potem ktoś wpadł, że skoro po rejestracji będzie ekstra kasa, to zaraz na głowie będą mieli amerykańskich żydów, którzy zażądają odsypu, wszak to Żydzi wymyślili. I tym sposobem przygotowany do rejestracji już w 2004 roku cebularz, zarejestrowany został dopiero w 2007 roku, i to w Warszawie, a o Brukseli nie ma kto pomyśleć, chyba że wciąż jest strach przed żydami nowojorskimi

Re: Regionalne potrawy

: 7 lut 2014, o 20:55
autor: Yoana
Dzisiaj próbowałam śląskie "Oblaty". Są to regionalne opłatki smakowe. Zdjęcie po powrocie:-)

Re: Regionalne potrawy

: 11 lut 2014, o 14:40
autor: amber
z potraw regionalnych to lubię bardzo jeszcze fuczki.
To kapusta kiszona wymieszana z ciastem naleśnikowym i smażone jak placki ziemniaczane.
Można podawać je na słodko i z sosami wszelkiego rodzaju :)
Danie szybkie, tanie i smaczne :)

Re: Regionalne potrawy

: 11 lut 2014, o 16:22
autor: podrozniczka
Jeśli śląskie przysmaki,to tylko .. rolada,modro kapusta i kluski śląskie. Inne smakołyki z innych regionów - pyszny bigos, gołąbki,filety rybne w warzywach,bądź filety z kurczaka w kapuście. Również smaczną potrawą jest zapiekanka z mielonego mięsa,ziemniaków w plasterkach i żółtego sera - wiórki,lub cienko prokrojone plastry. Chętnie podam przepisy. :>

Re: Regionalne potrawy

: 11 lut 2014, o 22:46
autor: Comen
Na Śląsku Cieszyńskim popularne są placki ziemniaczane z tzw. wyrzoskami. Akurat w Wiśle w odwiedzanej przez nas restauracji ich nie było, chociaż rolada nadziewana była czymś w tym stylu. Wyrzoski są to okrawki szynki, boczku lub schabu, wytapiane lub duszone w przyprawach. Kiedyś przy okazji świniobicia gospodarz częstował wszystkich tego typu przekąską

Regionalne potrawy

: 26 mar 2017, o 13:36
autor: Adler
Żurek Jamnejski - specjał na Pogórzu Ciężkowickim:

Przed:

WP_20170325_13_03_56_Pro.jpg

Po:

WP_20170325_13_20_47_Pro.jpg

Regionalne potrawy

: 28 cze 2017, o 15:04
autor: gar
Ostatnio świetna rzecz, którą udało mi się skonsumować i serdecznie polecam to carpaccio z bizona w świętokrzyskich Kurozwękach (jest tu jedyna w Polsce hodowla bizonów). Smakowa rewelacja.

Regionalne potrawy

: 28 cze 2017, o 21:00
autor: Comen
A jak wygląda cena takiego specjału. Domyślam się, że skoro to taka rzadkość to tanio nie będzie.

Regionalne potrawy

: 29 cze 2017, o 20:50
autor: gar
Jeśli dobrze pamiętam to 23 zł. Czy to tanio czy drogo ciężko powiedzieć.

Regionalne potrawy

: 29 cze 2017, o 21:17
autor: Comen
Przesadnie drogo to nie, chociaż pewnie nie jest to danie obiadowe i "malizną" pachnie ;).

Regionalne potrawy

: 29 cze 2017, o 22:54
autor: gar
Przystawka - dość solidna, ale tylko przystawka.

Regionalne potrawy

: 31 sie 2017, o 22:34
autor: Adler
W Kotlinie Kłodzkiej dość popularne jest ciasto śnieżne.
Na Iglicznej i w Międzygórzu jedliśmy coś takiego.

DSC09475.JPG
IMG_0018.JPG

Regionalne potrawy

: 1 wrz 2017, o 08:54
autor: gar
Wygląda smakowicie. Nie jest to czasem czeska Marlenka ?

Regionalne potrawy

: 8 lis 2017, o 10:13
autor: Ochorowiczowka
Może być to jakaś lokalna odmiana Marlenki, tak samo jak u nas w Wiśle. Nie mniej jednak wygląda bardzo apetycznie :)

Regionalne potrawy

: 20 wrz 2018, o 10:00
autor: Comen
Będąc we Florencji warto skosztować lampredotto. Ta popularna przekąska sprzedawana jest w licznych barach a nawet budkach gastronomicznych w całym mieście. Jest to gorąca kanapka z gotowanym żołądkiem wołowym, polana zielonym sosem na bazie kaparów, sardeli, pietruszki i czosnku i doprawiona pieprzem, oliwą i chilli. Żołądki wyławia się z wywaru i sieka przed włożeniem w bułeczkę. Fastfood z pewnością ciekawszy niż hamburgery z McDonalda lub kebab.

Regionalne potrawy

: 20 wrz 2018, o 15:22
autor: Adler
Próbowałeś?
Jaki koszt?

Regionalne potrawy

: 20 wrz 2018, o 15:43
autor: Comen
3-4 EURO w zależności od miejsca. Zjadliwe. Można jeść od razu, mogą też zapakować na później

Re: Regionalne potrawy

: 26 mar 2019, o 17:08
autor: Palac-Romantyczny
Lokalne potrawy, oraz ich spożywanie to często bardzo ważna część wyjazdu do jakiegoś miejsca. Na pewno warto próbować.

Re: Regionalne potrawy

: 15 lip 2020, o 21:02
autor: Adler
amber pisze:
11 lut 2014, o 14:40
z potraw regionalnych to lubię bardzo jeszcze fuczki.
To kapusta kiszona wymieszana z ciastem naleśnikowym i smażone jak placki ziemniaczane.
Można podawać je na słodko i z sosami wszelkiego rodzaju :)
Danie szybkie, tanie i smaczne :)
Rewelacja. Dziś w Radocynie jadłem te w wersji beskidzkiej z gęstym sosem grzybowym. (M)

IMG_5586.JPG

Re: Regionalne potrawy

: 16 lip 2020, o 23:33
autor: gar
Jak oceniasz ośrodek w Radocynie po "przebudowie" ?

Re: Regionalne potrawy

: 16 lip 2020, o 23:45
autor: Adler
Kilka słów o tym w relacji: viewtopic.php?f=317&t=4478