Forum "Turystycznie" - najciekawsze forum turystyczne w sieci! Już od prawie 15 lat!
Turystyka piwna w Polsce
Turystyka piwna w Polsce
Dodam tylko, że browar z Doliny Strzylawki wypuści niedługo piwo "Porter Galicyjski". Na chłodne wieczory nada się w sam raz. Koło Krosna działa też fajny, malutki browar w Wojaszówce.
Turystyka piwna w Polsce
Browar w Wojaszówce znam - mają swoje 2 lokale. Jeden w Wojaszówce (są pewne minusy knajpa nie jest czynna codziennie, zdarza się jej być zamkniętą za względu na imprezy typu wesela itp., dopiero robią parking), drugi w Rzeszowie (blisko centrum). Piwa ciekawe - warte spróbowania.
Turystyka piwna w Polsce
Po wizycie i zakupach w przybrowarnym sklepie firmowym...
Zapytałem obsługę sklepu i niestety nie ma aktualnie możliwości zwiedzania browaru.
W miniony piątek uszkodzeniu uległ również sprzęt do napełniania piwa. U pewnego gościa wychodzącego ze sklepu, wynoszącego z powrotem trzy puste, plastikowe butelki 1,5l na twarzy widziałem smutek i gniew. <lol>
Zapytałem obsługę sklepu i niestety nie ma aktualnie możliwości zwiedzania browaru.

W miniony piątek uszkodzeniu uległ również sprzęt do napełniania piwa. U pewnego gościa wychodzącego ze sklepu, wynoszącego z powrotem trzy puste, plastikowe butelki 1,5l na twarzy widziałem smutek i gniew. <lol>
Uzupełnię kolejną nowością:Czarny pisze:Dodam tylko, że browar z Doliny Strzylawki wypuści niedługo piwo "Porter Galicyjski".
źródło: portalspozywczy.plBrowar Pilsweizer wprowadza na rynek piwo Biało-Czarne, stworzone specjalnie dla kibiców nowosądeckiego klubu. Biało-Czarny browar będzie miał status oficjalnego piwa kibiców Sandecji a część zysków uzyskanych ze sprzedaży trafi do klubowej kasy.
- Jako browarowi regionalnemu zależy nam na wspieraniu ciekawych inicjatyw w naszym regionie, dlatego gdy powstał pomysł stworzenia piwa dedykowanego Sandecji Nowy Sącz od razu uznaliśmy, że warto go zrealizować. Liczymy na to, że piwo znajdzie uznanie nie tylko wśród najzagorzalszych kibiców Sandecji, ale także szerzej wśród fanów piłki nożnej w całym regionie - mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu Browaru Pilsweizer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Turystyka piwna w Polsce
Czasami można się zdrowo naciąć. Dziś wstąpiłem do jednej z wrocławskich knajp gdzie proponowane piwa ogólnie znane (czyli z wielkich koncernów) oraz piwa rzemieślnicze. Zdecydowałem się na piwo z tej drugiej kategorii o wdzięcznej nazwie "Chmielowy kwartet". Niestety okazało się, że to piwo z Okocimia (koncern Carlsberg). Z chmielem (poczwórnym jak mniemam z nazwy) miało tyle wspólnego co Izolator Boguchwała z Ligą Mistrzów. Proponować coś takiego jako piwo rzemieślnicze to lekka żenada. Moja noga w tej knajpie już długo nie postanie.
Turystyka piwna w Polsce
Browar Miejski w Bielsku-Białej. Świetna miejscówka (Piwowarska 2), super urządzony lokal z klimatem. Wczoraj na kranach było 6 tamtejszych piw (marcowe - lager, pszeniczne, AIPA, pale ale, red ale i milk stout). Smakowo dobre. Ceny 9-11 zł/kufel/0,4 l. Obsługa przyjemna i sprawna.
Turystyka piwna w Polsce
Podobno w kwietniu w Rudzie Śląskiej (w dzielnicy Godula) pojawi się nowa atrakcja turystyczno - smakowa, a mianowicie ma zostać otwarty niewielki browar o nazwie Alternatywa (mają już swoją stronkę - łatwo wyguglać). Mają być ciekawe piwa w różnych stylach. Niecierpliwie czekam na otwarcie.
Turystyka piwna w Polsce
Pierwsze piwo z browaru Alternatywa w Rudzie Śląskiej - Goduli ma się pojawić na rynku 8 kwietnia. Trzeba będzie spróbować. Czekam też na otwarcie lokalu przy browarze (ale to podobno niezbyt szybko nastąpi).
- podroznik89
- User
Turystyka piwna w Polsce
Olsztyński browar Kormoran - nie ukrywam, że często pijam różne jego wersje i bardzo mi smakuje. Polecam zwłaszcza serię podróże Kormorana - można spróbować kilka różnych piw z różnych gatunków.
Turystyka piwna w Polsce
Konkrety proszę. Nazwa piwa, gatunek i wrażeniapodroznik89 pisze: ↑3 maja 2017, o 12:30Olsztyński browar Kormoran - nie ukrywam, że często pijam różne jego wersje i bardzo mi smakuje. Polecam zwłaszcza serię podróże Kormorana - można spróbować kilka różnych piw z różnych gatunków.

Turystyka piwna w Polsce
Zakupiłem ostatnio piwo Sandomierskie (bardzo oryginalne w smaku, więc nie każdemu podejdzie) z piękną nazwą Szaman Łąkowy wyprodukowane w ... Szczyrzycu 

Turystyka piwna w Polsce
Małych browarów i ich wyrobów pojawia się taka masa, że nawet osoby biegłe w temacie zaczynają mieć problemy z ogarnięciem tej rozwijającej się dawnej niszy gastronomicznej. Niestety coraz częściej piwa z małych browarów są coraz mniej charakterystyczne (bezpłciowe) lub za bardzo przekombinowane. Zapewne w najbliższym czasie niektóre z tych niewielkich browarów zaczną kończyć żywot lub zostaną zakupione przez prężniejszych graczy piwnego rynku.
Turystyka piwna w Polsce
Wstąpiliśmy dzisiaj w drodze do Krynicy do sklepu firmowego przy browarze w Siołkowej. Browar i sklep raczej nie zachęcają. 

Turystyka piwna w Polsce
Co takiego nie zachęca ? Obsługa, brud czy coś innego ?
Turystyka piwna w Polsce
Brud i zaniedbane budynki. 

Turystyka piwna w Polsce
A piwo dobre czy na tyle się zniechęciliście, że degustacji nie było ?
Re: Turystyka piwna w Polsce
W "dzielnicy" Krynicy Morskiej, czyli w Piaskach powstał kraftowy browar restauracyjny. To chyba browar położony najbliżej granicy z Rosją. Niestety nie miałem możliwości, aby go odwiedzić a zabrakło mi jakiś 10 km.
W Koszalinie jest Minibrowar Kowal produkujący dość ciekawe w smaku piwa (Darłowskie, Koszalińskie, Słupskie, Usteckie, Mieleńskie, Rewalskie, Świnoujskie, Szczecińskie, Irlandzkie). Te pierwsze próbowałem i moja opinia jest całkiem pozytywna.
Irlandzkie to jakby z innej bajki
Nie byłem wszędzie, ale mam to na uwadze
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/
A może coś o Szwecji? http://swevirtual.blogspot.com/